Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Vaihdevuosivaivoihin tehoava estrogeeni suojaa naista monella tavalla.

1. Miksi estrogeeni auttaa vaivoihin?

Estrogeenin puute aiheuttaa valtaosalle naisia vaihdevuosioireita, joten estrogeenikorvaushoito on looginen ja myös tehokkain tapa hoitaa niitä. Käytännössä hoidolla paikataan omien munasarjojen hiipumisen myötä loppunutta estrogeenin tuotantoa. Suomessa käytetään estradioli-estrogeenia, eli aivan samaa hormonia kuin munasarjat luontaisesti tuottavat. Estrogeeni syödään yleensä pillereinä, mutta myös laastareita ja estrogeenigeeliä käytetään.

2. Riittääkö hoidoksi pelkkä estrogeeni?

Estrogeeni tuottaa hormonihoidon edut, mutta se ei riitä hoidoksi, jos naisella on kohtu tallella. Silloin on otettava myös keltarauhashormonia joko pillereinä, laastarina tai hormonikierukasta. Keltarauhashormoni estää kohdun limakalvoa paksuuntumasta, mikä ehkäisee kohtusyöpää. Muuten keltarauhashormonista on vain haittaa, sillä rintasyöpäriski on suurempi tällaisella yhdistelmähoidolla kuin pelkällä estrogeenilla.

Hormonien antotapakin vaikuttaa. Jos ne otetaan ihon kautta laastarilla tai geelillä, laskimotukoksen ja keuhkoveritulpan riski on pienempi. Pillerihoito taas tehoaa paremmin kolesteroliin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Miten sopiva annos selviää?

Hoito aloitetaan pienellä annoksella, ja jos se ei riitä pitämään oireita poissa, estrogeenin määrää lisätään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos käyttää estrogeenigeeliä, sitä voi annostella portaattomasti. Potilas voi siis itse vähentää tai lisätä geelin määrää ja etsiä itselleen optimaalista annosta. Liiallisen annostuksen tyypillisin oire on paineen tunne rinnoissa. Pillereissä ja laastareissa on vakiomäärät estrogeenia.

4. Mitä hyötyä hormoneista on?

Vaihdevuosien oireet poistuvat, uni paranee ja elämänlaatu kohenee. Estrogeeni auttaa pitämään luuston hyvässä kunnossa. Jos hoito on aloitettu noin 50-vuotiaana, se ehkäisee myös sydän- ja verisuonisairauksia sekä paksu- ja peräsuolisyöpää. Estrogeeni myös helpottaa limakalvojen kuivuutta.

5. Mitä haittaa hormoneista on?

Ongelmat liittyvät yhdistelmähoitoon, joka lisää rintasyöpäriskiä. Tuhannesta naisesta noin 26 sairastuu rintasyöpään 50–60-vuotiaana. Jos käytetään yhdistelmähormonihoitoa, sairastuneita on 4–8 enemmän. Jos käyttää vain estrogeenia, syöpäriskin kasvu on tästä puolet.

Jotkin perussairaudet, kuten sairastettu rintasyöpä, estävät estrogeenin käytön. Estrogeenihoitoa ei myöskään suositella, jos on taipumus syviin laskimotukoksiin.

6. Kuka tarvitsee hormonihoitoa?

Ei kannata kärsiä ja odotella vaivojen häviämistä, sillä eniten hyötyä estrogeenihoidosta saavat perusterveet, vaihdevuosien alkaessa hormonihoidon aloittavat naiset.

Hankalat oireet kestävät usein viidestä kymmeneen vuotta, joten hoitoa kannattaa jatkaa vähintään sen verran. Hoidon voi lopettaa kerralla tai asteittain. Jos hankalat oireet palaavat muutamassa viikossa,

hoidon voi aloittaa uudelleen. Varsinaista yläikärajaa hormonihoidon käyttämiselle ei ole.

7. Onko hormoneille vaihtoehtoa?

Rintasyöpäpotilaille kokeillaan usein masennuslääkkeitä (SSRI),joilla on jonkin verran tehoa vaihdevuosioireisiin. Yhtä jos toista lääkettä on tutkittu, mutta tehoa ei ole juuri ollut.

Jotkut saavat apua soijavalmisteista. Luontaistuotteiden kanssa tulisi kuitenkin olla varovainen, koska niitä ei yleensä ole tutkittu eikä kaikista niiden sisältämistä aineista ole aina tarkkaa tietoa.

Asiantuntija: Tomi S. Mikkola, naistentautien erikoislääkäri, dosentti, HYKS Naistenklinikka.

Läpät vuotaa.

Minulla on sydän-ongelmia , kaikki läpät vuotaa myös aortta-läppä, sairastan myös pitkän qt-ajan ongelmaa .Ongelmana on sydämen vajaa-toiminta sen seurauksena jaloissa runsaat turvotukset , verenpaine -ja syke heittelee .Usein aamuisin RR-on 92/38 p.40-45 toisinaan aamulla RR-on 160/45 p.40-50. Iltaiisin yleensä RR-on 160/40 p.90 tai 175/45 p.55-80 minua huimaa ja päässä(tohisee) minulla on todettu SSS. Sydämen ultra-kontrolli vuosttain.

  • ylös 18
  • alas 16
Vierailija

4.

Osteo­po­roosia esiintyy myös lap­silla. Vuoden 2011 tutkimuksen mukaan helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on mm. D-vitamiinin puutos.

Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lastensairaus. Hänen mukaansa helsinkiläislapsista noin puolella on vakava D-vitamiininpuutos jo vastasyntyneenä.

Mäkitien arvelee myös, että Suomessa on suuri joukko nuoria aikuisia, joilla on merkittävä riski sairastua osteoporoosiin jo ennen keski-ikää. Vain 14% :lla murtumapotilaista on ollut normaali luuntiheys vuonna 2011. 

Hauras luusto on riskitekijä osteoporoosin lisäksi myös varhaiselle nivelrikolle ja muille tuki- ja liikuntaelinsairauksille. n. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja n. 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). 

Tyypillisiä osteoporoosin aiheuttamia murtumia ovat pienienerginen rannemurtuma, lonkkamurtuma sekä selän nikaman murtuma.

Verisuoni- ja luustonterveyden kannalta tärkeimmät ravinteet ovat kaikki antioksidantit (marjat, kasvikset, juurekset, vihannekset, hedelmät), C-vitamiini, D-vitamiini, magnesium, kalan Omega-3 -rasvahapot (EPA ja DHA) ja K2-vitamiini, joten varmista näiden riittävä saanti ruuasta ja ravintolisistä.

http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 

Ranne-, olkavarsi -, lonkka- ja selkänikamien murtumat ovat tyypillisimpiä osteoporoottisia murtumia. Ensimmäiseksi luukadossa murtuu yleensä ranne, kun kaadutaan ja otetaan kädellä vastaan putoamista maahan.

Myöhemmällä iällä, kun refleksit vaimenee ja kättä ei ehdi laittaa kompastuessa alle, murtuu lonkka. Lonkkamurtumat ovat vakavimpia, koska pahimmillaan niihin voi menehtyä tai ne voivat invalidisoida pysyvästi. Reisiluun kaulan murtumia todetaan Suomessa noin 8000 vuosittain, joista kolme neljäsosaa sattuu naisille.

Kaikkein yleisin osteoporoottinen murtuma on kuitenkin selkänikaman murtuma. Nämä ilmenevät pituuden lyhentymänä tai kumarana ryhtinä.

Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa päivittäin riittävästi proteiinia (1-2 grammaa per normaali painokilo), C-vitamiinia 400 mg, D-vitamiinia 50-100 µg, magnesiumia 200-400 mg sekä K2-vitamiinia 50-100 µg. Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. 

  • ylös 12
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla