Mitä väliä, jos verensokeri on vähän koholla? Kun puutut asiaan ajoissa, säästyt monelta murheelta. Tehokkainta on keventää.

Terveellä ihmisellä verensokeri vaihtelee onneksi vain vähän – ja vaihtelu se on jyrkempää, syy on helppo päätellä.

Verensokeritasapainon häiriintymisen taustalla on yleensä ylipaino, vähäinen liikunta ja suomalaisilla hyvin yleinen perinnöllinen taipumus 2-tyypin diabetekseen.

– Jos paastosokeritestin tulos on kuusi tai enemmän, se kertoo jo siitä, että elimistö ei käytä glukoosia normaalisti, vaan sokerinsietokyky on heikentynyt, yleislääketieteen erikoislääkäri Toni Vänni sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Selvästi kohonneet verensokeriarvot voidaan diagnosoida esidiabetekseksi. Se johtaa joidenkin vuosien kuluessa 2-tyypin diabetekseen, jos elämäntapoja ei muuteta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rasva keskivartalossa kasvattaa riskiä

Varsinkin metabolinen oireyhtymä nostaa diabetekseen sairastumisen riskiä. Siihen kuuluu

  • sokeriaineenvaihdunnan häiriöiden lisäksi
  • veren rasva-arvojen huononeminen,
  • kohonnut verenpaine ja
  • suuri vyötärönympärys.

Rasvaa kertyy tyypillisesti keskivartaloon, kuten vatsaonteloon, ja sisäelimiin, esimerkiksi maksaan.

Rasva lähtee ensin vatsalta

Liika rasva heikentää insuliinin vaikutusta kudoksissa. Siksi elimistö joutuu tuottamaan tavallista suurempia määriä insuliinia verensokerin tasaamiseksi.

– Haima voi jo tuottaa liikaa insuliinihormonia, vaikka sokeriarvot näyttäisivät vielä hyviltä, Vänni huomauttaa.

Vähitellen haima väsyy ja glukoosin määräveressä alkaa nousta. Ilmiötä kutsutaan insuliiniresistenssiksi. Siihen voi parhaiten vaikuttaa laihduttamalla.

– Jo viiden prosentin painonlaskulla saisi merkittäviä hyötyjä, koska rasva lähtee ensin vatsaontelosta ja maksasta. Juuri se vähentää diabetekseen sairastumisen riskiä ja myös sokeritasapaino paranee.

Sokerin seuraaminen kannattaa

Verensokerin ongelmat lisäävät valtimotautien riskiä, ja niistä voi seurata myös jalka-, iho- ja silmäongelmia. Siksikin sokerin ongelmiin kannattaa puuttua nopeasti.

– Terveelliset elämäntavatkaan eivät aina suojaa sairastumiselta, mutta ennaltaehkäisy voisi kuitenkin auttaa suurinta osaa, Vänni muistuttaa.

Asiantuntija: yleislääketieteen erikoislääkäri Toni Vänni.

Pekka Lönnroth

Näin diabetestutkijana kirjoittaisin tämän lauseen hieman toisin:
"Verensokeritasapainon häiriintymisen taustalla on yleensä ylipaino, vähäinen liikunta ja suomalaisilla hyvin yleinen perinnöllinen taipumus 2-tyypin diabetekseen."
ja sanoisin vaikka näin:
"Verensokeritason vaihteluihin liittyy myös aina veren insuliinitasojen vaihtelut ja ne johtavat helposti ylipainoon, erityisesti jos liikunta on vähäistä, ja ne myös lisäävät riskiä 2-tyypin diabetekseen".
Sekä lihomisen että 2-tyypin diabeteksen riskiä voi siten vähentää sellaisilla ravintotottumuksilla, jotka eivät nosta verensokeria eikä veren insuliinitasoa.

Ruokavalio on tärkein ja suurin syy siihen, että normaalipaino pysyy tai, että paino laskee.  Ja että pysyt terveenä.

Kun proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien saanti on optimaalista, niin, ihminen pysyy terveenä, hoikkana ja energisenä.  Eli syömällä oikein. Keskivertoaikuisen rasvan ja proteiinin tarve on n. 60-100 grammaa päivässä. Kasvikunnan tuotteita tulisi syödä 500-1000 grammaa päivässä.

Ravinto on yksi olennainen asia, millä pystyy vaikuttamaan rasvanpolttoon. Pääsääntö on, että mitä enemmän syöt hiilihydraatteja, sitä vähemmän rasva palaa. Hiilihydraatit ovat rasvojen lisäksi kehon toinen pääasiallinen energianlähde. Mutta pelkkä hiilihydraattien rajoitus ei riitä vaan ruuan laatu, ravinnesisältö ja myös koko ravintoketju ovat äärimmäisen tärkeitä asioita.

Ruoansulatuksessa kaikki hiilihydraatit pilkotaan glukoosiksi ja varastoidaan lihaksiin ja maksaan. Glukoosin varastomuoto lihaksissa ja maksassa on glykogeeni. Kun glykogeenivarastot ovat täynnä, ja lisää glukoosia vaan elimistöön tulee, niin käynnistyy lipogeneesi, jossa glukoosista syntyy rasvaa erityisesti maksassa ja rasvasoluissa. Osa siitä päätyy ja jämähtää varastorasvaksi, eli läskiksi, riippuen elimistön energiataseesta. Liika glukoosi veressä on myrkkyä elimistölle, joten siitä on päästävä eroon tavalla taikka toisella. Elimistön kyky varastoida energiaa glykogeenin muodossa on aika rajallinen, noin vuorokauden tarve, max.

Kun hiilihydraatteja ei ole muuttaa glukoosiksi, niin maksa muuttaa rasvaa glukoosiksi ja näinollen rasva palaa eli mitä enemmän syöt hiilihydraatteja sitä vähemmän laihdut.

Hiilihydraattimäärän tulee olla alle tietyn rajan, jolloin elimistö alkaa käyttämään rasvaa pääasiallisena polttoaineenaan. Hiilihydraatit stimuloivat insuliinin tuotantoa. Ilman insuliinia ihminen ei liho. Mutta, jos ravinto sisältää liikaa hiilihydraattia, niin ihminen lihoo ja saa metabolisia häiriöitä. Mutta, jos hiilihydraattia vähennetään riittävästi, niin insuliinin tuotanto normalisoituu ja ihminen laihtuu.

Oikea hiilihydraattien määrä ruokavaliossa riippuu terveydentilastasi, mahdollisesta painonpudotustarpeesta sekä fyysisestä aktiivisuustasostasi.

Sokereissa hiilihydraattia on 100%, viljoissa 70% ja muissa kasvikunnan tuotteissa alle 15%. Siitä voi jokainen laskea, mitä suuhunsa lappaa, jos mieli pysyä terveenä.

Ratkaisu on yksinkertainen. Vähähiilihydraattien ruokavalio laskee insuliinitasoja, jolloin varastorasva siirtyy kierrätykseen ja energialähteeksi.

Lisätkää liikuntaa asteittain kunnes päivittäisestä liikunnasta tulee elämäntapa (muistakaa erityisesti hyötyliikunta). Liikunta on se voima, joka pitää kehon kunnossa. Kaikki liikuntamuodot kelpaavat. Etsiytykää sellaisten liikuntalajien pariin jotka todella kiinnostavat. Pääasia, että nousette sieltä sohvalta. Muista myös riittävä lepo, uni ja rentoutuminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla