On hyvä tapa ottaa kaikki lääkkeet veden kanssa ja juoda mehut eri aikaan päivästä. Lue miksi.

Kysymys:

Käytän säännöllisesti Orloc 5 mg verenpainelääkettä. Juon myös päivittäin greippimehua. Nyt luin, ettei sitä saa juoda verenpainelääkkeen kanssa. Miksei?

Vastaus:

Greippimehu suurentaa useiden lääkeaineiden pitoisuuksia verenkierrossa. Tämä johtuu siitä, että greippimehu estää tiettyjä ohutsuolen limakalvon ja maksan entsyymejä. Entsyymit ovat valkuaisaineita, jotka kiihdyttävätelimistön aineenvaihduntareaktioita, myös lääkkeiden hajoamista ja muuntumista toimimattomiksi yhdisteiksi.

Keskeisiä lääkeaineiden hajoamista tehostavia entsyymejä ovat mm. CYP3A4 j a CYP2C19, joiden toimintaa greippimehu estää. Entsyymien estyessä monien lääkkeiden hajoaminen hidastuu, jolloin lääkkeenpitoisuus verenkierrossa suurenee, vaikutus tehostuu javaikutusaika pitenee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Orloc-lääkkeen sisältämä bisoprololi erittyy kuitenkin puoleksi muuntumattomana virtsaan ilman, että entsyymeillä olisi tähän vaikutusta.Vain puolet bisoprololista muuntuu elimistössä CYP3A4-entsyymin välityksellä. Tästä syystä greippimehun juomista ei tarvitse kokonaan välttää bisoprololin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikki lääkkeet on kuitenkin viisasta ottaa veden kanssa ja juoda mehut eri aikaan päivästä.

Lääkkeitä, joihin greippimehu vaikuttaa, on kymmenittäin, joten niitä kaikkia ei voi tässä luetella. Verenpainelääkkeistä mm. amlodipiinin, nifedipiinin, felodipiinin ja verapamiilin kanssa on vältettävä greippimehua.

Tarkempia tietoja oman lääkkeen yhteisvaikutuksista voi tutkia pakkausselosteesta tai kysyälääkäriltä tai apteekista. Yhteisvaikutuksen haitallisuus riippuu siitäkin, kuinka nopeasti haittavaikutukset lisääntyvät pitoisuuden noustessa – tässä on suuria eroja lääkkeiden välillä. Esimerkiksi elinsiirron hyljintälääkkeiden, joidenkin rauhoittavien ja unilääkkeiden sekä tiettyjen syöpälääkkeiden tehon hiipu-minen greippimehun takia voi olla vaarallista. Näiden lääkkeiden pakkausselosteissa on varoitus yhteisvaikutuksesta.

 

 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla