Niksautus saattaa auttaa selkäkipuun, ja manipulointia käyttäviä koulukuntia ja ammattinimikkeitä on monia. Miten löytää osaava?

Terveydenhuollon oikeusturvakeskus on hyväksynyt viisi ammattinimikettä, jotka antavat manipulaatiohoitoja. Käytännössä niksautushoidot eroavat toisistaan vain vähän. Terhikki-tietokannasta näet, onko tekijä koulu­tettu ammattilainen.

1. Lääkäri

mitä tekee? Muutama manipulaatiohoitokerta akuuttiin alaselän tai rintarangan kipuun.
mikä koulutus? Lääkäreille suunnattu ortopedisen manuaalisen terapian koulutus.
mitä maksaa? 80–150 e (riippuen ajasta). Lääkärin antamasta hoidosta saa Kela-korvauksen.

2. OMT-fysioterapeutti

mitä tekee? Lämpöhoitoja, liikehoitoa sekä manuaalista käsittelyä. Fysioterapeutti ohjaa myös omatoimiseen harjoitteluun, jolla aktivoidaan ja vahvistetaan lihaksia. Hoitosarja on 5–10 kertaa.
mikä koulutus? Ortopedisen manuaalisen terapian jatkokoulutus fysioterapeuteille.
mitä maksaa? 70–80 e/kerta (60 min). Lääkärin lähetteellä annetusta hoidosta saa Kela-korvauksen.

3. Naprapaatti

mitä tekee? Nivelten liikehoitoa ja manuaalista käsittelyä sekä lihasten rentoutushoitoja. Naprapaatti ohjaa myös kotona tai kuntosalilla tehtäviä lihaskuntoharjoituksia.
mikä koulutus? Naprapaatin ammattikorkeakoulututkinto.
mitä maksaa? 50–60 e/kerta (60 min), ei Kela-korvausta.

4. Osteopaatti

mitä tekee? Hoitaa ja ehkäisee erilaisia rangan kipuja manuaalisella käsittelyllä. Filosofia perustuu ajatukseen, että jos pienikin osa kehosta toimii huonosti, se häiritsee kehon kokonaisuuden toimintaa. Osteopatiassa pyritään rytmisellä liikkeellä vaikuttamaan ongelma-alueen aineenvaihduntaan.
mikä koulutus? Osteopaatin ammattikorkeakoulututkinto.
mitä maksaa? 70–80 e/kerta, ei Kela-korvausta.

5. Kiropraktikko

mitä tekee? Hoitaa ja ehkäisee nivelissä ja tukirangassa olevia toimintahäiriöitä. Selkävaivojen ohella kiropraktikot hoitavat muun muassa niska-hartiakipuja, päänsärkyä, ääreisnivelten vaivoja, iskiasta ja lihasjännitystiloja.
mikä koulutus? Ylempi korkea­koulututkinto (Doctor of Chiropract). Koulutusta ei anneta Suomessa.
mitä maksaa? 50–90 e/kerta, ei Kela-korvausta.

Lue lisää
Nikamakäsittely eli manipulaatio poistaa kipua
Tunnista vakava selkäkipu
Terve selkä -teemasta

Vierailija

Mieti, kenen annat niksauttaa?

Käy ensin yleislääkärillä, joka katsoo ryhdin, antaa lähetteen laboratorioon (esim. reuma tai osteoporoosi, jota on kaikenikäisillä) sekä mahdollisesti röntgenkuvaan ja sitä kautta saattaa päästä kunnalliselle reumalääkärille (jos on reumaa), fysiatrille tai fysioterapeutille. Fysiatrit tutkivat, diagnostisoivat ja hoitavat paljon akuuteista ja kroonisista kivuista kärsiviä potilaita, erityisesti niska-, yläselkä- ja alaselkäkipujen sekä raajojen suurten ja pienten nivelten lihasten, jänteiden...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.