Suu ja hampaat kannattaa hoitaa kuntoon viimeistään siinä vaiheessa, kun suunnittelee raskautta.

Lieväkin hampaiden tukikudostulehdus eli parodontiitti voi olla syy siihen, että lapsi syntyy keskosena. Jos äidillä on lisäksi emättimen bakteeritasapainon häiriö eli bakteerivaginoosi, on keskenmeno tai ennenaikainen synnytys vielä todennäköisempi.

Vaarana tulehdukset

Suomessa syntyy noin 3 000 keskosta vuodessa. Määrä on ollut jopa lievässä nousussa, mikä voi osittain johtua siitä, että lapset saadaan entistä vanhempina. Ennenaikaisiin synnytyksiin on monia syitä, mutta yllättäen käynnistyvien synnytysten taustalla on usein tulehdus.

Tulehdus voi muun muassa puhkaista sikiökalvot liian aikaisin, jolloin synnytys alkaa. Bakteerien ei tarvitse olla edes synnytyselimissä vaikuttaakseen kohtuun. Suussa muhivassa hampaan tukikudostulehduksessa ja emättimen bakteerivaginoosissa esiintyy samantyyppisiä bakteereja.

– Hampaan ja ikenen väli on emättimen lailla hapeton tila, jossa anaerobiset bakteerit voivat huomaamatta lisääntyä, hammaslääketieteen lisensiaatti Juha Oittinen kertoo.

Hampaan tukikudostulehdus syntyy hampaan ja ikenen väliseen taskuun. Bakteeri tuhoaa ientä ja hammasta yhdessä pitävät säikeet sekä hampaan ympäriltä luuta niin, että hammas ei ole enää kunnolla kiinni.

Itse ei aina huomaa

Tavallinen ientulehdus voi kehittyä tukikudostulehdukseksi eli parodontiitiksi, jollei sitä hoideta. Parodontiitin yleisyys kasvaa iän mukana. Myös tupakointi lisää sen vaaraa. Tulehdus voi olla hyvin lievä tai se on voinut levitä lähes kaikkiin hampaisiin.

– Hammaslääkäri diagnosoi parodontiitin mittaamalla ientaskujen syvyyttä. Itse ei vähäoireista tulehdusta usein edes huomaa, Oittinen sanoo.

Ensioireina voi olla verenvuotoa sekä paha maku tai haju suussa. Ien voi myös turvota, ja taudin edetessä pidemmälle hammas alkaa heilua.

Oittisen mukaan hammastarkastuksessa olisikin hyvä käydä vuosittain, sillä aina kyse ei ole suun ja hampaiden huonosta hoidosta. Toisille plakkia ja hammaskiveä kertyy tavallista herkemmin, ja bakteerit kiinnittyvät helposti hammaskiveen.

Jos suussa on vähän sylkeä, bakteerit kiinnittyvät tiukemmin hampaisiin. Syljeneritystä vähentävät esimerkiksi verenpainelääkkeet.

– Parodontiitin aiheuttavan bakteerin voi myös saada tartuntana kumppanilta esimerkiksi suudellessa, Oittinen sanoo.

Kotihoito tärkeää

Hampaiden huolellinen puhdistus ja hoito kotona on tietenkin tärkeää. Harjaamisen lisäksi Oittinen suosittelee hammastikkujen, -langan ja hammasväliharjojen käyttöä säännöllisesti. Jos hammaskiveä tulee helposti, pitää se poistattaa hammaslääkärillä tiuhaan. Hampaan tukikudostulehdusta hoidetaan ensisijaisesti hampaiden pintojen puhdistamisella.

Vaikea tulehdus hoidetaan ienleikkauksella, jossa hammaslääkäri irrottaa sairaan ikenen hampaasta ja puhdistaa hampaan pinnan raaputtamalla. Sen jälkeen ien muotoillaan uudestaan hampaan ympärille. Jokainen hammas käsitellään erikseen. Lisäksi voidaan käyttää antibiootteja.

Hedelmällisessä iässä olevien naisten kannattaa tuoreiden tutkimustulosten perusteella käydä gynekologilla ja hammastarkastuksessa jo ennen raskauden alkua, sillä hoito raskauden aikana voi olla myöhäistä.

– Bakteerivaginoosin on jo aiemmin tiedetty lisäävän ennenaikaisen synnytyksen ja äidin synnytyksen jälkeisten tulehdusten, kuten kohtutulehdusten, vaaraa. Bakteerivaginoosin paikallishoito emätinpuikoilla jo alkaneen raskauden aikana ei kuitenkaan tutkimustemme mukaan auta vähentämään ennenaikaisen synnytyksen riskiä naisilla, joilla ei ole aiemmin ollut ennenaikaista synnytystä, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, LT Minnamaija Kekki.

Suun kautta otettavalla antibioottihoidolla on keskossynnytyksiä kuitenkin onnistuttu jonkin verran vähentämään. Myös bakteerivaginoosi on lähes aina oireeton ja sen ehkäisy vaikeaa. Emättimen bakteeritasapainoa voi lähinnä seurata käymällä säännöllisesti gynekologilla.

Pidä suu kunnossa

  • harjaa hampaat säännöllisesti ja huolellisesti
  • käytä hammaslankaa ja hammasväliharjaa
  • poistata hammaskiveä säännöllisesti
  • tarkistuta hampaasi ja ikenesi vuosittain
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Jos terveydentilasi epäilyttää, älä kysy lääkäriltä lupaa matkustamiseen, sillä hän ei voi sitä antaa.

– Vastuu on aina matkustajalla itsellään, lääkäri Ari Kinnunen Matkustajan Lääkäripalvelusta muistuttaa.

Hänen mukaansa joka vuosi kymmenet matkalla sairastuneet ja hoidosta huimasti maksaneet suomalaiset kokevat tulleensa petetyiksi, koska eivät ole tulleet ajatelleeksi, että omalla riskillä mennään. Jos vaikka Aasiassa kiertomatkalla sairastuu, jää yksin oman kielitaitonsa varassa sairaalaan, kun muut jatkavat matkaansa.

Matkavakuutuskaan ei aina pelasta. Se korvaa kyllä odottamattoman sairauden hoitokulut, mutta jos olemassa oleva sairaus pahenee matkalla, korvataan korkeintaan 7–14 vuorokauden välttämätön lääketieteellinen hoito. Muu hoito ja kuljetukset menevät omasta pussista.

– Ja jos paluu ei onnistu omalla lennolla, kroonikko maksaa myös matkansa ja sen vaatimat erikoisjärjestelyt. Ambulanssilento mantereelta toiselle maksaa 100 000 euroa, Ari Kinnunen muistuttaa.

Euroopassa turvallista sairastua

Kun matkustaa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, on paremmassa turvassa. Matkalainen saa sairastuessaan lääkärin hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset. Sellainen sairaus hoidetaan, jonka hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta.

Jos on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saa matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortin voi tilata ennen matkaa verkossa tai puhelimitse.

Apua hakevan on kuitenkin hyvä muistaa, että hoidon laatu ja määrä vaihtelee maittain. Esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa turisti ohjataan helposit yksityiselle puolelle hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Sitä Kela ei korvaa.

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska hoidon saa myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Se on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

Lue lisää Kelan sivuilta hoidon korvaamisesta ulkomailla

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Ientulehdus on flunssan jälkeen toiseksi tavallisin infektiosairaus, jota moni potee tietämättään. Koska bakteerit eivät pysy vain suussa, tulehdus kannattaa pysäyttää alkuunsa.

Ienverenvuoto on tuttua lähes jokaiselle, mutta usein verenvuoto tulee ja menee. Jos se hetkeksi loppuu, koko asia unohtuu. Ientulehdus on kuitenkin mainio naamioituja. Se saattaa tehdä tihutöitään kaikessa rauhassa, vaikka verenvuoto hiipuisikin. Tupakoitsijoilla tilanne on astetta salakavalampi, sillä tupakka on myrkkyä ikenille. Nikotiini supistaa myös verisuonia, jolloin verenvuotoa ei aina tule.

– Ainoa tapa huomata suun piilevät tulehdukset onkin käydä säännöllisesti hammaslääkärissä, muistuttaa iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil.

Terve ien on väriltään kauniin vaaleanpunainen. Jos ikenet tihkuvat vähänkin verta, ne ovat tulehtuneet. Yksi ientulehduksen merkki onkin punastunut omena. Kun omenaa puraisee, siihen jää verinen viiru. Tulehtunut ien on myös usein turvonnut ja kipeä. Pahanhajuinen hengityskin voi kieliä infektiosta.

Hätkähdyttävää on, että jopa 65 prosentilla yli kolmikymppisistä todetaan syventyneitä ientaskuja, he siis sairastavat ientulehdusta, usein tietämättään. Ientulehdus saattaa iskeä herkästi esimerkiksi raskauden aikana, sillä tietyntyyppiset suun bakteerit lisääntyvät hormonaalisten tekijöiden vuoksi ja pääsevät aiheuttamaan ientulehdusta. Myös syljen eritys vähenee odotusaikana, jolloin hampaat reikiintyvät helpommin.

– Ientulehdusta aiheuttavat bakteerit siirtyvät syljen välityksellä jo äidistä vauvaan. Usein se tapahtuu niin, että tutin tippuessa lattialle äiti puhdistaa sen omassa suussaan tai maistaa samasta lusikasta, onko ruoka sopivan lämpöistä.

Aikuisilla bakteerit tarttuvat etenkin suudellessa.

Yksi hammas tai koko suu

Ientulehdus johtuu usein siitä, että ienrajojen ja hammasvälien säännöllinen puhdistaminen tuppaa unohtumaan, jolloin ienrajoihin kertyy bakteeripeitettä, plakkia. Kun bakteerit tekevät tuttavuutta syljen suolojen kanssa, muodostuu hammaskiveä, jonka karkea ja röpelöinen pinta on bakteerimagneetti. Toisille hammaskiveä syntyy puhdistuksesta huolimatta nopeammin, jopa parissa viikossa.

Kortteja ei jaeta tasan terveydenkään suhteen. On pieni joukko ihmisiä, joilla ientulehdus ei hoitamattomanakaan etene, mutta useimmille syntyy ajan mittaan kiinnityskudossairautena tunnettu parodontiitti. Silloin elimistön puolustussolut ryntäävät paikalle ja yrittävät vimmaisesti tappaa bakteereita.

Hammasta leukaluuhun kiinnittävät sidekudossäikeet haurastuvat, lopulta myös luuta tuhoutuu. Kun kudostuho etenee, hampaat alkavat liikkua, yläetuhampaat viuhkaantuvat ja hampaiden väliin syntyy rakoja.

–Pahimmillaan hammas voi irrota. Vaikeasti tulehtuneessa ikenessä ientaskumittari hurahtaa juuren kärkeen. Suun limakalvoille voi ilmestyä myös märkäpesäkkeitä, kertoo von Troil.

Parodontiitti voi rajoittua vain yhden hampaan tuntumaan, mutta pahimmillaan koko suu voi olla tulehduksen peitossa. Silloin tulehtuneen alueen pinta-ala saattaa olla kämmenen kokoinen. Harva meistä katselisi kovin pitkään tulehtunutta kämmentä.

Parodontiitti saattaa olla oireeton ja kivuton.

Sen kehittyminen vie yleensä vuosia, mutta joskus se voi kehittyä nopeamminkin.

Vaarallinen yleisinfektio

Vaikeaa, märkäistä ientulehdusta esiintyy erityisesti poikkeuksellisessa stressitilanteissa. Sitä nähdään joskus pakolaisilla ja sotien aikaan niin sanottu juoksuhautasuu oli yleinen myös Suomessa.

Jos ihminen sairastuu äkillisesti esimerkiksi keuhkokuumeeseen, influenssaan, syöpään tai sydäninfarktiin, suun tulehdus voi ryöstäytyä käsistä, sillä kehon puolustusta tarvitaan muualla. Kuume, yleiskunnon lasku ja nielemisvaikeudet ovat merkki siitä, että pitää mennä päivystävälle hammaslääkärille.

Kun bakteerit pääsevät verenkiertoon, ne voivat tarttua esimerkiksi vaurioituneisiin sydänläppiin tai keinoniveliin. Tulehdus voi johtaa myös ennenaikaiseen synnytykseen.

– Hoitamaton tulehdus saattaa viedä hampaat suusta, johtaa sydäninfarktiin, aivoverenkierron häiriöihin tai hengenvaaralliseen yleisinfektioon. Joka vuosi satoja ihmisiä joutuu sairaalaan, jopa tehostettuun hoitoon hammastulehduksen vuoksi. Usein heillä on jokin perussairaus tai haastava elämäntilanne, kuvailee von Troil.

Koska suussa muhivat tulehdukset heikentävät immuunipuolustusta, ne voivat pahentaa jo puhjenneita sairauksia. Joskus toistuvan poskiontelotulehduksen taustalta löytyy hammasjuuren infektio.

Diabeetikolla hoitamaton ientulehdus saattaa johtaa siihen, että verensokerit sahaavat ylös alas, insuliinin teho kudoksissa heikkenee ja lisäsairauksien vaara kasvaa. Reumaatikolla sairaus voi pahentua. Tulehtunut suu voi romahduttaa myös syöpäpotilaan kunnon ja heikentää syöpähoitojen tehoa. Syöpähoitojen alkaessa, samoin kuin esimerkiksi ennen lonkkanivelleikkausta, on tärkeää saada suusta tulehduspesäkkeet pois.

Kuin ruosteinen auto

Ihminen saattaa ajatella, että jos hammas parodontiitin vuoksi irtoaa tai joudutaan poistamaan ja jos tilillä on muutama tonni ylimääräistä, tilalle voi kätevästi pistää keinojuuren, implantin. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen.

– Samat bakteerit käyvät myös implantin kimppuun ja voivat irrottaa senkin. Puhutaan peri-implantiitista, muistuttaa von Troil.

Hammaslääkäri vertaa parodontiittia ruosteiseen autoon, jota voidaan hoitaa monella tavalla. Yksi vaihtoehto on laittaa maalia päälle, mutta jos saranatkaan eivät liiku, pitää vaihtaa koko ovi. Sama pätee parodontiittiin.

– Jos vaurioita on paljon, pelkästään mekaaninen puhdistus, hammaskiven poisto ja antibioottikuuri eivät auta. Tarvittaessa ientasku pitää avata ja vaurioitunutta aluetta hoitaa kirurgisesti. Joskus hampaita joudutaan myös poistamaan, ettei tulehdus etenisi, von Troil sanoo.

Parodontiitin hoidossa tarvitaan erikoishammaslääkäriä. Hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti. Parodontologisen hoidon päättymisen jälkeen hoitoa voidaan myös jakaa hammaslääkärin ja suuhygienistin kesken, mikä laskee kustannuksia.

Asiantuntija: iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil, Oral Hammaslääkärit.