nuoren naisen lonkkakipu
Kuva Shutterstock

Olen 20 v. nainen ja olin viime vuonna suorittamassa vapaaehtoista asepalvelusta. Oikea lonkkani on aiemminkin kipuillut, mutta palvelusaikana se alkoi kipuilla juoksemisen lisäksi, myös kävellessä ja seistessä. Röntgen- ja magneettikuvat otettiin mutta mitään poikkeavaa ei näkynyt. En tällä hetkellä pysty juoksemaan saati kävelemään 45 minuuttia pidempään. Kipu tuntuu alaselässä lantiosta aina pakaran alaosaan asti. Lääkäri huomasi oikean lonkan rotaation olevan lähes puolet heikompi kuin vasemman. Olen ollut lähes vuoden juoksematta. Puolustusvoimat työnantajana vaatii juoksutestissä tietyn tuloksen, enkä saavuta sitä ennen kuin tiedän, mikä kipuun auttaa.

Lonkan kiputilat voivat olla hankalia, eikä syidenkään selvittely ole aina yksinkertaista. Magneettikuvien avulla selviää usein mistä on kyse, mutta se, että kuvissa ei nähdä poikkeavaa, ei todista etteikö nivelessä voisi silti olla pulmia. Joskus löydöksiä ilmaantuu vasta ajan kuluttua.

Kipu on luotu suojelemaan ihmistä. Ei pitäisi tehdä sellaista mikä pahentaa kipua. Toisaalta taas nivelen liikelaajuudet kapeutuvat, jos niveltä ei käytetä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ehdotan, että hakeudut fysioterapeutin tai fysiatrin (tuki- ja liikuntaelinsairauksia tutkivan ja hoitavan erikoislääkärin) arvioitavaksi. Fysioterapeutti osannee neuvoa sellaisia voimisteluohjeita, joiden avulla vähitellen saat laajennettua lonkan rotaatioita. Yhdessä voitte miettiä myös urheilulajeja, jotka ovat sinulle mieluisia, mutta jotka eivät kuormita lonkkaa yhtä voimakkaasti kuin juoksu. Ikävä kyllä juokseminen on laji, joka ei sovi kaikille.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Entiset kivut

Tarkista Sacroiliac Joint / SI-nivel lantiossa. Dislokaatio aiheuttaa lantioon kierteen, joka muuttaa asentoa vaikuttaa lonkkaniveliin sekä aiheuttaa jalkojen "näennäisen" eripituuden. Itsellä oli tämän takia myös lonkkanivelet "sijoiltaan" minkä saa itsekin korjattua, kuten edellinen kirjoittaja kuvasi. si vaiva voi pidemmän päälle olla erittäin kivulias ja usein aiheuttaa kipuja moniin muihin paikkoihin, kuin ns. itseensä. Ei ilmeisesti näy röntgenissä ja vaikuttaa siltä, että valtavirta ei tästä tiedä tai sille osaa tehdä mitään ja koulukunnat kiistelee aiheesta. Näyttää myös siltä, että usein apu tähän löytyy osaavalta jäsenkorjaajalta ennemmin kuin lääkäristä tai fysioterapeutilta jos ei tuurilla satu kohdalle sellainen joka tietää. Googleta paljon tietoa ja katso esim. kuntonetti.org sieltä itse sain apua ja yli 10 vuoden kivut lähti parissa tunnissa. Itsellä vaati pidempää lihaskuntoutusta jotta asento ei palaudu takaisin vanhaan. Tähän yin joogan venytykset antaa todella paljon!

  • ylös 11
  • alas 14
Vierailija

Jalat voivat olla eri pituisia. Kun minulla kipeytyy lonkka, menen lattialle selälleni. Mieheni vetäisee lyhyenpää jalkaa ja kun jalat ovat taas yhtä pitkiä, kipu on poissa. Tämä on auttanut myös lapsillemme.

  • ylös 10
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla