sydänkohtaus, sepelvaltaimotauti, rytmihäiriö, sydämen vajaatoiminta, estrogeeni, hormonihoito
Kuva Shutterstock

Ei ihmedieettejä, ei himoliikuntaa – sydämesi nauttii kohtuudesta kaikessa.

1. Tolkku stressaamiseen

Liika murehtiminen ja kiire rasittavat sydäntä. Ne voivat aiheuttaa jopa sydänkohtauksen. Opettele hallitsemaan stressiäsi esimerkiksi mindfulnessin avulla. Lue lisää ja löydä oma tekniikkasi rentoutua.

2. Verenpaine seurantaan

Hiukankin koholla oleva verenpaine on sydämelle rasitus. Seuraa arvoja kotona tai terveyskeskuksessa ja kirjaa ne ylös. Käy lukemasi läpi lääkärissäkäynnin yhteydessä. Lue lisää verenpaineen mittauksesta ja hoidosta.

3. Vähemmän suolaa

Suola nostaa verenpainetta. Aikuisen saantisuositus on enintään 5 grammaa päivässä. Osta vähäsuolaista ja tee ruokaa suolaa säästellen. Lue lisää suolankäytön vähentämisestä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Lisää kasviksia

Sydän kiittää kasvisvoittoisesta ruoasta. Viisi kourallista värikkäitä päivässä on hyvä, enemmänkin saa syödä. Lue kuinka vaihdat kasviksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Viilausta vaakalukemiin

Sydän pitää normaalipainossa pysymisestä tai sitä kohti pyrkimisestä. Sopiva tahti laihtumisessa on puolisen kiloa kuukaudessa. Lue lisää onnistuneesta laihdutuksesta.

6. Arvosta unta

Riittävä uni on yhtä tärkeää kuin sydänystävällinen ruoka ja säännöllinen liikunta. Univaje saa himoamaan makeita ja rasvaisia hiilihydraattipommeja. Lue kuinka lisäunella saat linjat kuntoon.

7. Jalat liikkeelle

Puoli tuntia kerralla, kolme kertaa viikossa. Liikuntasuositus ei ole paha, etenkin kun valitsee itselle mieluisan lajin tai jakaa liikuntakerrat vartin pätkiksi. Lue kuinka sydän tykkää, kun hengästyt.

8. Kolesterolia alas

Liika kolesteroli kertyy valtimoiden seinämiin ja aiheuttaa sepelvaltimotautia. Lääkityksellä ja ruokatottumuksia reivaamalla voi laskea veren kolesterolipitoisuutta kymmenillä prosenteilla. Lue lisää kolesterolista.

Asiantuntija: Sinikka Pohjola-Sintonen, sydäntautien erikoislääkäri, ylilääkäri, HYKS Peijaksen sairaalan kardiologian poliklinikka.

Heikki Railo

Siinä oli pätevät ohjeet, joita noudattamalla aion elää satavuotiaaksi. Isä kuoli 94-vuotiaana

tapaturmaisesti.

  • ylös 31
  • alas 11
Sisältö jatkuu mainoksen alla