Aivot eivät yksin vaikuta kehoon, vaan eleemme, asentomme ja liikkeemme vaikuttavat aivoihin. Kokeile, niin huomaat!

Kauan sitten ihmiset tiesivät paljon paremmin, miten elimellisesti ruumiinkieli, eleet ja mielentila kuuluvat yhteen. Tämä viisaus katosi sadoiksi vuosiksi,
kun kehoa ryhdyttiin ajattelemaan koneena.

Satoja vuosia olemme kohdelleet ruumistamme mekaanisena massana, jota tietoiset aivot liikuttavat. Vasta viime vuosina kehon ja mielen yhteys on alkanut kiinnostaa tutkijoita uudestaan. Elämmehän loppujen lopuksi maailmassa kehollamme, ja aivomme saavat tietonsa ruumiillisen kokemuksen kautta.

Tämä tarkoittaa sitä, että aivot eivät yksin vaikuta kehoon, vaan eleemme, asentomme ja liikkeemme vaikuttavat aivoihin. Siksi asennot ja eleet voivat muuttaa mielentilaamme.

Kokeile seuraavia harjoituksia, niin huomaat miten tehokkaita eleet ovat.

1. Nyrkki kertoo tahdonvoimasta

Tahdonvoiman puute on monille ongelmista suurin. Sen tietävät kaikki, jotka ovat hävinneet taistelun suklaakakun houkutusta vastaan.

Tahdonvoimaa voi kuitenkin lisätä yksinkertaisella toimenpiteellä. Purista kätesi nyrkkiin niin lujaa kuin jaksat esimerkiksi kymmeneksi sekuntiksi. Huomaat, että sen jälkeen kykenet vastustamaan mielitekoasi paljon paremmin.

Amerikkalaiset ja singaporelaiset tutkijat osoittavat eleen toimivuuden tänä vuonna julkaistussa kokeessa. Siinä mitattiin vapaaehtoisten kykyä kestää kipua, hillitä roskaruokaan liittyvää mielitekoa ja ottaa erittäin pahalta maistuvaa lääkettä. Kaikissa tapauksissa koehenkilöt, jotka olivat puristaneet kätensä nyrkkiin, selvisivät epämiellyttävistä testeistä paremmin.

2. Sinnikäs ristii käsivartensa

Kun kaksi ihmistä joutuu konfliktiin, he asettuvat vastakkain, napittavat toisiaan silmiin ja ristivät käsivartensa. Ristityt käsivarret ovat seinä; ne tarkoittavat, etteivät osapuolet ole avoimia toistensa ajatuksille.

Ristityillä käsivarsilla on myös toinen merkitys. Ne osoittavat päättäväisyyttä ja asennetta, joka vie läpi harmaan kiven. Kanadalaiset tutkijat osoittivat tämän laittamalla opiskelijat ratkaisemaan anagrammeja, joissa samoista kirjaimista on koottava erilaisia sanoja (esimerkiksi laiva = vaali.) Yksi anagrammeista oli mahdotonta ratkaista.

Koehenkilöt, jotka pitivät käsivarsiaan ristissä, osoittivat suurempaa sinnikkyyttä tehtävien ratkaisemisessa. He pähkäilivät pidempään mahdottoman tehtävän kanssa ja keksivät muissakin kohdissa useampia anagrammeja.

3. Käsien viuhtominen auttaa ymmärtämään

Se, miten ihmiset puhuessaan heiluttavat käsiään ja piirtävät kuvioita ilmaan, on kiehtova ilmiö. Nykyään on näyttöä siitä, että tähän on looginen syy.

Heilutamme käsiämme etenkin silloin, kun siirrymme puhumaan vaikeasta asiasta, josta emme itsekään ole täysin perillä. Käsien heiluttaminen ilmeisesti auttaa meitä ymmärtämään paremmin, mistä puhumme. Haromme ikään kuin ilmaa saadaksemme asiasta kiinni.

Eikä ilmiö rajoitu puhumiseen. Amerikkalaisessa tutkimuksessa lapsille annettiin ratkaistavaksi matemaattinen tehtävä, ja sitä ennen osaa lapsista pyydettiin laittamaan etu- ja keskisormi V-asentoon. Tämä V-ryhmä selvitti laskun paremmin.

Jos puhuja itse ymmärtää asiansa paremmin käsiä heiluttamalla, sama näyttää pätevän kuuntelijaan. Toisin sanoen kuuntelijakin ymmärtää viestin paremmin, jos olet esittänyt sen heiluttamalla käsiä, etenkin jos käsien liikkeet ovat selvästi tulkittavissa. Kun esimerkiksi viittaat menneisiin asioihin, osoita käsilläsi taaksepäin.

Lue lisää Opi puhumaan kuin Obama

Oletko koskaan kiinnittänyt huomiota siihen, miten primitiiviset sankarit, kuten Conan barbaari, käyttäytyvät voitettuaan vastustajansa. He nostavat jalan uhrin päälle, levittävät kätensä leveästi sivulle tai hieman ylös ja suuntaavat katseensa yläviistoon. Moni karjaisee vielä voitonhuudon.

Tätä elettä on mahdollista hyödyntää. Kun haluat tuntea itsesi voimakkaammaksi, nouse seisomaan, laita jalkasi haralleen ja levitä kätesi aivan kuin olisit voittanut jotakin. Eleesi kertoo: ”Antaa tulla mitä vain, hyvää tai pahaa, kestän sen kyllä.”

Columbian yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että kun ihmiset olivat vain minuutin tässä asennossa, heidän testosteronitasonsa lisääntyi, stressihormonien taso väheni ja he tunsivat itsensä voimakkaammiksi ja valmiimmiksi ottamaan vastaan riskejä. Asento toimi samalla tavalla sekä miehillä että naisilla.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.