Nielutulehdus voi olla viruksen tai bakteerin aiheuttama, ja ne voi erottaa toisistaan ainoastaan laboratoriokokeella. Angiinaksi kutsutaan A-ryhmän streptokokkibakteerin aiheuttamaa tulehdusta. Se vaatii antibioottihoidon. Viruksen aiheuttama infektio ei yleensä vaadi hoitoa. Joskus mononukleoosi saatetaan sotkea nielutulehdukseen.

Oireet

Viruksen ja bakteerin aiheuttamissa nielutulehduksissa oireet voivat olla melko samankaltaisia. Tärkeimpiä oireita ovat nielussa tuntuva kipu, nielurisojen pinnalla olevat vaaleat peitteet sekä kuume.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Angiinasta kielii tyypillisesti se, että tauti alkaa nopeasti ja kaulan imusolmukkeet ovat arat ja turvonneet. Siihen liittyy usein myös päänsärkyä, vatsakipua ja etenkin lapsilla pahoinvointia. Tavallisimmin angiina iskee 5–15-vuotiaisiin. Virusinfektiosta kertovat yleensä nuha ja yskä sekä ripuli. Virusinfektioon sairastuvat usein alle 5-vuotiaat lapset. Taudin varmistamiseksi on kuitenkin aina tehtävä nieluviljely, sillä antibioottihoito ei tepsi virustauteihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hoito

Jos tauti paljastuu angiinaksi, on syytä aloittaa nopeasti penisilliinikuuri. Lääkekuuri estää jälkitautien kehittymisen ja suojaa potilaan lähipiiriä tartunnalta. Kuuri kestää kymmenen vuorokautta. Yleensä oireet katoavat muutamassa päivässä, mutta kuuri on syytä syödä loppuun taudin uusimisen estämiseksi. Antibiootti ei poista kipuja, joten lisäksi saatetaan tarvita tulehduskipulääkkeitä.

Jos angiina vaivaa useamman kerran vuodessa tai tulehdus pitkittyy, on hyvä hakeutua erikoislääkärin tutkittavaksi. Vaikeissa tapauksissa nielurisat poistetaan.

Jälkitaudit

Yleisin nielurisatulehduksen jälkitauti on kurkkupaise. Sen oireita ovat muun muassa voimakas kurkkukipu, liman kertyminen kurkkuun, kuume sekä nielun alueen punoitus ja turvotus. Kurkkupaise hoidetaan tavallisimmin tyhjentämällä se paikallispuudutuksessa. Lapsilla vaiva hoidetaan nielurisojen poistoleikkauksella. Jälkitautina voi tulla myös reumakuume, munuaistulehdus tai jopa tulirokko. Antibioottilääkitys vähentää etenkin reumakuumeen riskiä.

Lähde: Käypä hoito -suositus
www.kaypahoito.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla