Kunnon lääkkeillä
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Biologiset täsmälääkkeet ovat mullistaneet vaikean psoriasiksen hoidon. Mutta onko kalliiksi moitittu hoito kannattavaa? Ihotautien erikoislääkäri Tarja Mälkönen vastaa.

1 Ihosairaus psoriasiksen hoito on ottanut jättiloikan eteenpäin. Mitä on tapahtunut, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Tarja Mälkönen?

Psoriasis on tulehduksellinen, pitkäaikainen ihosairaus, jota sairastaa arviolta 135 000 suomalaista. Heistä vaikea psori on noin kymmenellä prosentilla.

Biologiset täsmälääkkeet ovat tuoneet tehoa vaikean psoriasiksen hoitoon. Osa sairastuneista ei ole hyötynyt aiemmista hoidoista: vaikeimmillaan yli puolet ihosta on ihottuman peitossa. He ovat tarvinneet sairaalahoitoa tai joutuneet eläkkeelle. Osastohoidon tarve on vähentynyt 70 prosenttia vuodesta 2004, kun täsmälääkkeet tulivat käyttöön.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Biologiset lääkkeet ovat geeniteknologian avulla soluviljelmissä tuotettuja lääkkeitä, jotka estävät tulehdusvälittäjäaineiden toimintaa. Ne tarttuvat vain haluttuun proteiiniin ja kuljettavat sen elimistöstä pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2 Biologisia lääkkeitä moititaan kalliiksi. Kannattaako hoito?

Se on ehdottomasti kannattavaa. Hoito maksaa vuodessa noin 15 000 euroa. Potilaan maksettavaksi jää Kelan maksukaton jälkeen reilut 600 euroa.

Biologiset lääkkeet vähentävät sairauspoissaoloja ja parantavat työtehoa ja elämänlaatua tuntuvasti. Monen suurin pelko on se, että joutuisivat jostain syystä luopumaan toimivasta lääkkeestä.

Vuodeksi 2016 odotetaan biosimilaareiksi kutsuttuja rinnakkaisvalmisteita. Ne maksavat oletettavasti 30–40 prosenttia vähemmän kuin alkuperäislääkkeet. Kilpailijoiden tulo saattaa laskea myös jo käytössä olevien viiden lääkkeen hintaa.

Juuri alkanut kansallinen tutkimus seuraa 15 vuoden ajan psoriasiksen tablettihoidon ja biologisten lääkkeiden tehoa ja turvallisuutta.

3 Miksi kaikki psoriaatikot eivät saa biologista lääkettä?

Suurin syy on hinta. Onneksi suurelle osalle rasvaus, valohoito ja perinteiset psorilääkkeet riittävät. Tällöin hoidon vaihtamiseen ei ole syytä.

Moni psoriaatikko toivoo lääkäriltä biologista lääkettä. Ehkä rajoja höllennetään lähivuosina. Nyt vaaditaan vaikeaa tautia, jota on hoidettu tuloksetta psorilääkkeillä tai valohoidolla.

4 Voiko psorin saada rauhalliseksi elämäntavoilla?

Psoriasista voi lievittää omilla toimillaan. Tärkeintä on huolehtia ihon rasvauksesta, vaikka se monia kyllästyttääkin. Ylipainon välttäminen kannattaa, koska ylimääräisessä rasvakudoksessa jylläävä tulehdus heikentää hoitojen purevuutta.

Kohtuus alkoholin käytössä on hyväksi. Moni psoriaatikko kertoo ihonsa kukkivan kesällä, jos olut on maistunut. Tupakoinnin haitoista on saatu lisää tutkimustuloksia: sauhuttelemalla voi jopa vauhdittaa taudin puhkeamista, jos sille on perinnöllinen alttius.

Kiire ja paineet näkyvät ihon kunnossa. Monen psori rauhoittuu stressin hellittäessä tai eläkkeelle jäädessä.

Psori numeroina

2–3 % suomalaisista sairastaa psoria
42 % psoriaatikoista saa myös niveloireita
30 % potilaista taudin oireet alkavat alle 20-vuotiaana
41 % suomalaisista tietää, että psori voi vaikuttaa koko terveyteen. Liitännäissairauksia ovat muun muassa sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes ja tulehdukselliset suolistosairaudet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla