Ennen normaali veren hemoglobiiniarvo pomppaa yhtäkkiä liian korkeaksi - mistä on kyse ja mitä pitää tehdä?

Kysymys:

Olen 51-vuotias nainen. Vuosi sitten kävin verikokeissa ja hemoglobiini oli 132 siis normaali. Tänä keväänä kävin jälleen kokeissa ja hemoglobiini oli nyt 160. Onko aihetta huoleen? Suvussani on verenpainetautia ja aivoinfarkteja. Millä voi laskea hemoglobiinia, jos se nousee liian korkeaksi?

Asiantuntija vastaa:

HEMOGLOBIINIARVO nousee herkästi, jos verenkierrossa on nestevajausta. Esimerkiksi edellisestä illasta jatkunut paasto, jota voidaan tarvita joidenkin laboratoriotutkimusten takia, voi johtaa lievään hemoglobiiniarvon nousuun.

Naisilla kuukautisten loppuminen tai harveneminen nostaa myös helposti hemoglobiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hemoglobiinin määritykseenkin liittyy pientä teknistä vaihtelua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Naisilla hemoglobiinin yläraja on 155 g/l. Yksittäinen hemoglobiinilukema 160 g/l ei ole hälyttävä.

Jos uusintamittauksissa hemoglobiini on edelleen normaalia korkeampi, pitää pohtia syytä. Runsas tupakointi tai keuhkosairaus voivat nostaa hemoglobiinia varttuneella iällä, synnynnäiset sydänviat yleensä jo nuorempana.

Korkea hemoglobiini pyrkii silloin korjaamaan elimistön hapenpuutetta.

Polysytemia vera on taas sairaus, jossa luuydin tuottaa liikaa punasolujen linjaa, vaikka elimistön hapen saannissa ei ole vikaa. Sairaus ilmaantuu tavallisimmin 40 ikävuoden jälkeen ja sen syynä on tavallisesti verisolujen sääntelyyn osallistuvan geenin muunnos (JAK2).

Liian korkeita hemoglobiiniarvoja hoidetaan venesektioin eli laskimosta verta valuttamalla (kuten verenluovutuksessa) 300–500 ml kerrallaan.

Vaikeammissa tapauksissa käytetään myös lääkehoitoa.

Korkea hemoglobiini voi aiheuttaa aivoverenkiertohäiriöitä ja niiden estämiseksi tupakoimattomuus, verenpaineen hyvä hoito ja asetosalisyylihapon (ASA) käyttö on tärkeää.

Korkeaa hemoglobiinia tavallisempia aivoverenkiertohäiriön syitä ovat kuitenkin verenpainetauti, diabetes, eteisvärinä ja muut valtimotaudin vaaratekijät.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri ja sisätautiopin dosentti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla