Apua, rinnat ovat arat ja turvonneet pinkeiksi! Ei kai tämä ole rintasyöpää? Tuskinpa. Rintojen arkuus voi johtua eri syistä. Ratkaisutkin ovat erilaisia.

1. Hormonit

Vatsallaan ei voi nukkua, liikkuminen sattuu, vaatteet puristavat, halaaminen vihlaisee, ärsyttää.

Ensimmäiseksi rintojen arkuutta kannattaa alkaa selvittää kalenteri kädessä. Jos kipu alkaa munasolun irtoamisen eli ovulaation jälkeen ja helpottaa kuukautisten alkaessa, kyse on todennäköisesti kuukautisiin liittyvästä oireesta. Osalla naisista rintarauhanen reagoi voimakkaasti hormonitasojen vaihteluihin, ja turvotuksen uskotaan aiheuttavan aristusta rinnassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rintojen aristusta voivat aiheuttaa paitsi kuukautiskierto myös ehkäisyvalmisteet, hormonikorvaushoidot, raskaus tai menopaussi. Vaihdevuosissa PMS-oireet oireet jäävät yleensä pois, mutta aristus voi edelleen liittyä hormonitasojen vaihteluihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ratkaisuja

  • Tieto siitä, että arkuus liittyy normaaliin kuukautiskiertoon, riittää lievissä tapauksissa.
  • Lääkkeet voivat auttaa monella tavalla: Jos on kyse premenstruaalista oireyhtymästä eli PMS:stä, sitä voidaan hoitaa mielialalääkkeillä, jotka helpottavat myös rintakipua. Nuoremmilla naisilla aristusta voivat vähentää e-pillerit, vanhemmilla lyhytaikainen hormonikorvaushoito.
  • Urheiluliivit kannattaa kaivaa käyttöön, sillä brittiläistutkimuksen mukaan niiden on todettu auttavan myös hormonaaliseen kipuun.

2. Rakenne

Mastopatia kuulostaa vakavalta. Pelottavasta nimestään huolimatta se ei ole sairaus vaan hyvänlaatuinen maitorauhasen rakennehäiriö, jossa rauhanen kiinteytyy tiiviiksi ja aristavaksi. Patit ovat kovia, mutta liikkuvia.

Mastopatiakipu voi tulla samaan aikaan kuin tavallinen kuukautisista johtuva aristus, mutta mastopatiassa kipu on usein voimakkaampaa ja rinta on myhkyräinen. Jos oma rinta tuntuu hernepussilta ja sitä vihloo, tykyttää tai pistelee, kyseessä voi olla mastopatia.

Isorintaiset naiset tietävät ilman lääkärin diagnoosiakin, että suuret rinnat voivat aiheuttaa särkyjä niska-hartiaseudulle. Myös itse rinnat voivat kipeytyä etenkin liikkuessa.

Ratkaisuja

  • Ruokavalio voi auttaa mastopatiakipuun. Kokeile siis niukasti rasvaa ja runsaasti hiilihydraatteja sisältävää ruokaa eli kasviksia, täysjyväviljaa, kalaa ja vähärasvaista lihaa. Ja vaikka siitä ei olisikaan suoranaista apua, se on joka tapauksessa terveellistä. Liikuntaa varten kannattaa hankkia hyvät urheiluliivit.
  • Pienennysleikkaus on ainoa lääke, jos elämä tuntuu aivan mahdottomalta suurten rintojen kanssa. Leikkauksessa rinnoista poistetaan rasvaa, rauhaskudosta ja ihoa. Leikkaus helpottaa usein liikkumisen ja kipujen lisäksi myös hengittämistä. Operaatiosta jää aina arpia. Jos on ylipainoa, siitä olisi hyvä päästää eroon ennen leikkausta. Imettäminen ei usein pienennysleikkauksen jälkeen onnistu, joten lapset kannattaa tehdä ennen operaatiota.

3. Liikunta

Rintojen heiluva liike voi kipeyttää rinnat, esimerkiksi juostessa rinnat tekevät kahdeksikon muotoista liikerataa.

Keskimäärin naisen molemmat rinnat liikkuvat ilman liivien tukea yhdeksän senttiä jokaisella juoksuaskeleella. Kilometrin matkalla rinnat siis vaeltavat 84 metrin matkan. Laskutoimitusta voi jatkaa pidemmälle: Naisten kympillä rinnat pomppivat 840 metriä, ja puolimaratonilla rinnat hytkyvät lähes 1,8 kilometriä omaa lenkkiään.

Isommilla kuppikoilla liike on suurempi. Juoksun aiheuttama pomppiva liike voi löystyttää rintoja tukevia kudoksia pysyvästi. Roikkuvat rinnat ovat esteettinen ongelma, terveyshaittaa niistä ei ole. Hankalampi ongelma on rintojen kipu, jota pomppiminen aiheuttaa. Yli 60 prosenttia naisista kokee kipua treenatessa.

Ratkaisu

  • Urheiluliivit on paras keino hillitä rintojen pomppimista. Tavalliset rintaliivit vaimentavat rintojen liikkeestä noin puolet. Urheiluliivit sen sijaan poistavat liikkeestä jopa 73 prosenttia. Naisten tulisikin käyttää urheiluliivejä kaikessa liikunnassa heti siitä alkaen, kun he aloittavat liikunnan harrastamisen. Urheiluliivejä kannattaa käyttää myös kävelylenkeillä, sillä rintojen liike lisääntyy tasaisesti kävelyvauhdin kasvaessa. Myös pienirintaisten olisi syytä käyttää urheiluliivejä.

4. Tulehdukset

Yleensä rintatulehdus iskee imetyksen aikana tai sen jälkeen, kun maito pakkaantuu rintoihin eikä pääsee purkautumaan pois. Rintatulehduksen tunnistaa siitä, että oireet ilmaantuvat äkkiä: Aluksi koko rintaa aristaa, mutta hyvin nopeasti, parissa tunnissa kipu muuttuu paikallisemmaksi. Kivun lisäksi ihoa alkaa kuumottaa, punoittaa ja se muuttuu pingottuneeksi. Joskus rinnasta voi tulla märkäistä eritettä. Tulehdus nostaa korkean kuumeen ja kainalon imusolmukkeet saattavat turvota ja kipeytyä.

Myös imettämättömillä naisilla voi esiintyä rintatulehdusta, mutta se on harvinaista.

Ratkaisu

  • Kotona oloaan voi helpottaa tyhjentämällä rinnan maidosta imettämällä, pumpulla tai painelemalla.
  • Lääkäriin pitää mennä, jotta saa tulehdukseen antibioottikuurin. Jos rintaan on muodostunut paise, se avataan.

5. Kasvaimet

Rintojen aristus voi olla merkki myös kasvaimesta. Pääsääntöisesti kasvaimet ovat hyvälaatuisia, harvemmin pahanlaatuisia. Hyvänlaatuinenkin kyhmy voi olla kivulias.

Sen sijaan rintojen kipu ei tavallisesti ole rintasyövän oire. Rintojen arkuudesta kärsivän naisen rintasyöpäriski ei ole isompi kuin kivuttoman. Sen sijaan jos rinnassa on kyhmy, nänni on vetäytynyt sisäänpäin tai eritys on poikkeavaa, on syytä varata aika lääkärille tarkempia tutkimuksia varten.

Ratkaisu

  • Lääkäriin jos rinnassa on aristuksen lisäksi kyhmy, on mentävä tutkimukseen. Lääkäri tutkii rinnan käsin painelemalla, sen jälkeen tehdään mammografia. Lisäksi voidaan tarvittaessa tehdä ultraäänitutkimus, magneettikuvaus ja ottaa neulanäytteet. Näin saadaan selville minkälaatuinen kasvain on, ja voidaan päättää, tarvitseeko se poistaa.

Asiantuntijoina naistentautien erikoislääkäri Eila Suvanto-Luukkonen Oulun yliopistollisesta sairaalasta sekä tutkija, professori Joanna Scurr Porthsmouthin yliopistosta Britanniasta.

Lue lisää PMS-oireista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla