Jos tuotteella on tehoa, sillä on myös sivuvaikutuksia. Mutta milloin ne ovat todellisia, milloin jostain muusta johtuvia? Lääkeasiantuntija vastaa.

Olen käyttänyt hiustenlähtöön kymmenen kuukautta Rogainea 50 mg/ml. Tuote on tehonnut hyvin.

Nyt korviini on tullut tinnitus ja kuulokäyrässä oli lääkärin mukaan alenema, mutta kuulo oli silti normaalin lukemissa. Voiko Rogaine aiheuttaa nämä haitat?

On alkanut pelottaa, että onko näin tehokkaalla tuotteella jotain muita pahoja sivuvaikutuksia?

Asiantuntija vastaa:

ROGAINEN sisältämä minoksidiili kehitettiin alun perin verenpainelääkkeeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun minoksidiilitablettien havaittiin aiheuttavan sivuvaikutuksena lisääntynyttä karvoitusta, kehitettiin paikallisesti hiuspohjaan annosteltava liuos, jota käytetään hiustenlähdön hoitoon sekä miehillä että naisilla.

Ehjälle iholle annostellusta Rogaineliuoksesta imeytyy verenkiertoon keskimäärin vain 1,4 % (0,3–4,5 %), joten useimmiten haittavaikutukset ovat vain paikallisia, kuten allergiaoireita ja ihon ärsytystä.

Rogaine saattaa silti joskus aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä, hengenahdistusta tai turvotusta.

Lisäksi karvankasvu voi lisääntyä muuallakin kuin hiuspohjassa, kuten kasvoissa.

Tunnetut haittavaikutukset on lueteltu lääkepakkauksen sisällä olevassa pakkausselosteessa. Hyvin harvoin voi ilmetä vaikea allerginen reaktio: kasvojen, huulten tai kurkun turpoaminen, jonka vuoksi nieleminen tai hengittäminen on vaikeaa.

Rogaine-liuos ei tiettävästi aiheuta tinnitusta (korvien soimista) tai heikennä kuuloaistia.

Tieteellisessä kirjallisuudessa on kuitenkin julkaistu potilastapaus, jossa korvakäytävän lisääntynyt karvankasvu minoksidiilihoidon aikana aiheutti kuulon heikentymistä, koska ääniaaltojen pääseminen tärykalvolle oli vaikeutunut; ikään kuin korvassa olisi ollut pumpulituppo.

Koska lääkäri on tutkinut kysyjän korvat, tästä ei voine olla kysymys.

Sitä paitsi karvat korvakäytävässä eivät aiheuttaisi korvien soimista.

Tinnitus on melko tavallinen vaiva, joten nähtävästi sen ilmaantuminen Rogainen käytön aikana on sattumaa.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

ASIANTUNTIJAMME vastaavat lääketieteen, mielenterveyden, ravitsemuksen ja kauneuden kysymyksiin. Joukossa on eri alojen erikoislääkäreitä, muun muassa kardiologi, gynekologi ja psykiatri. Psykologeiltamme voit kysyä neuvoa niin oman mielen kuin ihmissuhteiden ongelmiin. Lähetä oma kysymyksesi täältä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla