Emättimen kutina tulee tutuksi lähes jokaiselle naiselle jossain vaiheessa elämää. Riesan voi rauhoittaa, kun löytää syyn. Se voi olla vaikka liika sokeri.

Se iskee ykskaks kadulla kävellessä. Hirveä kutina. Aivan kuin pikkupöksyissä vilistäisi miljoona muurahaista. Tekee mieli raapia, nyt heti. Mutta eihän sitä nyt voi, julkisella paikalla. On vain kärsittävä, ajateltava jotain ihan muuta ja toivottava, että kutina menee ohi.

Alapään kutina on yleinen ja kiusallinen vaiva. Onneksi konstit ovat monet kutinan taltuttamiseen. Ensin tosin pitää löytää vaivan aiheuttaja.

KUTINAA, KIRVELYÄ VAI PISTELYÄ?

Hiivatulehdus on tavallisin syy. Siihen liittyy usein vaaleaa, hieman kokkareista ja makeahkon hajuista valkovuotoa. Limakalvot tai häpyhuulet saattavat turvota ja punoittaa. Kun valkovuoto valuu ulkosynnyttimiin, myös ne voivat alkaa kutista.

– Hiiva oireilee useimmiten nimenomaan kutinana. Jos alapäässä kirveltää tai pistelee, kyse on usein jostain muusta kuin hiivasta. Toki jos alapäässä on haavaumia, voi tulla myös kirvelyä, sanoo naistentautien erikoislääkäri ja dosentti Ritva Hurskainen.

Hiivatulehdus kertoo, että emättimen bakteeritasapaino on häiriintynyt. Sen voi hoitaa helposti kuntoon apteekista ilman reseptiä saatavilla itsehoitovalmisteilla. Ne eivät yleensä auta muuhun kuin hiivaan ja niitä on turvallista kokeilla, vaikka ei olisikaan aivan varma, johtuuko kutina hiivasta.

SIDE POIS, ILMAKYLPY TILALLE

Hiivatulehdukset ovat usein toistuvia ja saattavat johtaa neurodermatiittiin eli kutinakierteeseen. Se tarkoittaa, että emättimen hermojen päät ovat raapimisen seurauksena herkistyneet niin, että kutina jatkuu, vaikka hiiva olisi jo parantunut.

Kutinakierteestä voi päästä eroon, kun hoitaa pois kutinalle altistavat tekijät. Niitä ovat tiukat ja haaroista hankaavat vaatteet ja liika peseminen kuivattavilla aineilla, joiden pH on alle 5.

— Jos on kutinaoireita, neuvon aina käyttämään hameita. Varsinkaan stringit eivät ole hyväksi. Yöt olisi hyvä nukkua kokonaan ilman alushousuja, Ritva Hurskainen sanoo.

Yleinen ongelma on myös pikkuhousunsuojien liian ahkera käyttö. Ensin suojaan turvaudutaan normaalin valkovuodon vuoksi, jotta olisi hygieenisempi olo. Tiivis side kuitenkin hauduttaa ja estää hapen pääsyn emättimeen. Bakteerikanta menee sekaisin, jolloin valkovuoto lisääntyy entisestään. Pam, kierre on valmis.

— Pikkuhousunsuoja on gynekologin pahin vihollinen! Hiivatulehduskierre puretaan vain jättämällä suoja pois.

Antibiootit voivat nekin aiheuttaa hiivatulehduksen, sillä ne muuttavat emättimen bakteerikantaa. Kun bakteerikanta menee epätasapainoon, hiiva voi alkaa lisääntyä. Jos on taipumusta hiivatulehduksille, hiivalääkitys on hyvä aloittaa jo antibioottikuurin aikana.

SOKERIT SUURENNUSLASIN ALLE

Hyvinvoiva alapää ei kutise, vaan kutina on aina viesti jostain. Joskus se kertoo, että ruokavalio on pielessä. Paljon sokeria ja hiilihydraattia sisältävät syötävät muuttavat elimistön sokeritasoa ja bakteerikantaa ja lisäävät näin hiivatulehduksen riskiä.

Pullat ja makeiset siis pois ja tilalle jotain hapanta, kuten puolukoita tai piimää. Ei kuitenkaan voimakkaita mausteita, sillä mausteet, erityisesti chili, saattavat kuivattaa limakalvoja.

Joskus syyllinen alapään kutinaan on sekaisin mennyt suolen toiminta tai peräpukamat.

— Kutinan syytä selvitellessä pitää ottaa huomioon myös peräsuolen kuulumiset. Esimerkiksi ummetus kerää suoleen bakteerimassaa, mikä voi aiheuttaa kutinaa alapäässä. Olisi tärkeää noudattaa säännöllisiä ruoka-aikoja, jotta suoli toimisi hyvin.

Peräpukamat voi hoitaa pois apteekkituotteilla. Myös maitohappobakteereista voi olla apua kehon oman, hyvän bakteerikannan ylläpitämisessä.

KIUSANA KUIVUUS

Jos kutina ei itsehoidosta huolimatta lakkaa, syynä saattaa olla limakalvojen kuivuus. Sitä pidetään virheellisesti vain vaihdevuosi-ikäisten vaivana. Pulma voi olla todellinen myös nuorilla naisilla, sillä kuivuus ei aina johdu estrogeenin puutteesta. Emättimen limakalvot voivat olla luonnostaankin hyvin ohuet.
Jos alapään kutinaa yrittää helpottaa raapimalla, iho ärsyyntyy lisää ja kutina vain lisääntyy.

Joskus alapään karvojen ajelukin saa aikaan kutinaa. Sheivaus ärsyttää etenkin silloin, kun karva on kasvuvaiheessa.

Kuivaa ihoa voi rauhoittaa ja hoitaa kosteuttavilla perusvoiteilla ja öljyillä. Pesuaineiksi kannattaa valita herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita, jotka eivät kuivata. Voimakkaasti hajustettuja rasvoja on hyvä välttää.

BAKTEERIKANTA SEKAISIN

Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa on, sitä paremmat mahdollisuudet on välttyä kaikenlaisilta vaivoilta — myös alapään kutinalta. Tämän ymmärtää, kun miettii kehoaan kokonaisuutena: jokainen kremppa heijastuu koko kroppaan. Esimerkiksi kuume vaikuttaa emättimen pH-arvoon ja siten bakteerikantaan.

Kaikki hormonitoimintaa muuttavat asiat, kuten raskaus, synnytys ja ehkäisypillereiden käyttö, voivat aiheuttaa kutinaa. Tällöinkin on kyse bakteerien tasapainon muuttumisesta.

Ensin kannattaa yrittää hoitaa kutina pois pH-arvoa tasaavilla emätinpuikoilla tai hiivalääkkeellä. Jos vaiva on kiusallinen, on syytä mennä lääkäriin tai ottaa asia puheeksi neuvolassa.

SITTENKIN LÄÄKÄRIIN?

Jos kutina ei rauhoitu kotikonstein ja olo on epämukava vähän koko ajan, kannattaa viimeistään mennä gynekologille.

Alapäähän on hyvä itsekin välillä kurkata: jos emättimessä näkyy muutoksia, kuten punertavia läikkiä, ne pitää tutkituttaa. Kyse voi olla ihottumataudista.
Tavallisimpia emättimessäkin esiintyviä ihottumia ovat valkojäkälä, punajäkälä, psoriaasi ja ekseema.

Joskus harvoin kutina on merkki syövästä tai autoimmuunisairaudesta, kuten reumasta tai Sjögrenin syndroomasta.

— Yleensä kutina on harmillista, mutta vaaratonta. Gynekologi osaa kuitenkin sulkea myös vakavammat mahdollisuudet pois, naistentautien dosentti Ritva Hurskainen sanoo.

Lue lisää
Alapään kutina ja kirvely pois

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.