Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Joka paikassa sanotaan, että alkoholi nostaa verenpainetta. Kuitenkin alkoholi laajentaa verisuonia. Insinöörinä tiedän, että kun putki laajenee, niin paine laskee. Omakohtaiset testit osoittavat, että verenpaineeni on alkoholinkäytössä noin 10 mmHg normaalia alhaisempi sekä alussa, huippukohdassa (n. 2,0 promillea) että krapulassa aamulla. Minulla on verenpainelääkitys Losatrix 100 mg. Onko alkoholin haitallinen vaikutus verenpaineeseen pelkkää propagandaa?

Insinöörin havainto pitää paikkansa. Alkoholi todellakin laajentaa akuutisti verisuonia ja laskee verenpainetta. Vaikutus korostuu jos alkoholi nautitaan tyhjään vatsaan, jolloin se imeytyy nopeasti. Sairaalaan tulee paljon lisätutkimuksia ehdottavia lähetteitä, kun henkilö on pyörtynyt illallisen alussa tai sitä ennen nautittuaan lasillisen olutta tai kuohuviiniä. Yleensä kyse ei ole alkoholia paljon käyttävistä henkilöistä vaan niissä korostuu alkoholin nopea imeytyminen ja sen akuutti verenpainetta alentava vaikutus muuten terveellä henkilöllä.

Humalan ja seuraavan aamun normaalia matalampaa verenpainetta selittää myös alkoholista johtuva lisääntynyt nesteeneritys munuaisten kautta yhdessä verisuonten laajenemisen kanssa. Alkoholi lisää virtsaneritystä, minkä jokainen voi todeta vertaamalla oluen tai vastaavan vesimäärän juonnin aiheuttamaa virtsaamistarvetta. Verenpaine taas laskee, kun verisuoniston täyttö on vajaa. Krapula-aamun kuiva suu on merkki verisuoniston täyttövajaudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alkoholin verenpainetta nostava vaikutus ei silti ole pelkkää propagandaa. Jatkuva käyttö lisää keskivartalolihavuutta, nesteen kertymistä elimistöön ja sympaattisen hermoston aktivoitumista. Nämä muutokset nostavat verenpainetta, josta voi tulla huonosti lääkitystä totteleva.
 Alkoholin käytön on kontrolloidussa tutkimuksessa jo 6 viikon päivittäiskäytössä (3–4 annosta vuorokaudessa) todettu nostavan verenpainetta keskimäärin 5,9/2,9 mmHg:a, kun jaksoa on verrattu samoilla koehenkilöillä 6 viikon jaksoon, jolloin korvikkeena oli alkoholiton olut. Paino oli alkoholittoman vaiheen aikana 0,9 kg matalampi, mikä selittää vain osan verenpaine-erosta valta-osan johtuessa siis itse alkoholista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alkoholinkäytön vähentämisen vaikutuksesta verenpaineeseen on useita tutkimuksia ja niistä tehdyssä katsauksessa on arvioitu, että kohonnut verenpaine alenee keskimäärin 3/2  mmHg:a, jos runsas käyttö vähenee 21–28 annoksella viikossa.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Ihmettelijä

Kuukauden alkoholiton aamuverenpaine 125/85. Illalla noin 1,2 promillen humalassa lukema 110/65. Uskaltaako olla ottamatta?

  • ylös 28
  • alas 16
Sisältö jatkuu mainoksen alla