Solusi voivat kärsiä hapen puutteesta vaikka kuinka haukkoisit henkeä. Happikato kannattaa opetella korjaamaan, ennen kuin se aiheuttaa ikäviä oireita.

Liikahengitys, hyperventilaatio, tarkoittaa hengittämistä yli senhetkisen tarpeen.

Hapen haukkominen karkottaa hiilidioksidia niin varkain, että epämääräiseen huonoon oloon tottuu.

”Minulla on jotenkin heikko olo,” kuvastaa ylihengittäjän tuntemusta.

Mihinkään ei koske, mutta vointi ei ole hyvä. Silti on vaikea kuvata, mikä on huonosti. Ehkä huimaa. Vatsaa puristaa. Palleaa jännittää. Kurkussa tuntuu pala ja kädet puutuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tavallisesti ylihengittäminen saa alkunsa stressistä tai muusta psyykkisestä rasituksesta. Kiire jättää päälle kiihkeän hengitysrytmin, vaikkei olisi mitään hätää, hengitysasiantuntija, psykoterapeutti Minna Martin kuvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Happea liikaa, liian vähän hiilidioksidia

Stressaantuneella ei synny uloshengityksen jälkeen luonnollista taukoa. Tauottomuudesta tulee huono olo, joka ei johdu liiasta hapesta, vaan siitä, että elimistöstä poistuu liikaa elintärkeää hiilidioksidia.

Kun verenkierrosta poistuu liikaa hiilidioksidia, veri muuttuu emäksiseksi, mikä puolestaan vaikeuttaa hiilidioksidin perustyötä, hapen irrottamista hemoglobiinista.

Solut kärsivät hapenpuutteesta, koska hiilidioksidia ei ole riittävästi hapen irrottamiseen, vaikka happea on ylihengittämisen vuoksi veressä ylen määrin.

Nämä oireet voivat johtua ylihengityksestä

  • HENGITYSOIREET hapenpuutteen tunne, hengästyminen.
  • YLEISOIREET väsymys, voimattomuus, unihäiriöt.
  • HERMOSTO-OIREET huimaus, tajunnanmenetys, pistely, kylmäntunne, tunnottomuus.
  • SILMÄOIREET näön hämärtyminen, kaksoiskuvat.
  • LIHASOIREET jäykkyys, vapina, krampit.
  • SYDÄNOIREET tykytys, pistävä kipu sydänalassa.
  • SUOLISTO-OIREET suun kuivuminen, palan tunne kurkussa, nielemisvaikeudet, pahoinvointi, ylävatsakivut, röyhtäily, ilmavaivat, kouristukset.
  • PSYYKKISET OIREET jännitys, epätodellisuuden tunne, paniikintunne, rauhattomuus, kontrollinmenetyksen tunne, kuolemanpelko.

Asiantuntija: Minna Martin, psykologi, psykoterapeutti VET.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla