Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suun tulehduksia voi tehokkaasti ehkäistä ja hoitaa säännöllisellä hampaiden puhdistuksella. Suuhygienisti kertoo parhaat keinot.

Riittääkö, jos harjaa hampaat kerran päivässä?

Kaksi kertaa tarvitaan, jotta bakteerit eivät sitkisty hampaan pintaan. Hammastahnan tulee sisältää myös fluoria, ja fluorisuojaa on saatava kahdesti päivässä tai reikiintymisen riski kasvaa. Fluori voi lievittää myös vihlontaa.

Hampaiden puhdistukseen soveltuu hyvin kaupan hyllyltä löytyvä perustahna. Luontaistuotekaupoissa myydään usein fluorittomia tahnoja ja ne saattavat sisältää enemmän haitallisia aineita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Bakteerit synnyttävät pahanhajuisia rikkiyhdisteitä, joten uloshengityksen raikkaudenkin vuoksi on tärkeää puhdistaa bakteerit hampaista säännöllisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Millainen hammasharja on paras?

Sähköharja on tavallista harjaa suositeltavampi vaihtoehto, sillä se on pienipäinen ja tasaharjaksinen ja siinä on sykkivää liikettä, jolloin harjaa voi liikutella tehokkaammin ienrajassa ja hampaiden pinnoilla. Harjan varresta saa myös tukevan otteen. Mitään pikapesua sähköharjakaan ei mahdollista. Jotta fluori ehtisi kunnolla vaikuttaa hampaiden pinnoilla, pitäisi harjauksen kestää 25 minuuttia. Hammasharja kannattaa vaihtaa noin kolmen kuukauden välein.

Pitkääkö hammasvälit puhdistaa?

Pitää, ja siihen löytyy monenlaisia välineitä puutikuista, silikonisista tikuista ja hammasväliharjoista lankaan. Usein samakin ihminen tarvitsee erilaisia välineitä, sillä hammasvälit voivat olla paikoitellen ahtaammat, paikoitellen suuremmat. Jos käyttää liian pientä hammasväliharjaa, harja vain vispaa hammasvälissä eikä puhdista juuren pintoja.

Kun hammasvälien puhdistuksesta tekee rutiinia, se sujuu kuin itsestään esimerkiksi telkkaria katsoessa. Jos suussa on oikomiskojeita, siltoja, kruunuja tai implantteja, joihin bakteerit herkästi tarttuvat, hampaita täytyy puunata entistä huolellisemmin ja hampaiden puhdistamiseen tarvitaan entistä yksilöllisemmät ohjeet.

Miten hammaskivestä pääsee?

Hammaskiven poistamiseen tarvitaan hammaslääkäriä tai suuhygienistiä. Sitä voidaan poistaa mekaanisesti, mutta nykyään yhä useammin myös ultraäänellä. Siinä korkeataajuinen värähtely putsaa vesisuihkun kanssa ientaskut ja hampaiden pinnat.

Asiantuntija: Oralin vastuusuuhygienisti Reetta Kulmala.

Katkaise happohyökkäys

  • Vältä napostelua. 
  • Syö aterian jälkeen ksytolipurkkaa tai -pastilleja, juustonpalkin katkaisee happohyökkäyksen. 
  • Vesi on paras janojuoma, myös hiilihapotettuna. Maustetuissa kivennäisjuomissa on usein fosfori- ja sitruunahappoja sekä hedelmäsokeria, jotka kuluttavat hampaan kiillettä. 
  • Jos joudut käyttämään lääkkeitä, apteekista saa syljeneritystä lisääviä tuotteita
Vierailija

Pitäisikö jonkun nyt korjata tuo teksti, ettei kukaan harjaa hampaitaan pois 25minuutin jynssäyksellä?! Ikenet ja kiilteet kärsisi!

  • ylös 15
  • alas 19
Sisältö jatkuu mainoksen alla