sydänkohtaus, sepelvaltaimotauti, rytmihäiriö, sydämen vajaatoiminta, närästys
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Kun rintaan sattuu, moni pelkää sydänoireita. Syy voi löytyä muualta: vatsasta, selkärangasta tai stressistä. Sydänlääkäri Sinikka Pohjola-Sintonen kommentoi lukijoiden kokemuksia.

Imuroijan rintakipu

”Olin 22-vuotias, kun minuun iski imuroidessa kova kipu rinnan alle. Tutkimuksissa selvisi, että minulla oli sappikivet. Ne harmittivat, koska se tiesi siihen aikaan isoa leikkausta. Pelko sydänoireista kuitenkin katosi tuon kokemuksen jälkeen.”

Sappirakon kivien tai tulehduksen aiheuttama kipu tuntuu tyypillisesti oikean kylkikaaren alapuolella tai keskivatsalla ja heijastuu oikean lavan alle selkään. Siihen voi liittyä pahoinvointia. Jos oireisto toistuu käristettyjen, rasvaisten ruokien tai esimerkiksi kaalin, lantun, omenan tai sipulin syömisen jälkeen, osataan epäillä sappivikaa.

Sappikohtaus ei laukea rasituksessa, mutta ehkä imurointiasento on likistänyt ja provosoinut jo valmiiksi ärtynyttä sappirakkoa. Sappikivitauti lisääntyy iän mukana, mutta sitä voi esiintyä nuorilla aikuisillakin etenkin, jos on ylipainoa. Ärtynyt sappirakko voi olla arka, jos vatsaa painetaan kevyesti oikean kylkikaaren alapuolella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sydänkohtaus näin nuorella iällä on äärimmäisen harvinainen. Olipa syy mikä tahansa, voimakas rintakipu ja ylävatsakipuoire on yleensä hyvä selvittää lääkärin kanssa. Se voi paljastaa syyn ja vapauttaa turhasta sydänkohtauksen vaarasta, kuten kysyjänkintapauksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiireisen närästys

”Usein töissä alkoi tuntua armotonta kipua rinnassa. Vasenta kättä särki ja rintaa poltti. Tätä tapahtui etenkin, kun työpäivä venyi pikkutunneille asti.  Kävin sydänfilmissä, jossa ei näkynyt poikkeavaa. Oireita esiintyi nimenomaan pitkinä työpäivinä, joiden loppuosan yritin elää kahvilla. Sydämen lisälyönnit selittyivät mahahappojen johdosta ärtyneellä ruokatorvella. Refluksilääkkeet helpottivat välittömästi.”

Tarina on hyvin tuttu. Ruokatorven refluksioireisto on varsinkin keski-iästä lähtien yleinen. Sitä edistävät stressi, keskivartalopyöreys, happamat ruoat ja juomat ja jotkut lääkkeet. Ruumiillinen ponnistelu ja kumartuminenkin voivat lisätä refluksioireita.

Kipu tuntuu usein rintalastan takana polttavana tunteena. Sitä on vaikea erottaa sydänperäisestä kivusta. Lääkärin arviointi nojaa siihen, onko potilaalla valtimotaudin vaaratekijöitä ja toistuuko oire ensisijaisesti rasituksessa. Jos oire toistuu rasituksessa, tarvitaan useimmiten rasituskoe.

Ruoansulatuskanavan sairaudet lisäävät usein rytmihäiriöitä, samoin kuin stressi. Lisälyönnit ovat melko yleisiä terveessäkin sydämessä, mutta niiden luonne on hyvä selvittää kertaalleen lääkärissä.

Lue lisää närästyksestä.

Pahoinvointi sängyssä

”45-vuotiaana aloin herätä silloin tällöin epämääräiseen pahoinvointiin. Pyörrytti, oksetti ja oli kertakaikkisen huono olo. Isäni kuoli 48-vuotiaana sydänkohtaukseen ja äidilleni on tehty ohitusleikkaus. Äitini sanoi hänelläkin olleen yöllisiä pahoinvointikohtauksia ennen leikkausta, siksi tietysti epäilin sydäntäni. Sairaalassa sydämeni todettiin olevan ok. Korvalääkärin diagnoosi oli hyvänlaatuinen asentohuimaus.”

Asentohuimauksessa huimaus on toistuvaa. Se alkaa tietyissä asennoissa, mutta tätä potilas harvoin huomaa itse. Asentohuimaus on yleinen huimauksen syy ja lääkäri tekee vastaanotollaan diagnoosiin tarvittavan testin ja antaa hoito-ohjeet – suljettuaan lääkärintutkimuksessa muita mahdollisia huimauksen syitä pois. Oikea diagnoosi ei tavallisesti edellytä erityisiä kone- tai laboratoriotutkimuksia.

Huimausta voi esiintyä sepelvaltimoperäisessä sydänkohtauksessa ja erilaisissa rytmihäiriökohtauksissa. Oireella on kuitenkin monia muitakin kuin sydänperäisiä syitä eikä huimaus ole johtavana oireena yleinen sepelvaltimotaudin oire.

Lue lisää huimauksen hoidosta.

Anokrektikon matala syke

”Sairastuin anoreksiaan ja 17-vuotiaana alipainon seurauksena jo valmiiksi matala sydämensykkeeni laski. Hidas syke tuntui rinnassa niin kummalliselta, että luulin sen olevan rytmihäiriö. Kävin 24 tunnin sydämen Holter-monitoroinnissa ja varmuuden vuoksi vielä sydämen rakenneultrassa. Kaikki näytti olevan kunnossa, kyse oli vaan hitaasta sykkeestä. Se oli seurausta painonlaskusta ja aineenvaihdunnan hidastumisesta.”

Painon muutos suuntaan ja toiseen aiheuttaa herkästi muutoksia sydämen sykkeessä. Rasvakudoksen lisääntyminen tavallisimmin nostaa syketasoa, joskin poikkeuksiakin on. Äärimmäinen laihtuminen puolestaan säätää verenkiertoelimistönkin säästöliekille vähentäessään elimistön energian kulutusta. Se johtaa harvaan sykkeeseen.

On tavallista, että potilas aistii sykkeessä tapahtuneen muutoksen rytmihäiriönä, vaikka kyse olisi normaalin rytmin hidastumisesta tai nopeutumisesta. Kotikonstein voi oirehetken sykettä pyrkiä dokumentoimaan pulssin tunnustelulla tai verenpainemittarilla. Nykyisissä kännyköissä on myös sykemittauksen sovellusmahdollisuus.

Lue lisää sykkeestä.

Asiantuntija: Sinikka Pohjola-Sintonen, sydäntautien erikoislääkäri, ylilääkäri, HYKS Peijaksen sairaalan kardiologian poliklinikka.
 
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla