Tiesitkö, että tupakoinnin lopetuksen tueksi on myös lääkkeitä. Asiantuntija kertoo, miten ne toimivat.

Olen lopettanut tupakoinnin lääkkeen avulla, ja ihmettelen, miksi missään ei mainita lääkemahdollisuutta? Lopettaminen oli käsittämättömän helppoa, noin kaksi kuukautta söin lääkkeitä ja neljä vuotta on jo mennyt täysin ilman tupakkaa. Ehdin polttaa 40 vuotta.

Vastaus:

ONPA HIENOA, että onnistuitte lopettamaan tupakoinnin!

Ikävää kuitenkin kuulla, että tietoa tupakoinnin vieroitukseen käytetyistä lääkkeistä ei ole ollut riittävästi saatavilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt asia on kuitenkin korjaantunut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomalainen lääkäriseura Duodecim on kesällä 2018 julkaissut hoitosuosituksen Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito. Siinä suositellaan motivoivan keskustelun ja tiiviin seurannan lisäksi lääkehoidon liittämistä vieroituksen tueksi.

Viime vuosina on tullut käyttöön suun kautta otettavia lääkkeitä tupakasta vieroittautumiseen.

Lisäksi jo pitkään käytössä olleiden nikotiinikorvausvalmisteiden kirjo on laajentunut, ja niitä on saatavilla purukumien ja laastarien lisäksi mm. suusumutteena ja imeskelytabletteina.

Reseptilääkkeinä käytössä on varenikliinia, bupropionia ja nortriptyliiniä sisältäviä valmisteita.

Eri lääkkeet sopivat eri potilaille, ja lääkäri tai hammaslääkäri määrää lääkkeen ottaen huomioon potilaan

muut sairaudet ja lääkitykset. On mahdollista myös vaihtaa lääkitystä, jos ensimmäinen lääke ei tehoa riittävästi.

Lääkehoito lisää tupakoinnin lopettamisen todennäköisyyttä 1,5–3-kertaiseksi lumelääkkeeseen verrattuna.

Käypä hoito -suosituksessa kehotetaan myös perustamaan alueellisia vieroitusyksiköitä kaikkiin keskussairaaloihin. Yksiköiden tarkoitus on kouluttaa lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja muita terveydenhuoltohenkilöstöä ja tukea tupakkavieroituksen järjestämisessä.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voi lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Huono tapa

Poltin 80-luvulta asti. Eräs päivä 5 kk sitten päätin lopettaa. Ensin kysyin ennen viimeisen tupakan vetoa että jos tästä tulee parempi olo niin en lopeta tupakointia. Ei tullut sen parempi olo ja siihen se jäi. Huomasin sen olevan vain huono tapa. Ja juuri siitä tavasta oli vierotuttava. Aina kun tuli tunne että nyt on tupakkahetki niin menin sinne missä sen aina vedin. Seisoin tupakkapaikallani hetken ja vedin sisään ja ulos pelkkää ilmaa. Sitä ei ole tarvinnut enää tehdä moneen viikkoon. Nyt kun olen vierottunut tupakasta, olen voittanut itseni. En tarvinnut laastareita enkä purukumeja, vain tahtoa ja itsekuria.

  • ylös 3
  • alas 20
Sisältö jatkuu mainoksen alla