Suu ja hampaat kannattaa hoitaa kuntoon viimeistään siinä vaiheessa, kun suunnittelee raskautta.

Lieväkin hampaiden tukikudostulehdus eli parodontiitti voi olla syy siihen, että lapsi syntyy keskosena. Jos äidillä on lisäksi emättimen bakteeritasapainon häiriö eli bakteerivaginoosi, on keskenmeno tai ennenaikainen synnytys vielä todennäköisempi.

Vaarana tulehdukset

Suomessa syntyy noin 3 000 keskosta vuodessa. Määrä on ollut jopa lievässä nousussa, mikä voi osittain johtua siitä, että lapset saadaan entistä vanhempina. Ennenaikaisiin synnytyksiin on monia syitä, mutta yllättäen käynnistyvien synnytysten taustalla on usein tulehdus.

Tulehdus voi muun muassa puhkaista sikiökalvot liian aikaisin, jolloin synnytys alkaa. Bakteerien ei tarvitse olla edes synnytyselimissä vaikuttaakseen kohtuun. Suussa muhivassa hampaan tukikudostulehduksessa ja emättimen bakteerivaginoosissa esiintyy samantyyppisiä bakteereja.

– Hampaan ja ikenen väli on emättimen lailla hapeton tila, jossa anaerobiset bakteerit voivat huomaamatta lisääntyä, hammaslääketieteen lisensiaatti Juha Oittinen kertoo.

Hampaan tukikudostulehdus syntyy hampaan ja ikenen väliseen taskuun. Bakteeri tuhoaa ientä ja hammasta yhdessä pitävät säikeet sekä hampaan ympäriltä luuta niin, että hammas ei ole enää kunnolla kiinni.

Itse ei aina huomaa

Tavallinen ientulehdus voi kehittyä tukikudostulehdukseksi eli parodontiitiksi, jollei sitä hoideta. Parodontiitin yleisyys kasvaa iän mukana. Myös tupakointi lisää sen vaaraa. Tulehdus voi olla hyvin lievä tai se on voinut levitä lähes kaikkiin hampaisiin.

– Hammaslääkäri diagnosoi parodontiitin mittaamalla ientaskujen syvyyttä. Itse ei vähäoireista tulehdusta usein edes huomaa, Oittinen sanoo.

Ensioireina voi olla verenvuotoa sekä paha maku tai haju suussa. Ien voi myös turvota, ja taudin edetessä pidemmälle hammas alkaa heilua.

Oittisen mukaan hammastarkastuksessa olisikin hyvä käydä vuosittain, sillä aina kyse ei ole suun ja hampaiden huonosta hoidosta. Toisille plakkia ja hammaskiveä kertyy tavallista herkemmin, ja bakteerit kiinnittyvät helposti hammaskiveen.

Jos suussa on vähän sylkeä, bakteerit kiinnittyvät tiukemmin hampaisiin. Syljeneritystä vähentävät esimerkiksi verenpainelääkkeet.

– Parodontiitin aiheuttavan bakteerin voi myös saada tartuntana kumppanilta esimerkiksi suudellessa, Oittinen sanoo.

Kotihoito tärkeää

Hampaiden huolellinen puhdistus ja hoito kotona on tietenkin tärkeää. Harjaamisen lisäksi Oittinen suosittelee hammastikkujen, -langan ja hammasväliharjojen käyttöä säännöllisesti. Jos hammaskiveä tulee helposti, pitää se poistattaa hammaslääkärillä tiuhaan. Hampaan tukikudostulehdusta hoidetaan ensisijaisesti hampaiden pintojen puhdistamisella.

Vaikea tulehdus hoidetaan ienleikkauksella, jossa hammaslääkäri irrottaa sairaan ikenen hampaasta ja puhdistaa hampaan pinnan raaputtamalla. Sen jälkeen ien muotoillaan uudestaan hampaan ympärille. Jokainen hammas käsitellään erikseen. Lisäksi voidaan käyttää antibiootteja.

Hedelmällisessä iässä olevien naisten kannattaa tuoreiden tutkimustulosten perusteella käydä gynekologilla ja hammastarkastuksessa jo ennen raskauden alkua, sillä hoito raskauden aikana voi olla myöhäistä.

– Bakteerivaginoosin on jo aiemmin tiedetty lisäävän ennenaikaisen synnytyksen ja äidin synnytyksen jälkeisten tulehdusten, kuten kohtutulehdusten, vaaraa. Bakteerivaginoosin paikallishoito emätinpuikoilla jo alkaneen raskauden aikana ei kuitenkaan tutkimustemme mukaan auta vähentämään ennenaikaisen synnytyksen riskiä naisilla, joilla ei ole aiemmin ollut ennenaikaista synnytystä, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, LT Minnamaija Kekki.

Suun kautta otettavalla antibioottihoidolla on keskossynnytyksiä kuitenkin onnistuttu jonkin verran vähentämään. Myös bakteerivaginoosi on lähes aina oireeton ja sen ehkäisy vaikeaa. Emättimen bakteeritasapainoa voi lähinnä seurata käymällä säännöllisesti gynekologilla.

Pidä suu kunnossa

  • harjaa hampaat säännöllisesti ja huolellisesti
  • käytä hammaslankaa ja hammasväliharjaa
  • poistata hammaskiveä säännöllisesti
  • tarkistuta hampaasi ja ikenesi vuosittain
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 23-vuotias hoikka nainen, joka kärsii jatkuvista vatsavaivoista ja valtavan voimakasäänistä vatsan murinasta. Laktoosi-intoleranssi on todettu lapsena. Kaikkia mahdollisia ruokavalioita on kokeiltu, ja nytkin on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Ylä- ja alavatsa on tähystetty, mutta mitään poikkeavaa ei ole löytynyt. Murina on niin voimakasta, että kuuluu kymmenien metrien päähän. Vaivat rajoittavat pahasti elämää, kun ei kehtaa kotoa enää lähteä juuri mihinkään. Mitään syytä vaivaan ei löydy. Miksei?

Vatsavaivat, joiden taustalta ei asianmukaisista tutkimuksista huolimatta löydy sairautta luokitellaan toiminnallisiksi vaivoiksi. Se tarkoittaa, että suolen toiminta on jollain lailla poikkeavaa mutta syytä ei voida osoittaa. Kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Osa ihmisistä on luonnostaan herkkävatsaisia.

Heidän elimistönsä reagoi stressiin tai muihin poikkeustiloihin suolisto-oireilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on tavallisin toiminnallinen vatsavaiva. Siihen liittyy tyypillisesti vatsan turvottelua, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja vaihtelevaa suolen toimintaa.

Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa tärkeintä on noudattaa terveellisiä elintapoja eli minimoida stressi, pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin, huolehtia riittävästä unesta, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Tiettyjen imeytymättömien ns. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään suolikaasun muodostumista, ja moni saa tästä avun. Ummetusta, ripulia, suolikaasujen ylimääräistä muodostusta ja vatsakipuja voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkeillä, mutta toiminnallisissa vatsavaivoissa näiden käyttö tulisi rajoittaa tilapäiseksi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vatsan murina hävettää

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liian korkean verenpaineen kanssa eläminen on hengenvaarallista. Onneksi paineiden tasaamiseen on keinoja.

1. Milloin korkea verenpaine muuttuu verenpainetaudiksi?

Verenpainetaudista puhutaan, kun verenpaine on toistuvissa mittauksissa noin 140/90 elohopeamillimetriä tai tämän yli. Kotimittauksissa tämä vastaa arvoa 135/85. Jos selkeää tulosta ei saada, tutkittava voi pitää vuorokauden ajan verenpainetta rekisteröivää laitetta.

2. Mistä verenpainetauti johtuu?

Kohonnen verenpaineen taustalla voivat vaikuttaa perinnöllisten seikkojen lisäksi elämäntapatekijät, kuten stressi, runsas suolan käyttö, ylipaino, tupakointi, reipas alkoholin juominen tai liikunnan vähäisyys. Myös tulehduskipulääkkeiden runsas napsiminen ja joillakin vähäinenkin lakritsin syöminen

voi nostaa verenpainetta. Iän myötä verisuonet menettävät kimmoisuuttaan ja ylä- ja alapaineen välinen ero, niin sanottu pulssipaine, kasvaa. Joskus verenpainetta kohottavat sairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta.

3. Kuinka nopeasti verenpainetauti vaurioittaa?

Korkea verenpaine voi aiheuttaa välittömänkin hengenvaaran, mutta yleensä vaikutukset tulevat vuosien saatossa. Joskus sairauden ensimmäinen oire saattaa olla sydäninfarkti tai aivoverenkiertohäiriö, kuten aivoverisuonitukos tai aivoverenvuoto, mutta useimmiten tauti on oireeton. Jotkut valittavat päänsärkyä tai huimausta. Kun verenpainetauti saadaan hoidettua, monet kokevat olonsa paremmaksi.

Nykyään verenpainelääkitys pyritään lisävaurioiden välttämiseksi aloittamaan mahdollisimman vikkelästi.

4. Mitkä elimet ovat vaarassa verenpainetaudissa?

Aivot, sydän, munuaiset ja silmät. Silmänpohjan kovettuneet verisuonet saattavat ratkeilla ja tihkuttaa verta, jolloin näkökyky voi heikentyä pysyvästikin. Aivojen pieniin verisuoniin tulee hauraita kohtia ja pullistumia, jotka saattavat repeytyä. Syntyy vuotoja ja tukoksia. Myös verenvirtaus aivojen valkeassa

aineessa heikkenee, mikä kasvattaa Alzheimerin taudin riskin kymmenkertaiseksi. Munuaisten verisuonten vaurioituminen voi johtaa pahimmillaan munuaisten vajaatoimintaan ja keinomunuaishoitoon, dialyysiin. Verenpaineen murjoma sydänlihas saattaa jäädä vajaatoimintaiseksi, jolloin se ei enää jaksa pumpata verta kunnolla eteenpäin, myös rytmihäiriöt yleistyvät.

5. Korjaantuvatko elimistön vauriot, kun paine saadaan alas?

Syntyneitä vaurioita ei voida enää korjata, mutta uusien vaurioiden, kuten aivoverenkiertohäiriöiden syntyminen estyy.

6. Kuinka verenpainetautia hoidetaan?

Ruokavaliossa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja, kuitupitoisia marjoja, kasviksia ja hedelmiä sekä hillitä suolan käyttöä tai siirtyä mineraalisuolaan. Myös liikunta, hyvä uni ja rentoutuminen on tärkeää. Aina elämäntapojen korjaaminen ei yksin riitä laskemaan verenpainetta ja silloin tarvitaan myös lääkitystä. Lääkitys aloitetaan, jos verenpaine on yli 140/90 elohopeamillimetriä 4–6 kuukauden elämäntaparemontin jälkeen tai joskus aiemminkin. Lääkityksen teho paranee selvästi, jos tekee samaan aikaan elämäntapamuutoksia. Verenpaine saadaan putoamaan eri keinoja ja lääkkeitä yhdistelemällä.

Asiantuntijat: Risto O. Roine, neurologian professori, Aivoliiton ylilääkäri. Päivi Korhonen, yleislääketieteen professori, Suomen Verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja. Marja Ruuti, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Vierailija

Keittääkö painekattila? Näin tasaat paineita

Korkea verenpaine ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire niinkuin on esimerkiksi kuume. Molemmissa tapauksissa olisi hyvä selvittää oireen aiheuttaja. Aikuisista suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine ja verenpainelääkkeitä käyttää noin miljoona suomalaista. Liika natrium (yksi syy tusinasta, joka voi nostaa verenpainetta) ei kerry elimistöön vaan poistuu virtsan mukana. Siis normaalisti, kun elimistö on tasapainossa. Näin ei käy jos noudattaa virallisterveellistä (liikaa...
Lue kommentti