Syövän synnyssä sattumalla ja perinnöllisyydellä on iso rooli. Niihin et voi vaikuttaa, mutta omiin valintoihisi voit. Jopa 40 prosenttia syövistä voitaisiin ehkäistä terveellisillä elämäntavoilla.

SYÖPÄ KOSKETTAA LÄHES JOKAISTA, sillä noin joka kolmas suomalainen sairastuu siihen jossain elämänsä vaiheessa. Syöpä saa alkunsa, kun solun perimäaines vaurioituu ja solu muuttuu pahanlaatuiseksi.

Syövästä puhutaan usein perinnöllisenä sairautena, mutta nykyarvioiden mukaan vain noin joka kymmenes syöpä johtuu perinnöllisestä alttiudesta. Syövälle altistavat myös elinympäristö ja elintavat. On silti lopulta sattumaa, kenelle syöpä tulee.

– Joku voi elää koko ikänsä terveellisesti ja sairastua, toinen polttaa askin tupakkaa vuosikymmeniä eikä keuhkosyöpä silti iske. Hyvillä elintavoilla voi kuitenkin parantaa omaa arpaonnea, sanoo Suomen syöpäyhdistyksen erityisasiantuntija Clarissa Bingham.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimusten mukaan 40 prosenttia syövistä voitaisiin välttää terveillä elämäntavoilla.

– Samoja suosituksia noudattamalla tulee ehkäisseeksi monia muitakin sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja ja kakkostyypin diabetesta, Bingham muistuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tupakka tekee pahaa kaikille

Joka kolmas syöpä johtuu tupakoinnista. Se aiheuttaa syöpää useimmiten keuhkoissa, mutta myös muissa elimissä. Tupakan savu sisältää karsinogeenisia eli syöpää aiheuttavia aineita.

Myös perheenjäsenet ovat vaarassa, mikäli samassa taloudessa asuu sauhuttelija. Haitallisinta on autossa tai kotona polttaminen.

– Passiivinen tupakointi lisää tupakoimattoman keuhkosyöpäriskiä neljänneksellä. Erityisen epäreilua se on lapsille, jotka eivät voi asiaan vaikuttaa, Bingham sanoo.

Samalla kun tupakointi Suomessa on vähentynyt, muiden nikotiinituotteiden käyttö on kasvanut. Sähkötupakka ja nuuska voivat nostaa syöpäriskiä sisältämänsä nikotiinin vuoksi.

Nuuska on yhdistetty myös suusyöpiin.


Määrä ratkaisee alkoholissa

Tupakan lisäksi alkoholinkäyttö on yksi merkittävimmistä syöpäriskin lisääjistä. Alkoholijuoman etanoli muuttuu elimistössä karsinogeeniseksi eli syöpää aiheuttavaksi aineeksi.

Syöpäriskin kannalta ei ole väliä, juoko viiniä, olutta vai viinaa – ratkaisevaa on alkoholin määrä. Säännöllisesti neljä annosta päivässä juovilla on kolminkertainen riski sairastua suoliston, suun, kurkun ja ruokatorven syöpiin.

Naisilla alkoholi kasvattaa rintasyövän riskiä.

– Mitä enemmän alkoholia juo, sitä suurempi on syöpään sairastumisen riski. Myös kohtuukäyttö kasvattaa riskiä. Syövän kannalta nollalinja on paras.


Kasviksista suojaa soluille

Monet ruoka-aineet lisäävät tai vähentävät tutkitusti syöpäriskiä. Yksi haitallisimmista on punainen liha, jonka runsas syönti lisää paksuja peräsuolen syöpien riskiä.

Erityisen vaarallisia ovat nitraattia sisältävät jalostetut lihavalmisteet, jotka altistavat suolistosyövälle.

Makkaroissa ja pekonissa on usein myös paljon suolaa, joka vahingoittaa mahalaukun seinämän soluja.

Toiset ruoka-aineet, kuten vihannekset, marjat ja hedelmät, suojaavat syövältä. Foolihappoa sisältävät vihreät vihannekset voivat ehkäistä haimasyöpää, C-vitamiini taas ruokatorven syöpää. Kasvisten ja viljojen kuitu vähentää paksu- ja peräsuolisyöpien riskiä.

– Kuitu nopeuttaa ruoansulatuksen toimintaa, jolloin ulosteen syöpää aiheuttavat aineet laimentuvat eivätkä imeydy elimistöön yhtä helposti. Lisäksi kuitu ylläpitää suoliston mikrobistoa, Bingham kertoo.


Paino hallintaan liikkuen

Mikään ruoka ei kuitenkaan yksinään aiheuta syöpää tai suojaa siltä. Arkisista ruokailuvalinnoista muodostuva kokonaisuus on tärkein. Terveellinen ruokavalio auttaa lisäksi painonhallinnassa.

Painon tarkkailu on tärkeää, sillä ylipaino ja vyötärölihavuus lisäävät monien syöpien riskiä.

Liikkuminen auttaa pitämään painoa kurissa.

Säännöllinen liikunta pienentää jo itsessään paksusuolen syövän ja naisilla rintasyövän ja kohdunrungon syövän riskiä. Mitä enemmän liikkuu, sitä pienempi syövän riski on.

– Kaiken kaikkiaan terveellisen ravinnon, painonhallinnan ja riittävän liikunnan avulla voitaisiin arvioiden mukaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä.

Asiantuntija: Clarissa Bingham, erityis- ja ravitsemusasiantuntija, Suomen syöpäyhdistys.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Vierailija

Höpö höpö, mitään pätevää syyseurausnäyttöä punaisen lihan ja syövän yhteydestä ei ole.

Itseasiassa jo kaksi suurta tutkimusta on rankannut muistinvaraisten kyselytutkimusten mitättömät korrelaatiot, joihin väittet ilmeisesti perustuvat,  laadultaan heikoksi tai erittäin heikoksi. Satunnaistetuissa tutkimuksissa ei tukea väitteelle löydy! Aikalailla vie uskottamuutta moinen höpinä muistakin ohjeista. Vaikuttaa enemmän atteelliselta ja uskomukselta väitteet.

  • ylös 13
  • alas 13
Minä vaan...

Valitettavasti tällaiset artikkelit saavat syöpään sairastaneitten syyttämään itseään entistä enemmän. Mitä tein väärin kun kuitenkin sain syövän? Mistä minua rankaistaan? Johtuuko tämä siitä törkeän hyvästä pihvistä minkä alkuperä paikkaa en tiennyt? Kun on elänyt niin terveellisesti kun mahdollisesti ja kuitenkin sairastuu parantumattomaan syöpään. Yrittää pitää mielen positiivisena mutta syöpä jyllää näkymättömänä ja rajuna. Silloin tällaiset artikkelit ei paljon lämmitä, paitsi ehkä takassa poltettuna. Toivon kuitenkin että tämä antaa jollekin lohtua ja voimia taistella, minulle tämä tuottaa pelkästään surua ja ahdistusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla