Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Itsehoitolääke on tehokas ja turvallinen, jos otat sen oikein ja se sopii sinulle.

MONI TIETÄÄ, ettei greippiä pidä nauttia lääkkeiden kanssa, koska se voi sotkea vaikutusta. Sama vika on myös maidolla ja muilla mehuilla.
– Kun lääkkeet ottaa veden kanssa, välttyy yllättäviltä yhteisvaikutuksilta, farmasian tohtori Janne Mikkola sanoo.

Hän on ollut laatimassa Käypä hoito -suosituksia itsehoitolääkkeiden käyttöön. Yhteisvaikutusten vaarat eivät nimittäin koske vain reseptilääkkeitä, sillä vapaasti ostettavat valmisteet sisältävät ihan samoja vaikuttavia aineita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

JOPA FLUNSSALÄÄKETTÄ valitessa pitää muistaa, käyttääkö myös polvi- tai selkäkipuunsa parasetamolia. Sinänsä turvallisen parasetamoli-kipulääkkeen sallittu päiväannos on maksimissaan 3 gramma, jotta maksa ei ole vaarassa. Yksi Panadol Forte -tabletti sisältää 1 gramman.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Flunssalääkkeissä on tulehduskipulääkkeitä (asetyylisalisyylihappoa, iburofeenia, ketoprofeenia), jotka lisäävät suolistovuodon riskiä varsinkin verenohennuslääkkeiden, verenpainelääkkeiden tai masennuslääkkeiden kanssa. Uusimpien tutkimusten mukaan ibuprofeeni voi uhata myös hedelmällisyyttä.

Sinkillä taas ei pidä ehkäistä flunssaa, jos on kilpirauhas- tai osteoporoosilääkitys. Sinkki heikentää myös antibioottikuurin tehoa.

Kun ostat uuden lääkkeen, kerro mitä käytät jo.

Tarkkana näidenkin kanssa

  1. KALSIUM-VALMISTEET lujittavat luuta mutta vähentävät mm. antibioottien, luulääkkeiden ja tyroksiinin imeytymistä. Kannattaa pitää vähintään parin tunnin väli lääkkeen otosta kalkkitabletin ottoon.
  2. NÄRÄSTYSLÄÄKKEET neutraloivat vatsan liikahappoisuutta (antasidit) tai suojaavat suoliston limakalvoa (sukralfaatit), mutta ne voivat vähentää mm. antibioottien, luulääkkeiden ja tyroksiinin imeytymistä.
  3. YSKÄNLÄÄKKEET, jotka sisältävät dekstrometorfaania ja kodeiinia, eivät sovi kaikkien masennuslääkkeiden kanssa, koska keskushermoston haittojen riski kasvaa.
  4. SIENILÄÄKKEET heikentävät monien lääkkeiden tehoa mutta suurentavat vertaohentavan varfariinin vaikutusta. Sienilääkkeet eivät sovi myöskään kortisonia sisältävien allergialääkkeiden kanssa.

Lue lisää Itselääkityksen Käypä hoito -suosituksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla