Sepelvaltimotaudissa sydämen verisuonet ahtautuvat niiden seinämiin kertyneestä rasvasta, tulehdussolukosta ja sidekudoksesta. Usein ne kasaantuvat suurten sepelvaltimohaarojen tyviosaan ja tekevät suoneen ahtaan portin. Tällöin sydän ei enää saa riittävästi verta rasituksessa, ja rintaa kouristaa eikä henki kulje. Aluksi rasituksen lopettaminen ja nitro auttavat, mutta rintakivut häiritsevät hyvästä lääkityksestä huolimatta, on aika harkita leikkausta. Se ei kuitenkaan pysäytä taudin etenemistä, vaan hoitaa pelkästään oireita. Hoitona ovat terveelliset elämäntavat ja oikea lääkitys.

Pallolaajennus

Pallolaajennuksella voidaan hoitaa yhdestä kolmeen sepelvaltimohaaran ahtaumaa, mutta jos ahtaumia on useissa suonihaaroissa ja ne ovat pitkiä ja vaikeita, ohitusleikkaus on tarpeen. Hoito valitaan varjoainekuvauksen tulosten perusteella. Useimmiten varjoainekuvauksen tulos on niin selvä, että pallolaajennus voidaan tehdä heti. Lieväoireisia iäkkäitä potilaita ei leikata, sillä leikkauskomplikaatiot yleistyvät iän karttuessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pallolaajennus tehdään ohjaamalla pallokatetri sepelvaltimoon joko nivustaipeen tai ranteen valtimosta. Katetri ujutetaan litteänä sepelvaltimoon ja täytetään varjoaineella ahtauman kohdalla. Tällöin pallo laajenee ja litistää rasvan suonen seinämää vasten. Ahtauma hävitetään paineen avulla, sitten pallo litistetään ja ahtauman kohdalle jätetään stentti eli metalliverkko, joka on pinnoitettu solunjakautumista estävällä lääkkeellä. Tämä ehkäisee uutta ahtautumista. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa ja se vie aikaa tunnista kahteen. Sairaalassa täytyy viettää yksi yö ja sairauslomaa pitää viikon verran.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ohitusleikkaus

Ohitusleikkauksessa sepelvaltimoiden tukkeutuneet kohdat ohitetaan terveellä verisuonisiirteellä. Aortasta lähtevät siirteet yhtyvät sepelvaltimoihin tukkeumakohdan jälkeen. Yleensä siirrännäisenä käytetään potilaan rintavaltimoa ja jalasta otettavia laskimoita. Leikkaus vaatii noin viikon sairaalassaolon. Toipuminen vie kolmisen kuukautta.

Jälkihoito

Länsimainen ruokavalio aiheuttaa sen, että jo parikymppisistä noin viidenneksellä on pieniä rasvakertymiä sepelvaltimoissa. 50-vuotiaana niitä on miltei kaikilla. Kun kolesteroli- ja verenpainearvot saadaan mataliksi, ylipaino hallintaan ja liikuntaa riittävästi, ahtaumat eivät pahene eikä uusia ahtaumia tule. Sydänystävälliset elämäntavat ovat tärkeitä, vaikkei sydänkipuja olisikaan, sillä tautia voi sairastaa oireettomasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla