Käsi toimii mutta sen kohottaminen saa vedet silmiin, kun kipu yllättäen vihlaisee. Mitä jäätyneelle olkapäälle voi tehdä?

Jäätynyt olkapää on mysteeri ja hankala vaiva, joka voi kestää vuodesta kahteen vuoteen. Mistä siinä oikein on kysymys?

Paikoilleen jähmettyvässä olkapäässä nivelkapseli paksuuntuu ja kiristyy. Nivel tulehtuu, eikä kättä voi juuri liikuttaa. Kipu tuntuu laajemmalti kuin kiertäjäkalvosimen vaivoissa, jotka ovat yleisin olkapääkivun aiheuttaja.

Jäätyneen olkapään syytä ei tiedetä, mutta sen arvellaan liittyvän häiriöihin aineenvaihdunnassa. Diabeetikoista 20–30 prosenttia saa vaivan jossain vaiheessa. Koko väestöstä sen sairastaa 2–4 prosenttia. Puolella potilaista jäätyy toinenkin olkapää muutaman vuoden kuluessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Apua lääkkeistä ja liikkeestä

Jähmettyneen olkapään paranemista on vaikea nopeuttaa, mutta onneksi olkapää yleensä paranee kuitenkin ennalleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jäätyneen olkapään hoitona ovat:

  • Tulehduskipulääkkeet
  • Olkavarren liikuttelu sikäli kuin kipu antaa myöten
  • Kylmähoito
  • Kordikoidiruiskeet

Jos tilanne ei parane vaan olka uhkaa jäädä jäykäksi, on syytä harkita tähystysleikkausta.

Ehkäise ennalta

Parasta ennaltaehkäisyä on pitää huolta olkapäiden liikkuvuudesta ja vahvistaa lihaksia, jotka tukevat olkanivelen toimintaa.

Tarkista työasentosi. Istuma-asennon tulisi olla ryhdikäs, olkavarsien levätä lähellä kroppaa ja hiirikäden toimia jännittämättä. Vältä staattisia työasentoja, joissa olkavarret tulevat eteen ja lapatuki eli ryhtiä kannatteleva pito pettää.

Huolehdi hartioiden liikkuvuudesta ja lihaskunnosta. Säännöllinen venyttely sekä voimaharjoittelu kevyillä painoilla ja pitkillä toistosarjoilla vahvistavat lihaksia ja kiihdyttävät aineenvaihduntaa. Vältä ponnistuksia verryttelemättömillä lihaksilla. Vapaa rauta, painot tai kahvakuula, ovat riski olkapäille, jos nostoja ei tee turvallisilla otteilla.

Muista kämmenote. Mitä tahansa painavaa nostat, pyri käyttämään kämmenotetta, jossa kämmenpuoli on ylöspäin. Hauislihakset antavat silloin pontta otteeseen. Rystyotteessa olkapäätä tukevat pienemmät lihakset.

Vältä kaatumista. Riskilajeja olkapäille ovat murtomaahiihto, pyöräily, motocross, hevosurheilu ja muut vauhtilajit, joissa kaatuminen usein tarkoittaa kaatumista kyljelleen.

Asiantuntija Vesa Savolainen, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, Pohjola Sairaala.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Vierailija

Kylmä hoitaa kipua, ei olkapäätä.

Paranemisprosessi hidastuu, jopa vääristyy, kylmästä.

Akuuttiin kivunhoitoon kylmä on (tässä tapauksessa) toiseksi paras keino, levon/liikkumattomuuden ollessa ensimmäinen.

Tulehduskipulääke ei paranna, sillä kyseessä ei ole tulehdus, vaan tulehduksellinen reaktio. Lääke hoitaa niin ikään kipua, ei olkapäätä. Kivun hoito ei saisi olla ristiriidassa olkapään hoidon kanssa, ts. lääke ei saisi "estää" olkapään lepoa.

olinsiellae

Olen siis puoliksi tyypillinen, koska toinen olkapää jäätyi nyt parin vuoden päästä ekasta. Ensimmäinen meni nopeasti ohi, kun sain kortisonipistoksen niveleen. Tämä toinen alkoi hitaasti eikä pistosta katsottu tässä vaiheessa sopivaksi.
Vuosi vielä? Sellaista se on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla