Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen nuori nainen ja minulla on todettu BED-syömishäiriö eli ahmimishäiriö. Olen kamppaillut ongelmani kanssa jo vuosia.

Pyrin terveellisiin elämän­tapoihin: harrastan liikuntaa 3 kertaa viikossa, pääsääntöisesti syön terveellisesti ja pidän kerran viikossa karkkipäivän. Välillä kuitenkin ahmin ruokaa (varsinkin herkkuja) kaksin käsin. Herkkuhetkeni venyvät useamman päivän mittaisiksi. Olen huomannut huonoina päivinäni etsiväni apua ahmimisesta.

Pidän ongelmaani melko samanlaisena riippuvuutena kuin alkoholi. En ole ylipainoinen, mutta olen lihonut. Jos tilanteeni jatkuu samalla tavalla, painoni nousee varmasti ja terveyteni kärsii. Terveelliset elämäntapani onnistuvat aina vain pari viikkoa, ja sitten repsahdan. Mikä siis avuksi?

 

Hiukan hämmästelen, että kerrot olevasi normaalipainoinen. Jos todellakin parin viikon välein vietät päiviä ahmien täysin tolkuttomasti, luulisi painosi nousevan enemmänkin kuin joitakin kiloja useamman vuoden aikana. Olisiko selitys siinä, että ahmintajaksojen välissä elintapasi ovat liiankin askeettisia?

Ymmärrän vertauksen alkoholiriippuvuuteen. Ero on kuitenkin siinä, että alkoholista kannattaa ehkä luopua kokonaan, jos siitä tulee ongelma. Ruokaa on syötävä joka päivä. Ratkaisu löytyykin riittävästä määrästä sopivan monipuolista ruokaa, riittävän tiheästi nautittuna. On hyvä syödä säännöllisesti 3–4 tunnin välein ja aterioita, joissa energiaa on riittävästi. Apuna voit käyttää kuvallisia ateriamalleja ja ateriapäiväkirjoja. Molempia löydät ahmintahäiriön itsehoito-oppaista. Niitä on markkinoilla useampiakin.

Moni terveellisyyteen pyrkivä yrittää ehkä liikaa. Ruokailun ilo ja nautinto kielletään ja herkut laitetaan kokonaan pannaan. Kaloreita saadaan liian vähän ja alitajuiset ajatukset alkavat kiertyä ruoan ympärille. Siitä puhe, mistä puute, sanoo sananlaskukin! Vähitellen kielletyn herkun himo murtaa itsehillinnän padot. Moni kuvittelee, että ”kaikki on menetetty” eikä tämän jälkeen yritäkään rajoittaa syömistään.

Itselle ei pidä olla liian ankara. Ehkä sinulle sopisi, että kerta­viikkoisen karkkipäivän sijaan joka päivä pitäisit pienen herkkuhetken, esimerkiksi söisit jälkiruoan päivällisen jälkeen? Hyvän aterian jälkeen jälkiruokaa ei tule syötyä kovin paljon, ja sen tuoma haitta jää mitättömäksi.

Kirjojen lisäksi voisit tutustua  netissä olevaan itsehoito-ohjelmaan Irti ahminnasta. Jos nämä eivät auta sinua riittävästi, käänny oppilaitoksesi tai terveysaseman terveydenhoitajan puoleen.

 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.