Sepelvaltimotaudissa sydämen verisuonet ahtautuvat niiden seinämiin kertyneestä rasvasta, tulehdussolukosta ja sidekudoksesta. Usein ne kasaantuvat suurten sepelvaltimohaarojen tyviosaan ja tekevät suoneen ahtaan portin. Tällöin sydän ei enää saa riittävästi verta rasituksessa, ja rintaa kouristaa eikä henki kulje. Aluksi rasituksen lopettaminen ja nitro auttavat, mutta rintakivut häiritsevät hyvästä lääkityksestä huolimatta, on aika harkita leikkausta. Se ei kuitenkaan pysäytä taudin etenemistä, vaan hoitaa pelkästään oireita. Hoitona ovat terveelliset elämäntavat ja oikea lääkitys.

Pallolaajennus

Pallolaajennuksella voidaan hoitaa yhdestä kolmeen sepelvaltimohaaran ahtaumaa, mutta jos ahtaumia on useissa suonihaaroissa ja ne ovat pitkiä ja vaikeita, ohitusleikkaus on tarpeen. Hoito valitaan varjoainekuvauksen tulosten perusteella. Useimmiten varjoainekuvauksen tulos on niin selvä, että pallolaajennus voidaan tehdä heti. Lieväoireisia iäkkäitä potilaita ei leikata, sillä leikkauskomplikaatiot yleistyvät iän karttuessa.

Pallolaajennus tehdään ohjaamalla pallokatetri sepelvaltimoon joko nivustaipeen tai ranteen valtimosta. Katetri ujutetaan litteänä sepelvaltimoon ja täytetään varjoaineella ahtauman kohdalla. Tällöin pallo laajenee ja litistää rasvan suonen seinämää vasten. Ahtauma hävitetään paineen avulla, sitten pallo litistetään ja ahtauman kohdalle jätetään stentti eli metalliverkko, joka on pinnoitettu solunjakautumista estävällä lääkkeellä. Tämä ehkäisee uutta ahtautumista. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa ja se vie aikaa tunnista kahteen. Sairaalassa täytyy viettää yksi yö ja sairauslomaa pitää viikon verran.

Ohitusleikkaus

Ohitusleikkauksessa sepelvaltimoiden tukkeutuneet kohdat ohitetaan terveellä verisuonisiirteellä. Aortasta lähtevät siirteet yhtyvät sepelvaltimoihin tukkeumakohdan jälkeen. Yleensä siirrännäisenä käytetään potilaan rintavaltimoa ja jalasta otettavia laskimoita. Leikkaus vaatii noin viikon sairaalassaolon. Toipuminen vie kolmisen kuukautta.

Jälkihoito

Länsimainen ruokavalio aiheuttaa sen, että jo parikymppisistä noin viidenneksellä on pieniä rasvakertymiä sepelvaltimoissa. 50-vuotiaana niitä on miltei kaikilla. Kun kolesteroli- ja verenpainearvot saadaan mataliksi, ylipaino hallintaan ja liikuntaa riittävästi, ahtaumat eivät pahene eikä uusia ahtaumia tule. Sydänystävälliset elämäntavat ovat tärkeitä, vaikkei sydänkipuja olisikaan, sillä tautia voi sairastaa oireettomasti.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.