Nivelrikko on yleisin nivelsairaus. Se aiheuttaa kipua ja jäykkyyttä esim. polvi- ja lonkkanivelissä ja saattaa huomattavasti heikentää toimintakykyä. Nivelrikkoa ei pystytä parantamaan, mutta liikunnalla ja lääkkeillä voidaan lievittää kipuja.

Nivelrikossa nivelruston soluväliaine tuhoutuu eikä vaurioitunut rustokudos pysty uusiutumaan ennalleen. Tauti aiheuttaa muutoksia sekä nivelrustossa että luussa ja lihaksissa. Muutokset etenevät hitaasti ja vähitellen niveltä liikuttavan lihaksiston voima heikentyy ja nivelen liikkuvuus pienenee.

Riskit

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nivelrikon tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta sairauden taustalla on usein ylipaino, nivelvamma tai raskas ruumiillinen työ. Naisilla jo viiden kilon painonpudotus voi vähentää nivelrikon riskiä puolella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nivelrikkoa ehkäisevää hoitoa ei tunneta. Säännöllinen liikunta kaikissa elämänvaiheissa pitää kuitenkin myös nivelet kunnossa, sillä kohtuullinen nivelkuormitus ylläpitää ja parantaa nivelrakenteiden ominaisuuksia.

Oireet

Nivelrikon oireena on jomottava kipu, joka pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa. Nivelet ovat aamuisin jäykkiä ja liikkeelle lähteminen saattaa olla hankalaa pitkän istumisen jälkeen.

Polven nivelrikon kipu on paikallista. Lonkkanivelrikko tuntuu eniten reiden etupinnalla aivan nivustaipeen alapuolella, mutta kipu voi säteillä myös laajemmalle alueelle.

Hoito

Lääkäri tekee nivelrikkodiagnoosin oireiden, niveltutkimusten ja röntgenkuvien perusteella. Tautia ei voida parantaa, mutta oireita voidaan lievittää liikunnalla ja lääkehoidolla. Pahinta nivelrikolle on pitkäaikainen liikkumattomuus. Potilaan kannattaa panostaa etenkin liikkuvuutta ja lihaskuntoa parantavaan liikuntaan. Jos kivut ovat kovat, saattaa vesiliikunta olla paras liikuntamuoto. Iskutyyppistä liikuntaa tulisi välttää.

Liikuntaharjoitukset eivät aina vähennä oireita tarpeeksi tehokkaasti, joten liikunnan lisäksi voi tarvittaessa ottaa kipulääkkeitä. Ensisijaisesti kannattaa suosia parasetamolia, sillä se aiheuttaa vain vähän ruoansulatuskanavan haittoja. Kylmähoidolla voi koettaa lievittää nivelten turvotusta. Jos mikään hoito ei auta kipuihin, voidaan harkita tekonivelleikkausta

Sisältö jatkuu mainoksen alla