Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Vaihdevuosivaivoihin tehoava estrogeeni suojaa naista monella tavalla.

1. Miksi estrogeeni auttaa vaivoihin?

Estrogeenin puute aiheuttaa valtaosalle naisia vaihdevuosioireita, joten estrogeenikorvaushoito on looginen ja myös tehokkain tapa hoitaa niitä. Käytännössä hoidolla paikataan omien munasarjojen hiipumisen myötä loppunutta estrogeenin tuotantoa. Suomessa käytetään estradioli-estrogeenia, eli aivan samaa hormonia kuin munasarjat luontaisesti tuottavat. Estrogeeni syödään yleensä pillereinä, mutta myös laastareita ja estrogeenigeeliä käytetään.

2. Riittääkö hoidoksi pelkkä estrogeeni?

Estrogeeni tuottaa hormonihoidon edut, mutta se ei riitä hoidoksi, jos naisella on kohtu tallella. Silloin on otettava myös keltarauhashormonia joko pillereinä, laastarina tai hormonikierukasta. Keltarauhashormoni estää kohdun limakalvoa paksuuntumasta, mikä ehkäisee kohtusyöpää. Muuten keltarauhashormonista on vain haittaa, sillä rintasyöpäriski on suurempi tällaisella yhdistelmähoidolla kuin pelkällä estrogeenilla.

Hormonien antotapakin vaikuttaa. Jos ne otetaan ihon kautta laastarilla tai geelillä, laskimotukoksen ja keuhkoveritulpan riski on pienempi. Pillerihoito taas tehoaa paremmin kolesteroliin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Miten sopiva annos selviää?

Hoito aloitetaan pienellä annoksella, ja jos se ei riitä pitämään oireita poissa, estrogeenin määrää lisätään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos käyttää estrogeenigeeliä, sitä voi annostella portaattomasti. Potilas voi siis itse vähentää tai lisätä geelin määrää ja etsiä itselleen optimaalista annosta. Liiallisen annostuksen tyypillisin oire on paineen tunne rinnoissa. Pillereissä ja laastareissa on vakiomäärät estrogeenia.

4. Mitä hyötyä hormoneista on?

Vaihdevuosien oireet poistuvat, uni paranee ja elämänlaatu kohenee. Estrogeeni auttaa pitämään luuston hyvässä kunnossa. Jos hoito on aloitettu noin 50-vuotiaana, se ehkäisee myös sydän- ja verisuonisairauksia sekä paksu- ja peräsuolisyöpää. Estrogeeni myös helpottaa limakalvojen kuivuutta.

5. Mitä haittaa hormoneista on?

Ongelmat liittyvät yhdistelmähoitoon, joka lisää rintasyöpäriskiä. Tuhannesta naisesta noin 26 sairastuu rintasyöpään 50–60-vuotiaana. Jos käytetään yhdistelmähormonihoitoa, sairastuneita on 4–8 enemmän. Jos käyttää vain estrogeenia, syöpäriskin kasvu on tästä puolet.

Jotkin perussairaudet, kuten sairastettu rintasyöpä, estävät estrogeenin käytön. Estrogeenihoitoa ei myöskään suositella, jos on taipumus syviin laskimotukoksiin.

6. Kuka tarvitsee hormonihoitoa?

Ei kannata kärsiä ja odotella vaivojen häviämistä, sillä eniten hyötyä estrogeenihoidosta saavat perusterveet, vaihdevuosien alkaessa hormonihoidon aloittavat naiset.

Hankalat oireet kestävät usein viidestä kymmeneen vuotta, joten hoitoa kannattaa jatkaa vähintään sen verran. Hoidon voi lopettaa kerralla tai asteittain. Jos hankalat oireet palaavat muutamassa viikossa,

hoidon voi aloittaa uudelleen. Varsinaista yläikärajaa hormonihoidon käyttämiselle ei ole.

7. Onko hormoneille vaihtoehtoa?

Rintasyöpäpotilaille kokeillaan usein masennuslääkkeitä (SSRI),joilla on jonkin verran tehoa vaihdevuosioireisiin. Yhtä jos toista lääkettä on tutkittu, mutta tehoa ei ole juuri ollut.

Jotkut saavat apua soijavalmisteista. Luontaistuotteiden kanssa tulisi kuitenkin olla varovainen, koska niitä ei yleensä ole tutkittu eikä kaikista niiden sisältämistä aineista ole aina tarkkaa tietoa.

Asiantuntija: Tomi S. Mikkola, naistentautien erikoislääkäri, dosentti, HYKS Naistenklinikka.

Läpät vuotaa.

Minulla on sydän-ongelmia , kaikki läpät vuotaa myös aortta-läppä, sairastan myös pitkän qt-ajan ongelmaa .Ongelmana on sydämen vajaa-toiminta sen seurauksena jaloissa runsaat turvotukset , verenpaine -ja syke heittelee .Usein aamuisin RR-on 92/38 p.40-45 toisinaan aamulla RR-on 160/45 p.40-50. Iltaiisin yleensä RR-on 160/40 p.90 tai 175/45 p.55-80 minua huimaa ja päässä(tohisee) minulla on todettu SSS. Sydämen ultra-kontrolli vuosttain.

  • ylös 18
  • alas 16
Lad50v

Hyvä artikkeli hormonikorvaushoidon hyödyistä perusterveelle 50-vuotiaalle naiselle sekä myös siihen sisältyvästä riskistä. Kiitos asiallisista tiedoista

Sisältö jatkuu mainoksen alla