Eksoottiset pöpöt uhkaavat muitakin kuin reppureissaajia. Tärkeintä on hankkia tarpeelliset rokotukset, ottaa matkavakuutus ja pakata mukaan maalaisjärki.

Ihmisten tartuttamat taudit

Influenssa
Tyypillisin kulkutauti on influenssa, joka tarttuu helposti ja voi olla raju. Rokote antaa hyvän suojan, vaikka ulkomailla virus olisi hieman erilainen. Rokote maksaa vähän yli kymmenen euroa.
Missä? Kesäkuukausina eteläisellä pallonpuoliskolla, talvikuukausina pohjoisessa
Mitä tehdä? Hanki rokote ja pese käsiä.

HIV ja seksitaudit
HIV tarttuu suojaamattomassa seksissä ja verensiirroissa. Saamme eniten tartuntoja Thaimaasta, Espanjasta ja Ruotsista, mutta myös Virosta ja Venäjältä. Ulkomailta saadut seksitaudit ovat usein erityisen vastustus­kykyisiä antibiooteille.
Missä? Kaikkialla, mutta yleisimpiä Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.
Mitä tehdä? Käytä aina kondomia. Ehkäisyvälineet on hyvä ottaa mukaan Suomesta.

Hepatiitti A & B
Hepatiitti A -rokote on reissaajan perusrokotus. Suoja on elinikäinen. Hepatiitti A tarttuu paikoista, joissa hygienia pettää. Hepatiitti B voi tarttua suojaamattomassa seksissä tai verensiirroissa. Hepatiitti­rokotteissa pistos maksaa noin 50 euroa, ja rokotteesta riippuen pistoksia tarvitaan kaksi tai kolme.
Missä? Etelä-Euroopassa, Venäjällä, Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.  
Mitä tehdä? Jos matkustat paljon reppumatkailijana, ota kerralla molemmat hepatiittirokotteet. Ota ne reilusti ennen matkalle lähtöä. Muista ottaa viimeinen annos puolen vuoden päästä ensimmäisestä, jotta suoja on täydellinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Superpöpö uhkaa
Intiassa leviävältä antibiooteille vastustuskykyiseltä superbakteeri NDM-1:ltä ei voi täysin suojautua, mutta se on vaarallinen lähinnä vakavasti sairaille. Kuten aina, huolehdi perushygieniasta. Jos käyt matkan jälkeen sairaalassa, kerro missä olet matkustanut, jottet tartuta tietämättäsi muita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eläimistä tarttuvat taudit

Vesikauhu
Eläimet ovat söpöjä mutta voivat kantaa tautia. Vesikauhua tartuttavat apinat, koirat, kissat ja lepakot, eikä sairasta eläintä aina tunnista. Tappava tauti tarttuu syljestä, yleensä koiran puremasta. Vesikauhua voi ehkäistä rokotuksella, mutta rokotus tarvitaan aina myös mahdollisen altistuksen jälkeen. Kertarokote maksaa alle 100 euroa, mutta vesikauhu vaatii monta tehostetta.
Missä? Kautta maailman, erityisesti Afrikassa ja Aasiassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa.
Mitä tehdä? Paras varotoimi on pysyä
kaukana villieläimistä ja tuntemattomista
kotieläimistä. Jos sinua purraan tai sairastuneen eläimen sylkeä pääsee rikkinäiselle iholle, kosketuskohta on pestävä runsaalla vedellä ja saippualla. Silloin on aina kiire lääkäriin, sillä vain välittömästi aloitettu rokotushoito pelastaa hengen.

Alkueläimet ja suolistomadot
Loisten, kuten giardian, aiheuttama jatkuva mahan mörinä, pörinä ja turvotus on monin kerroin ikävämpi tuliainen kuin tavallinen turistiripuli. Mahavaivat saattavat alkaa vasta matkan jälkeen. Osan loisista voi onneksi häätää antibiooteilla, eikä oireita yleensä tule, ellei salamatkustajia ole elimistössä paljon. Alkueläimet ovat usein peräisin saastuneesta juomavedestä. Madot pääsevät elimistöön myös ihon läpi maasta ja vesistöistä. Useimmat matotaudit saadaan, kun reissataan alkeellisissa oloissa pitkään. Tavallisten turistimatkojen tuliaisina ne ovat harvinaisia.
Missä? Erityisesti kehitysmaissa.
Mitä tehdä? Huolehdi matkalla hygieniasta ja juomaveden puhtaudesta. Puhdista vesi tarvittaessa suodattimella. Älä kulje paljain jaloin tropiikissa. Vältä uimista ja kahlaamista makeissa, virtaamattomissa vesissä.
Jos maha vaivaa matkan jälkeen, hakeudu tutkimuksiin.

Vaikeat vatsataudit
Lavantauti- ja koleravaara väijyvät erityisesti Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan köyhissä olosuhteissa. Kummaltakin voi yrittää suojautua hyvällä käsi-, ruoka- ja juomahygienialla ja tarvittaessa rokotuksin. Suun kautta otettava lavantautirokote maksaa 32 euroa ja kahden annoksen kolerarokote 60 euroa. Kolera­rokotteen suoja kestää aikuisilla kaksi vuotta. Se antaa myös suojaa joitakin turistiripulia aiheuttavia kolibakteereja vastaan.

