Kunnon lääkkeillä
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Biologiset täsmälääkkeet ovat mullistaneet vaikean psoriasiksen hoidon. Mutta onko kalliiksi moitittu hoito kannattavaa? Ihotautien erikoislääkäri Tarja Mälkönen vastaa.

1 Ihosairaus psoriasiksen hoito on ottanut jättiloikan eteenpäin. Mitä on tapahtunut, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Tarja Mälkönen?

Psoriasis on tulehduksellinen, pitkäaikainen ihosairaus, jota sairastaa arviolta 135 000 suomalaista. Heistä vaikea psori on noin kymmenellä prosentilla.

Biologiset täsmälääkkeet ovat tuoneet tehoa vaikean psoriasiksen hoitoon. Osa sairastuneista ei ole hyötynyt aiemmista hoidoista: vaikeimmillaan yli puolet ihosta on ihottuman peitossa. He ovat tarvinneet sairaalahoitoa tai joutuneet eläkkeelle. Osastohoidon tarve on vähentynyt 70 prosenttia vuodesta 2004, kun täsmälääkkeet tulivat käyttöön.

Biologiset lääkkeet ovat geeniteknologian avulla soluviljelmissä tuotettuja lääkkeitä, jotka estävät tulehdusvälittäjäaineiden toimintaa. Ne tarttuvat vain haluttuun proteiiniin ja kuljettavat sen elimistöstä pois.

2 Biologisia lääkkeitä moititaan kalliiksi. Kannattaako hoito?

Se on ehdottomasti kannattavaa. Hoito maksaa vuodessa noin 15 000 euroa. Potilaan maksettavaksi jää Kelan maksukaton jälkeen reilut 600 euroa.

Biologiset lääkkeet vähentävät sairauspoissaoloja ja parantavat työtehoa ja elämänlaatua tuntuvasti. Monen suurin pelko on se, että joutuisivat jostain syystä luopumaan toimivasta lääkkeestä.

Vuodeksi 2016 odotetaan biosimilaareiksi kutsuttuja rinnakkaisvalmisteita. Ne maksavat oletettavasti 30–40 prosenttia vähemmän kuin alkuperäislääkkeet. Kilpailijoiden tulo saattaa laskea myös jo käytössä olevien viiden lääkkeen hintaa.

Juuri alkanut kansallinen tutkimus seuraa 15 vuoden ajan psoriasiksen tablettihoidon ja biologisten lääkkeiden tehoa ja turvallisuutta.

3 Miksi kaikki psoriaatikot eivät saa biologista lääkettä?

Suurin syy on hinta. Onneksi suurelle osalle rasvaus, valohoito ja perinteiset psorilääkkeet riittävät. Tällöin hoidon vaihtamiseen ei ole syytä.

Moni psoriaatikko toivoo lääkäriltä biologista lääkettä. Ehkä rajoja höllennetään lähivuosina. Nyt vaaditaan vaikeaa tautia, jota on hoidettu tuloksetta psorilääkkeillä tai valohoidolla.

4 Voiko psorin saada rauhalliseksi elämäntavoilla?

Psoriasista voi lievittää omilla toimillaan. Tärkeintä on huolehtia ihon rasvauksesta, vaikka se monia kyllästyttääkin. Ylipainon välttäminen kannattaa, koska ylimääräisessä rasvakudoksessa jylläävä tulehdus heikentää hoitojen purevuutta.

Kohtuus alkoholin käytössä on hyväksi. Moni psoriaatikko kertoo ihonsa kukkivan kesällä, jos olut on maistunut. Tupakoinnin haitoista on saatu lisää tutkimustuloksia: sauhuttelemalla voi jopa vauhdittaa taudin puhkeamista, jos sille on perinnöllinen alttius.

Kiire ja paineet näkyvät ihon kunnossa. Monen psori rauhoittuu stressin hellittäessä tai eläkkeelle jäädessä.

Psori numeroina

2–3 % suomalaisista sairastaa psoria
42 % psoriaatikoista saa myös niveloireita
30 % potilaista taudin oireet alkavat alle 20-vuotiaana
41 % suomalaisista tietää, että psori voi vaikuttaa koko terveyteen. Liitännäissairauksia ovat muun muassa sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes ja tulehdukselliset suolistosairaudet.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.