
Yleensä kohtauksittainen huimaus, joka tulee ja menee, ei ole vaarallista. Milloin huimaus on hoidettava heti?
Aina jos huimaus jatkuu pitkään tai alkaa häiritä elämää, se kannattaa tutkia. Jos huimaukseen liittyy kömpelyyttä tai jopa tajunnan menetystä, avulla on jo kiire.
– Pää on syytä kuvata, jos esimerkiksi tasapainon häiriintyminen tekee kömpelöksi tai huimauksen lisäksi muisti alkaa reistailla, neurologi Matti Ilmavirta sanoo.
Myös jatkuvan ja pahenevan huimauksen syy pitää selvittää. Päivystyksessä voidaan esimerkiksi tutkia, voisiko sen aiheuttaa aivoverenkiertohäiriö tai kasvain.
Joskus harvoin huimauksen taustalla on tasapainoelimeen vaikuttava sairaus, kuten rappeuma- tai muistisairaus. Huimaus voikin olla Levyn kappaletaudin ensimmäisiä oireita.
Myös tukirangan vaivat altistavat tasapainohäiriöille.
– Jos ongelmat lisääntyvät epätasaisella alustalla ja hämärässä, syy on todennäköisesti äärihermoissa. Jalkapohjissa ja nivelten pinnoissa olevat äärihermot toimivat tasapainoantureina, ja ne voivat vaurioitua varsinkin iäkkäillä.
Tavallisia huimaajia
➤ matala verenpaine
➤ liiallinen verenpainelääkitys
➤ itselle sopimaton kipu- tai masennuslääke
➤ nestevajaus
➤ virustauti
➤ migreeni
➤ rytmihäiriöt
➤ äärihermon rappeuma
➤ Ménièren tauti
➤ tasapainohermon tulehdus
➤ kuulohermossa oleva kasvain
➤ aivoverenkiertohäiriö tai aivokasvain
Asiantuntija: Matti Ilmavirta, neurologian erikoislääkäri, Terveystalo Jyväskylä.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta
Minulla on pari vuotta hetkellisesti tasapaino heittänyt häränpyllyä. Sitten liikkuessa olo normaali. Yleensä aamulla ja varsinkin pimeässä lentelee pitkin seiniä