
Olkapää on rakenteeltaan huterin nivel ja se pomppaa melko helposti paikoiltaan. Tähystysleikkaus on nopea tapa palauttaa nivel pyörimään.
Olkapään sijoiltaan menoon voi riittää kaatuminen, vääntövamma tai retkahdus. Moni saattaa tuntea olkapäässään pienen nykäyksen noustessaan kaatumisen jälkeen ylös. Se on merkki siitä, että olkanivel on lumpsahtanut itsekseen paikoilleen.
Nuorilla on elastiset kudokset ja siksi sijoiltaanmenot ovat heillä yleisiä. Iäkkäämmillä taas tulee enemmän jännerepeämiä, kun kudokset menettävät joustavuuttaan iän myötä.
Miten tehdään?
Ennen toimenpidettä otetaan ainakin röntgenkuva. Mutta aina magneettikuvakaan ei kerro täyttä totuutta olkapään tilasta. Tähystys on myös diagnostinen toimenpide, jossa voidaan tarkistaa ja tarvittaessa korjata olkaniveltä.
Kameratähystin viedään muutaman pienen viillon kautta olkanivelen sisään. Tavallisesti olkapäähän tehdään noin viisi aukkoa, joista yksi on kameralle, toiset instrumenteille.
Leikkauksessa voidaan ommella esimerkiksi nivelkapseleita ja jännerepeämiä. Joskus myös pienten murtumien kiinnittäminen onnistuu.
Leikkaus tehdään nukutuksessa lyhytkestoisilla anestesia-aineilla.
Toipuminen
Kivut ovat avoleikkausta vähäisempiä. Ensimmäisinä päivinä apua tuovat kipulääkkeet. Kuukauden ajan olkapäätä pidetään kantositeessä, joten sopivan nukkuma-asennon löytäminen voi olla haastavaa. Nostelua pitää välttää 2–3 kuukautta.
Kuntoutuksen tärkeitä tavoitteita on estää nivelen jäykistymistä, parantaa sen liikelaajuutta ja vahvistaa ympäröivien lihasten kuntoa. Sairausloman määrä riippuu työstä, mutta voi olla useita kuukausia.
Asiantuntija: Tapio Kallio, ortopedian ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri.