Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Joka paikassa sanotaan, että alkoholi nostaa verenpainetta. Kuitenkin alkoholi laajentaa verisuonia. Insinöörinä tiedän, että kun putki laajenee, niin paine laskee. Omakohtaiset testit osoittavat, että verenpaineeni on alkoholinkäytössä noin 10 mmHg normaalia alhaisempi sekä alussa, huippukohdassa (n. 2,0 promillea) että krapulassa aamulla. Minulla on verenpainelääkitys Losatrix 100 mg. Onko alkoholin haitallinen vaikutus verenpaineeseen pelkkää propagandaa?

Insinöörin havainto pitää paikkansa. Alkoholi todellakin laajentaa akuutisti verisuonia ja laskee verenpainetta. Vaikutus korostuu jos alkoholi nautitaan tyhjään vatsaan, jolloin se imeytyy nopeasti. Sairaalaan tulee paljon lisätutkimuksia ehdottavia lähetteitä, kun henkilö on pyörtynyt illallisen alussa tai sitä ennen nautittuaan lasillisen olutta tai kuohuviiniä. Yleensä kyse ei ole alkoholia paljon käyttävistä henkilöistä vaan niissä korostuu alkoholin nopea imeytyminen ja sen akuutti verenpainetta alentava vaikutus muuten terveellä henkilöllä.

Humalan ja seuraavan aamun normaalia matalampaa verenpainetta selittää myös alkoholista johtuva lisääntynyt nesteeneritys munuaisten kautta yhdessä verisuonten laajenemisen kanssa. Alkoholi lisää virtsaneritystä, minkä jokainen voi todeta vertaamalla oluen tai vastaavan vesimäärän juonnin aiheuttamaa virtsaamistarvetta. Verenpaine taas laskee, kun verisuoniston täyttö on vajaa. Krapula-aamun kuiva suu on merkki verisuoniston täyttövajaudesta.

Alkoholin verenpainetta nostava vaikutus ei silti ole pelkkää propagandaa. Jatkuva käyttö lisää keskivartalolihavuutta, nesteen kertymistä elimistöön ja sympaattisen hermoston aktivoitumista. Nämä muutokset nostavat verenpainetta, josta voi tulla huonosti lääkitystä totteleva.
 Alkoholin käytön on kontrolloidussa tutkimuksessa jo 6 viikon päivittäiskäytössä (3–4 annosta vuorokaudessa) todettu nostavan verenpainetta keskimäärin 5,9/2,9 mmHg:a, kun jaksoa on verrattu samoilla koehenkilöillä 6 viikon jaksoon, jolloin korvikkeena oli alkoholiton olut. Paino oli alkoholittoman vaiheen aikana 0,9 kg matalampi, mikä selittää vain osan verenpaine-erosta valta-osan johtuessa siis itse alkoholista.

Alkoholinkäytön vähentämisen vaikutuksesta verenpaineeseen on useita tutkimuksia ja niistä tehdyssä katsauksessa on arvioitu, että kohonnut verenpaine alenee keskimäärin 3/2  mmHg:a, jos runsas käyttö vähenee 21–28 annoksella viikossa.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

SlaagiMutEiVainaa

Nostaako alkoholi verenpainetta?

No jopas pomppas...! 2-3 mmHg alentava vaikutus, kun juomista vähennetään koppanen viikossa? Puhutaan 1-2 prosenttiyksikön muutoksesta, jonka vaikutusta yhtään mihinkään on mahdotonta näyttää toteen. Täsmälleen siis sama kansan sumustus käynnissä kuin kolesterolin suhteen. Ei saa kertoa kansalle, että alkoholi ALENTAA haitallista kolesterolia. Tästäkin on kiistatonta akateemisesti vertaisarvioitua tietoa tarjolla maailmalla, jos vain katajaiselle kansallekin joku vaivautuisi kertomaan... Toki...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.