Psoriaasi on ihon ja nivelten monimuotoinen, krooninen immunologinen tulehdustauti. Se ei ole parannettavissa, mutta oireita voidaan lievittää tai ne voidaan poistaa joksikin aikaa. Näkyvillä alueilla esiintyvä tai laaja-alainen ihopsoriaasi sekä vaikea nivelpsoriaasi heikentävät elämänlaatua.

Riskit

Psoriaasin taustalla on usein perinnöllisiä alttiustekijöitä. Tunnetuin laukaiseva tekijä on bakteerin aiheuttama nielutulehdus. Muun muassa infektiot, stressi ja joskus lääkkeet voivat laukaista psoriaasin tai pahentaa sitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Psoriaasia sairastavilla voi esiintyä ahdistusta ja masennusta. Tautiin yhdistyy myös kohonnut diabeteksen, lihavuuden, dyslipidemian sekä sydän- ja verisuonitautien riski. Mitä vaikeampi ja pitkäkestoisempi tauti on, sitä suurempi on näiden riski.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oireet

Kahdeksalla potilaalla kymmenestä taudin oireet ovat lieviä ja hyvin hallittavissa säännöllisellä hoidolla ja elämäntavoilla. Ihopsoriaasia hoidetaan, kun siitä on potilaalle haittaa. Tavoitteena on oireiden lievittäminen ja työkyvyn ylläpitäminen.

Hoito

Psoriaasi todetaan iho-oireiden ja niveltulehduksen perusteella. Siihen ei ole parantavaa hoitoa. Lievän ihopsoriaasin hoidossa käytetään paikallishoitovalmisteita, vaikeammissa muodoissa mukaan liitetään ultraviolettivalohoitoa tai sisäisiä lääkityksiä. Biologisia lääkevalmisteita käytetään erityisesti vaikeimmissa tapauksissa, kun tavanomaiset hoidot eivät tehoa tai niitä ei voida käyttää. Potilaan sitoutuminen hoitoon on tärkeää.

Noin 10–30 prosentilla ihopsoriaasia sairastavista on myös nivelpsoriaasi. Sen hoito on tärkeää aloittaa heti. Hoidon ratkaisee tulehtuneitten nivelten lukumäärä sekä lääkärin ja potilaan yleisarvio oireiden vaikeudesta. Lievässä tapauksessa hoidoksi riittävät paikalliset glukokortikoidiruiskeet ja tulehduskipulääkkeet. Jos ruiskeet eivät rauhoita niveltulehdusta liitetään hoitoihin metotreksaatti, jota voidaan käyttää ensisijaisena hoitovaihtoehtona myös vaikeamman taudin hoidossa. Jos tämäkään ei auta, valitaan biologinen lääke.

Lievästä psoriaasista kärsiviä potilaita voidaan hoitaa perusterveydenhuollossa. Jos tauti on vaikea tai ei taltu hoidolla, on oikea osoite ihotautien erikoislääkärin vastaanotto. Reumatologian erikoislääkärille kuuluvat jo alkuvaiheessa potilaat, jolla on tuore moniniveltulehdus, selkärankareumaa muistuttava tautimuoto tai pitkittynyt niveltulehdus. Lapsipotilaat sekä vaikeaa iho- tai nivelpsoriaasia sairastavat kuuluvat aina erikoissairaanhoidon piiriin.

Lähde: Käypä hoito

Sisältö jatkuu mainoksen alla