Aivot eivät yksin vaikuta kehoon, vaan eleemme, asentomme ja liikkeemme vaikuttavat aivoihin. Kokeile, niin huomaat!

Kauan sitten ihmiset tiesivät paljon paremmin, miten elimellisesti ruumiinkieli, eleet ja mielentila kuuluvat yhteen. Tämä viisaus katosi sadoiksi vuosiksi,
kun kehoa ryhdyttiin ajattelemaan koneena.

Satoja vuosia olemme kohdelleet ruumistamme mekaanisena massana, jota tietoiset aivot liikuttavat. Vasta viime vuosina kehon ja mielen yhteys on alkanut kiinnostaa tutkijoita uudestaan. Elämmehän loppujen lopuksi maailmassa kehollamme, ja aivomme saavat tietonsa ruumiillisen kokemuksen kautta.

Tämä tarkoittaa sitä, että aivot eivät yksin vaikuta kehoon, vaan eleemme, asentomme ja liikkeemme vaikuttavat aivoihin. Siksi asennot ja eleet voivat muuttaa mielentilaamme.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kokeile seuraavia harjoituksia, niin huomaat miten tehokkaita eleet ovat.

1. Nyrkki kertoo tahdonvoimasta

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tahdonvoiman puute on monille ongelmista suurin. Sen tietävät kaikki, jotka ovat hävinneet taistelun suklaakakun houkutusta vastaan.

Tahdonvoimaa voi kuitenkin lisätä yksinkertaisella toimenpiteellä. Purista kätesi nyrkkiin niin lujaa kuin jaksat esimerkiksi kymmeneksi sekuntiksi. Huomaat, että sen jälkeen kykenet vastustamaan mielitekoasi paljon paremmin.

Amerikkalaiset ja singaporelaiset tutkijat osoittavat eleen toimivuuden tänä vuonna julkaistussa kokeessa. Siinä mitattiin vapaaehtoisten kykyä kestää kipua, hillitä roskaruokaan liittyvää mielitekoa ja ottaa erittäin pahalta maistuvaa lääkettä. Kaikissa tapauksissa koehenkilöt, jotka olivat puristaneet kätensä nyrkkiin, selvisivät epämiellyttävistä testeistä paremmin.

2. Sinnikäs ristii käsivartensa

Kun kaksi ihmistä joutuu konfliktiin, he asettuvat vastakkain, napittavat toisiaan silmiin ja ristivät käsivartensa. Ristityt käsivarret ovat seinä; ne tarkoittavat, etteivät osapuolet ole avoimia toistensa ajatuksille.

Ristityillä käsivarsilla on myös toinen merkitys. Ne osoittavat päättäväisyyttä ja asennetta, joka vie läpi harmaan kiven. Kanadalaiset tutkijat osoittivat tämän laittamalla opiskelijat ratkaisemaan anagrammeja, joissa samoista kirjaimista on koottava erilaisia sanoja (esimerkiksi laiva = vaali.) Yksi anagrammeista oli mahdotonta ratkaista.

Koehenkilöt, jotka pitivät käsivarsiaan ristissä, osoittivat suurempaa sinnikkyyttä tehtävien ratkaisemisessa. He pähkäilivät pidempään mahdottoman tehtävän kanssa ja keksivät muissakin kohdissa useampia anagrammeja.

3. Käsien viuhtominen auttaa ymmärtämään

Se, miten ihmiset puhuessaan heiluttavat käsiään ja piirtävät kuvioita ilmaan, on kiehtova ilmiö. Nykyään on näyttöä siitä, että tähän on looginen syy.

Heilutamme käsiämme etenkin silloin, kun siirrymme puhumaan vaikeasta asiasta, josta emme itsekään ole täysin perillä. Käsien heiluttaminen ilmeisesti auttaa meitä ymmärtämään paremmin, mistä puhumme. Haromme ikään kuin ilmaa saadaksemme asiasta kiinni.

Eikä ilmiö rajoitu puhumiseen. Amerikkalaisessa tutkimuksessa lapsille annettiin ratkaistavaksi matemaattinen tehtävä, ja sitä ennen osaa lapsista pyydettiin laittamaan etu- ja keskisormi V-asentoon. Tämä V-ryhmä selvitti laskun paremmin.

Jos puhuja itse ymmärtää asiansa paremmin käsiä heiluttamalla, sama näyttää pätevän kuuntelijaan. Toisin sanoen kuuntelijakin ymmärtää viestin paremmin, jos olet esittänyt sen heiluttamalla käsiä, etenkin jos käsien liikkeet ovat selvästi tulkittavissa. Kun esimerkiksi viittaat menneisiin asioihin, osoita käsilläsi taaksepäin.

Lue lisää Opi puhumaan kuin Obama

Oletko koskaan kiinnittänyt huomiota siihen, miten primitiiviset sankarit, kuten Conan barbaari, käyttäytyvät voitettuaan vastustajansa. He nostavat jalan uhrin päälle, levittävät kätensä leveästi sivulle tai hieman ylös ja suuntaavat katseensa yläviistoon. Moni karjaisee vielä voitonhuudon.

Tätä elettä on mahdollista hyödyntää. Kun haluat tuntea itsesi voimakkaammaksi, nouse seisomaan, laita jalkasi haralleen ja levitä kätesi aivan kuin olisit voittanut jotakin. Eleesi kertoo: ”Antaa tulla mitä vain, hyvää tai pahaa, kestän sen kyllä.”

Columbian yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että kun ihmiset olivat vain minuutin tässä asennossa, heidän testosteronitasonsa lisääntyi, stressihormonien taso väheni ja he tunsivat itsensä voimakkaammiksi ja valmiimmiksi ottamaan vastaan riskejä. Asento toimi samalla tavalla sekä miehillä että naisilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla