Laparoskopia eli vatsaontelontähystys piirtää hyvän yleiskuvan vatsan alueesta, ja sillä selviää äkillisen mahakivun syy. Samalla tekniikalla hoituu niin sappikivitauti kuin eturauhasvaiva.

Useimmiten tähystämällä hoidetaan sappikivitautia, nivustyriä ja paksusuolen sairauksia, mutta myös äkillisiä kipuja, kuten umpilisäketulehduksia.

Vaikka umpilisäketulehdusten hoito antibiooteilla on lisääntynyt, usein päädytään kuitenkin leikkaukseen.

Kaikki lihavuusleikkaukset tehdään tähystämällä ja entistä useammin eturauhassyöpäleikkaukset. Joskus laparoskopian yhteydessä voi löytyä vatsaonteloon levinnyt syöpä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten tehdään?

Tähystin viedään vatsaonteloon pienen viillon kautta. Sen jälkeen tehdään 1–4 reikää instrumentteja varten. Jotta näkyvyys olisi hyvä ja kirurgin olisi helppo työskennellä, vatsaontelo täytetään hiilidioksidikaasulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kipuileva sappirakko irrotetaan maksasta polttokoukulla, sappirakon tiehyt suljetaan klipseillä ja sappirakko vedetään kivineen leikkausportista ulos.

Mahalaukun ohitusleikkauksessa, joka on lihavuusleikkaus, mahalaukku katkaistaan yläosasta ja yhdistetään suoraan ohutsuoleen. Leikkaus muuttaa suolistohormonien toimintaa, parantaa insuliiniherkkyyttä ja sokeriaineenvaihduntaa sekä lisää kylläisyyden tunnetta. Tällöin leikattu ei joudu niin paljon taistelemaan syömisen mielitekojen kanssa. Usein myös verenpainetauti ja tyypin 2 diabetes paranevat.

Eturauhasleikkauksessa hyödynnetään nykyään robottiavusteista kirurgiaa. Lantion pohja on ahdas ja siellä sijaitsee esimerkiksi virtsarakkoa ja erektiota sääteleviä hermoja. Tähystysleikkauksessa niiden vaurioitumista pystytään vähentämään. Eturauhasen sisällä oleva virtsaputki katkaistaan ja eturauhanen poistetaan. Tämän jälkeen virtsarakko kiinnitetään virtsaputkeen ompelemalla.

Laparoskopia tehdään yleisanestesiassa. Nukahtamisen saa aikaan propofoli, rasvaliukoinen, haihtuva neste. Lisäksi annetaan lihaksia rentouttavaa ja kipua lievittävää lääkettä.

Tähystysleikkauksissa käytetään lyhytvaikutteisia anestesia-aineita, joten potilas voikotiutua usein samana päivänä. Syystä riippuen leikkaus kestää kymmenestä minuutista tunteihin.

Toipuminen

Leikkauksen jälkeen pitää välttää ponnistelua, venyttelyä ja nostamista, mutta muuten voi liikkua kivunsallimissa rajoissa.

Asiantuntija: Timo Heikkinen, gastrokirurgian dosentti.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla