Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen 17-vuotias perusterve tyttö. Viime aikoina sydämeni on alkanut muljahdella normaalia enemmän. Päivittäin, joskus jopa 4 kertaa puolen tunnin aikana. Onko syytä huoleen?

Sydämen lisälyönnit koetaan usein juuri muljahduksina, tosin osa ihmisistä ei koe mitään poikkeavaa runsaidenkaan lisälyöntien aikana. Terveillä ihmisillä tehdyissä sydämen tutkimuksissa, joissa sydämen rytmiä rekisteröitiin yhtäjaksoisesti 24–72 tuntia, on todettu, että joitakin lisälyöntejä tulee kaikille ihmisille. Iän mukana lisälyöntisyys pyrkii lisääntymään. Erilaiset sydänlihaksen sairaudet ja verenkiertoa kuormittavat läppä- ja muut rakenneviat voivat olla lisälyöntisyyden taustalla. Yleisin lisälyöntisyyttä ruokkiva taustasairaus on hoitamaton tai vajaasti hoidettu verenpainetauti.

Omat elintavat ja -olosuhteet vaikuttavat: valvominen, stressi, riittämätön lepo, kofeiini ja muut piristeet, alkoholi ja tupakka voivat lisätä rytmihäiriöitä. Terveelliset elämäntavat ovat siis tämänkin ongelman yhteydessä eduksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääkärin tekemä kliininen tutkimus ja sydänfilmi (EKG) ovat rytmihäiriön perustutkimuksia. Varsin yleisesti tehdään sydämen ultraäänitutkimus sydämen rakenne- ja toimintapoikkeavuuksien poissulkemiseksi. Melko yleinen on sydämen rytmin pitkäaikaisnauhoitus (holter) ja joskus myös rasitustesti. Erityisin perustein tehdään vielä sydämen magneettitutkimus tai muita vaativia erityistutkimuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Neljä muljahdusta puolen tunnin kuluessa ei ole kovin suuri määrä, mutta lääkärin arvio on syytä tehdä ainakin kertaalleen ylläkuvattujen taustasairauksien toteamiseksi ja hoitamiseksi. Rakenteeltaan ja toiminnaltaan terveessä sydämessä lisälyöntisyys on yleensä ennusteeltaan hyvänlaatuista eikä edellytä lääkitystä. Lisälyönneille on ominaista niiden määrän vaihtelu. Ajoittain niitä voi olla hyvinkin runsaasti ja ajoittain taas niin vähän, ettei niitä juuri huomaakaan.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla