kasvokipu kipu leikaperissä kurkku kaula
Kuva Shutterstock

Saan kohtauksia, joissa viiltävä kipu alkaa leukaperäitä, liikkuu kurkkuun ja laskeutuu ruokatorveen. Kipu kestää 5-10 minuuttia Olen 53-vuotias. Syön verenpainelääkettä ja hermokipuun erilaisia lääkkeitä, mutta kohtaukset ovat alkaneet aiemmin. Mistä mahtaa olla kyse?

Kasvojen alueella on erilaisia hermoperäisiä kiputiloja, joille on ominaista juuri äkillinen ja sietämätön kipu. Syytä selvitettäessä arvioidaan myös silmien, korvien, nenän ja sen sivuonteloiden, suuontelon, nielun, hampaiden, leukanivelten ja puremalihasten osuus oireisiin. Hermoperäisistä kiputiloista yleisimpiä ovat kolmoishermosärky eli trigeminusneuralgia, hermovammojen jälkitilat ja vyöruusu.

Kolmoishermosärky on useimmiten toispuoleinen, koska näistä kolmihaaraisia hermoja on kaksi kappaletta - kummallakin kasvonpuoliskolle omansa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Varmaa syytä oireyhtymän syntymiseen ei tiedetä. Oireina on sähköiskumainen kipu hermon jonkin haaran alueella: otsalla (ylin haara), yläleuan ja poskien alueella (toinen haara) tai alaleuan alueella (kolmas haara). Kipu voi alkaa kasvojen kosketuksesta, viimasta, hampaiden pesusta tai syömisestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joillakin potilailla täysi oireettomuus ei enää palaakaan kohtausten välillä, vaan oire muuttuu kroonisemmaksi.

Kolmoishermosärkykipua hoidetaan tavallisimmin karbamatsepiinilla tai sen johdoksilla, joita käytetään myös epilepsialääkkeinä. Vaikeasti oirehtiville on käytettävissä erilaisia neurokirurgisia toimenpiteitä.

Ruokatorven kouristus (spasmi) voi sekin joskus säteillä leukaperiin asti ja tuntua sitten ruokatorven seudussa keskellä rintakehää. Ruokatorven kouristus voi johtua kylmän tai esimerkiksi hiilidioksiidipitoisen juoman ärsytyksestä.

Sepelvaltimotautikin voi aiheuttaa kipua leukaperiin. Siinä on kuitenkin tavallista, että oire ilmaantuu toistuvasti rasituksessa ja häviää nopeasti rasituksen keskeytyessä.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla