Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Mieheni saa pienistäkin määristä alkoholia vahvoja oireita: Jonkinlaisessa krapulassa menee jopa kolme päivää. Hän hikoilee, on heikotusta, ei voi syödä eikä pysty nukkumaan. Tämä siis jo yhdestä oluesta! Toisekseen hänen hengityksensä alkaa haista käyneelle, ja tämäkin kestää jopa päiviä. Jos hän ei juo alkoholia lainkaan, hajuakaan ei tule. Hän juo melko harvoin mitään alkoholijuomia. Olisivatko maksakokeet paikallaan vai mihin tällainen voi viitata? Häntä ei saa lääkäriin millään.

Ensimmäiseksi tulee mieleen, onko miehenne alkoholinkäyttö niin vähäistä kuin hän kertoo teille? Lähes aina kun alkoholi aiheuttaa terveysongelmia, taustalla on jo riippuvuus, johon liittyy tyypillisesti voimakasta häpeää ja käyttömäärien salailua omalta puolisoltakin.

Alkoholijuomien sisältämä etanoli muuttuu elimistössä asetaldehydiksi. Sekä etanoli että asetaldehydi aiheuttavat haittavaikutuksia muun muassa aivoissa, maksassa ja ääreishermostossa. Aasialaisilla esiintyy melko yleinen geenimuunnos, joka nostaa huomattavasti etanolista syntyvän asetaldehydin määrää elimistössä. Jos miehenne on aasialaista syntyperää, tämä voisi selittää hänen herkkyytensä saada oireita alkoholista. Suomessa tai yleensäkään eurooppalaisella kantaväestöllä tätä geenimuotoa ei esiinny käytännössä lainkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksinkertainen ratkaisu estää miehenne oireet olisi olla kokonaan juomatta alkoholia. Etanolista ei nykykäsityksen mukaan ole elimistölle hyötyä. Päinvastoin maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että etanoli altistaa muun muassa syöpäsairauksille annosriippuvaisesti ja ilman turvarajaa. Jos oireet kuitenkin jatkuvat raittiudesta huolimatta, on tarpeen hakeutua lääkäriin muiden mahdollisten syiden ja sairauksien selvittämiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos kuitenkin ilmenee, että oireiden taustalla on suuria käyttömääriä ja alkoholiriippuvuus, tukea raitistumiseen voi oman motivaation sytyttyä hakea joko terveydenhuollon kautta tai sitten vertaistukea AA-ryhmistä. Suomessa on arvioitu olevan noin puoli miljoonaa alkoholin suurkuluttajaa, joista monilla kaikki on ulkoisesti kunnossa. Omaisille tukea tarjoavat mm. Al-Anon-ryhmät.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Asko

Kyllä minulla tulee yleensä todella pahat krapulaoireet lievästä tissuttelusta.nyt ollut sitten muutaman kuukauden ilman alkoholia
.Johtunee vaikeasta uniapneasta ja astman tyyppisistä oireista cpap laite löytyy ja auttaa aika hyvin mutta oireet tulevat edelleen alkoholista .toki vuosia sitten käytin alkoholia runsaammin mutta en täysin hallitsemattomastikaan vaikka aika lähelle. Nykyään lievästä tissuttelusta tai parin kolmen päivän ottamisesta (vain illalla ja muutamasta oluesta) voi tulla hirveä päivätolkulla kestävä krapula. Tuollaisia oireita ei ole aiemmin tullut ja liittyy mielestäni vahvasti vaikeaan uniapneaan ja astmaoireiluuni. Vaikka jotkin lääkärit tai ennemminkin hoitajat ovat heti leimaamassa mielellään täydeksi juopoksi jos muutamana päivänä on ottanut iltaisin muutamia oluita ja tarkoitsn todella ettei mitään kymmeniä annoksia vaan pari kolme kevyttä annosta no pakko varmaan olla toistaiseksi ottamatta ja tyytyä saunakaljaan jatkossa joskus tulevaisuudessa.itsellä tahtoo nimenomaan olla tuon tyyppisiä oireita jopa ilman alkoholia tämän uniapnean takia ja alkoholi pahentaa ne moninkertaiseksi. Nyt huomasin kun vaihdoin pesuaineet hajuttomiin ja pyykkiaineet hajuveet että olo helpottu siitäkin että tuskin johtuu pelkästä alkoholista kohtuullisella käytöllä.on minun mielipide vaan.vaikka helppo ja nopea vastaus että johtuu vaan ryyppämisestä ja leimata juopoksi. Johtuu varmaan jos ryyppääminen on hillitöntä mutta kohtuullisella käytöllä terveydessä luultavasti muutakin.itse käyttäisin kannabista jos olisi laillista niin ei tarvitsisi kärsiä krapuloita ja laskea kaloreita tosin ei itsellä kokemusta miten uniapnea reagoisi siihen illmeisesti joidenkin tutkimusten mukaan auttaa..tiedä sitten mutta ankeaa jos jotkut toteaa siitäkin heti tuomitsevasti että ei käy pahentaa apneaa onko kokemusta??? Ei voi todeta jos ei varmaksi tiedä kannabis on päihde ja huume mutta myös lääke ja rentoutumiskeino.

Sisältö jatkuu mainoksen alla