Hyttysten levittämät taudit

Malaria
Malarian oireet voivat olla flunssan tai vatsataudin kaltaisia. Tauti voi yllättää vielä pitkän ajan kuluttua matkan jälkeen. Malarian estolääkkeistä löytyy yleensä sopiva vaihtoehto jokaiselle. Estolääkityksen haittavaikutukset, kuten painajaiset ja mielialamuutokset, pelottavat monia, mutta ne ovat harvinaisia ja pienempi paha kuin itse tauti. Estolääkitys ei suojaa sataprosenttisesti, mutta se on viisas valinta erityisesti, jos liikkuu kaupunkien ulkopuolella tai yöpyy maaseudulla. Lääkitys tehoaa vain, jos sitä otetaan ennen matkaa, sen aikana ja matkan jälkeen. Estolääkitys kahden viikon matkalle maksaa lääkkeestä riippuen halvimmillaan 15 euroa ja kalleimmillaan 120 euroa, mutta kaikki lääkkeet eivät tehoa kaikkiin malarialajeihin.
Missä? Vakavimmat muodot Länsi-Afrikassa, Kaakkois-Aasiassa ja Amazonin alueella.
Mitä tehdä? Suunnittele matkasi ajoissa malaria mielessä. Käytä estolääkitystä ja hyttyskarkotetta, pukeudu peittävästi vaaleisiin vaatteisiin ja nuku hyttysverkon alla, sillä malariahyttynen liikkuu eniten iltahämärässä. Jos sairastut kuumetautiin matkalla
tai sen jälkeen, hakeudu heti lääkäriin ja kerro olleesi malaria-alueella. Tauti vaatii aina lääkehoitoa.

Denguekuume
Denguekuume on maailmalla yleistyvä kaksi­vaiheinen kuumetauti, johon ei ole parantavaa hoitoa. Tautia on liikkeellä neljä erilaista muotoa. Ennen denguekuumeen väitettiin muuttuvan hengenvaaralliseksi verenvuotokuumeeksi vasta, kun taudin sai toisen kerran. Nykyään uskotaan, että dengue voi iskeä vakavasti heti ensimmäisellä pistolla ja taudin saaminen riippuu paljon myös perimästä. Denguekuume voi olla vähäoireinen tai muistuttaa tavallista flunssaa, kun taas toisilla se vaatii sairaalahoitoa. Rokotteen odotetaan valmistuvan lähi­vuosina.
Missä? Intia, Kaakkois-Aasia sekä tietyt Afrikan ja Latinalaisen Amerikan alueet.
Mitä tehdä? Pyri kaikin keinoin suojautumaan hyttysiltä. Käytä hyttysmyrkkyä ja pukeudu peittäviin vaatteisiin. Dengueta levittävät hyttyset liikkuvat päiväsaikaan kaupungeissa. Käytä kipu- ja kuumelääkkeenä parasetamolia, sillä aspiriini ja ibu­profeeni lisäävät verenvuototaipumusta.

Keltakuume
Keltakuume on vakava kuumetauti. Rokotetta on syytä harkita, jos matkustaa keltakuumealueilla kaupunkien ulkopuolella tai viidakossa. Keltakuumerokotus on pakollinen, jos matkustaa valtiosta toiseen riskialueiden välillä. Suomesta matkustettaessa sitä ei tarvita. Todistus on voimassa kymmenen vuotta, rokote mahdollisesti pidempäänkin. Rokote maksaa 40 euroa, ja kansainvälinen rokotekortti muutaman euron.
Missä? Päiväntasaajan Afrikassa tai Väli- ja Etelä-Amerikassa
Mitä tehdä? Ota matkalle mukaan rokotus­todistus.

Varo myös näitä
Hyttyset levittävät myös Chikungunya-kuumetta Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa sekä Japanin aivotulehdusta Itä- ja Kaakkois-Aasiassa. Lyhyellä turistimatkalla ei yleensä tarvita rokotetta Japanin aivo­tulehdukseen, mutta sitä voi harkita, jos viettää kuukausia maaseudulla sadekauden aikana.

Asiantuntijana rokoteturvallisuuslääkäri Hanna Nohynek, THL


Lue lisää matkailijan lääkekaapista.

6 x turvaa matkalle

  1. Pakkaa lääkkeet käsimatkatavaroihin myös reseptit. Alkeellisista oloista ostetut lääkkeet saattavat olla vanhentuneita tai väärennettyjä.
  2. Matkavakuutus kannattaa ottaa, sillä lyhyelläkin matkalla sairastuminen voi olla kallista. Tarkista aina vakuutuksen ehdot. Tavallinen matkavakuutus ei korvaa ex-t­reme-harrastusten aiheuttamia vahinkoja.
  3. Katso mihin astut ja kurkista kenkiin, ennen kuin laitat ne jalkaan. Tropiikissa riittää myrkyllisiä ötököitä.
  4. Paras hyttyssuoja ulkomailla on verkko, suojaava vaatetus ja punkkikarkote, koska sen deet-pitoisuus on aina korkea. Mitä suurempi pitoisuus karkotteessa on, sitä paremmin ötökät pysyvät loitolla.
  5. Suurimmat terveysriskit matkalla eivät ole erilaiset pöpöt, vaan viina, seksi ja liikenne.
  6. Tarkista, että perusrokotuksesi, jäykkäkouristusrokote sekä kurkkumätä- ja tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko eli MPR-rokote, ovat voimassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla