
Olkavarren kiertäjäkalvosimen vaivat on ikäviä ja yleisiä. Miten kivusta pääsisi?
Minulla on todettu olkavarren kiertäjäkalvosimen oireyhtymä, ja siihen on annettu kaksi kortisonipiikkiä. Eivät ihmeemmin auttaneet. Nyt käsivarsi on jäykkä ja kipeä. Joudun syömään särkylääkettä joka päivä. Onko tähän mitään apua?
Asiantuntija vastaa:
KIERTÄJÄKALVOSIMEN oireyhtymällä tarkoitetaan olkapään seudun kiputilaa, jonka syynä on olkaniveltä tukevien lihasten jänteiden rappeumaperäinen sairaus. Se on yleisin 60–80-vuotiailla, mutta tavallinen myös 40–60-vuotiailla.
Jännevaivoille altistaa olkaniveltä kuormittavat liikkeet, toistot ja staattiset kohoasennot työssä tai arjessa. Kipuja voi tulla sekä rasituksessa että levossa. Tyypillistä on ns. kipukaarioire, jossa kipu tuntuu erityisesti, kun kättä nostetaan sivusuunnassa. Olkapään liikerata voi myös rajoittua.
Ellei kivun alkamiseen liity olkapään vammaa, kuten kaatumista, ei kuvantamistutkimuksia yleensä tarvita vaan diagnoosi tehdään esitietojen ja vastaanotolla tehdyn tutkimisen perusteella. Hoito on lähtökohtaisesti aina oireenmukaista.
Yleensä leikkaushoito ei ole perusteltua rappeumaperäisen kivun hoidossa.
Fysioterapeutin tai lääkärin antama ohjaus on erityisen tärkeä osa oireenmukaista hoitoa. Omahoidon ohjeita tulee noudattaa pitkäjänteisesti ja myös sen jälkeen, kun pahin kipu on helpottanut.
Työasentojen tarkistaminen, olkapään kuormituksen vähentäminen ja ryhdin korjaus ovat tärkeintä omahoidossa.
Kivun hoidossa voidaan käyttää suun kautta otettavia tulehduskipulääkkeitä tai kipugeeliä sekä kylmähoitoa.
Yli 3–4 viikkoa jatkuneessa kivussa voidaan lääkärin vastaanotolla ruiskuttaa olkapään ulkoreunalle kortisonipuuduteainetta kerran tai kahdesti.
Jos kipu on voimakasta, olkapään kuormitusta pitää keventää huomattavasti. Tämä voi tarkoittaa työnkuvan muokkausta tai sairauslomaa.
Puutteellinen hoidon ohjaus tai toteutus on tavallisin syy kivun pitkittymiselle. Fysioterapeutin tehostettu ohjaus on erityisen tärkeää kivun pitkittyessä. Fysioterapeuttisia harjoitteita kannattaakin jatkaa ainakin 2–3 kuukautta. Jos kipu tästä huolimatta jatkuu, voi ortopedian erikoislääkärin arvio olla paikallaan.
Tove Laivuori
yleislääketieteen erikoislääkäri.
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.