Yksittäinen paniikkikohtaus voi yllättää kenet tahansa. Toisaalta avaria paikkoja voi myös alkaa pelätä. Psykiatri neuvoo hankalassa tilanteessa.

Minua vaivaa ajoittainen huimaus kävellessä, varsinkin suojateitä ja siltoja ylittäessäni. Pitää pysähtyä istumaan tai nojaamaan. Tämä oire on ollut viime kesästä asti, ja se on alkanut vaivata ja rajoittaa kulkemistani. Onko minulla paniikkihäiriö? Ja mikä tähän auttaisi?

Asiantuntija vastaa:

JOS HUIMAUS esiintyy johdonmukaisesti vain avarilla paikoilla tai tietyntyyppisissä julkisissa paikoissa, oirehdinnalla saattaa hyvinkin olla psyykkiset juuret.

Somaattisen sairauden mahdollisuus olisi hyvä silti selvittää yleislääkärin kanssa, varsinkin jos huimaus liittyy muuhunkin rasitukseen tai liikkumiseen, kuten kirjoittaja kuvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voimakas hengenahdistus tai kipu ilman mitään muita oireita tuskin on ensisijaisesti psykiatrinen ongelma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jotta asia olisi vielä monimutkaisempi, somaattinen ja psykiatrinen sairaus voivat mennä päällekkäin. Esimerkiksi monilla astmapotilailla on myös paniikkihäiriö – ja päinvastoin.

Ilmeisesti tässä kuvattu oireisto ei kehity varsinaiseksi paniikkikohtaukseksi, mutta sinnepäin kuitenkin.

Paniikkikohtaukseen kuuluu sekä psyykkistä ahdistusta että huomattavaa ruumiillista jännitystä. Huimauksen tunne voi olla sekä psyykkinen että fyysinen. Yksittäinen paniikkikohtaus voi tulla kenellä hyvänsä joskus.

Paniikkihäiriöstä puhutaan yleensä vasta, kun kohtauksia on usein ja ihminen alkaa pelätä niitä ennakolta.

Ns. julkisten paikkojen pelkoa voi olla myös ilman paniikkikohtauksia.

Asian selvittelyn voisi aloittaa yleislääkärin vastaanotolla. Psykiatrista apua on tarvittaessa saatavilla niin lääkkeellisesti kuin terapian muodossa.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Aki Rovasalo
psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla