Nivelreumaa ei ole alkuvaiheissa helppo todeta. Tauti syövyttää salakavalasti aluksi pieniä ja keskisuuria niveliä, ja uusia niveliä sairastuu vähitellen. Nivelreuma merkitsee usein läpi elämän kestävää lääkehoitojen sarjaa, toistuviakin ortopedisia toimenpiteitä sekä lääkinnällistä ja ammatillista kuntoutusta.

Riskit

Naisilla tauti on 2–3 kertaa yleisempi kuin miehillä. Useimmiten se alkaa noin 60-vuotiaana kohdalla. Nivelreuman vaaratekijät tunnetaan huonosti, mutta tupakoinnin tiedetään lisäävän riskiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oireet

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nivelreuma tuntuu aamujäykkyytenä, joka kestää usein vähintään tunnin. Usein oireet tuntuvat kehon molemmilla puolilla. Tulehtuneet nivelet tuntuvat kankeilta ja liikuteltaessa aroilta. Sen sijaan levossa nivelten ei pitäisi olla kipeitä.

Hoito

Nivelreumaa epäiltäessä kannattaa aina kääntyä erikoislääkärin puoleen. Nopeasti aloitettu hoito parantaa ennustetta, joten nivelreuman peruslääkehoito aloitetaan aina heti, kun diagnoosi on varmistunut. Ensisijaisena lääkkeenä pidetään metotreksaattia, mutta sopivaa lääkitystä voidaan joutua etsimään jonkin aikaa. Reumalääkkeillä on kuitenkin haittansa: ne saattavat aiheuttaa esimerkiksi iho- ja limakalvo-oireita, ripulia, pahoinvointia, maksaoireita ja verenkuvamuutoksia. Tulehduskipulääkkeitä kannattaa käyttää vain tarvittaessa, sillä ne muun muassa ärsyttävät maha-suolikanavaa ja aiheuttavat allergisia reaktioita.

Kipuja voidaan lievittää kylmähoidolla, jossa kylmäpakkausta pidetään sairaan nivelen päällä lyhyitä jaksoja useita kertoja päivässä. Sormivoimistelu ja parafiinivoitelu parantavat käden toimintaa. Myös liikunnallinen kuntoutus, kuten lihasharjoittelu lämpimässä altaassa, auttaa.

Kun reuma syövyttää niveltä, potilaan toimintakyky huononee ja kivut lisääntyvät. Joskus nivelkapselin sisäkalvon poisto helpottaa kipuja, joskus paras hoito on nivelen jäykistäminen. Usein tarvitaan myös tekoniveltä korvaamaan tuhoutunut nivel. Leikkaus helpottaa kipuja muttei estä sairauden etenemistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla