Suu ja hampaat kannattaa hoitaa kuntoon viimeistään siinä vaiheessa, kun suunnittelee raskautta.

Lieväkin hampaiden tukikudostulehdus eli parodontiitti voi olla syy siihen, että lapsi syntyy keskosena. Jos äidillä on lisäksi emättimen bakteeritasapainon häiriö eli bakteerivaginoosi, on keskenmeno tai ennenaikainen synnytys vielä todennäköisempi.

Vaarana tulehdukset

Suomessa syntyy noin 3 000 keskosta vuodessa. Määrä on ollut jopa lievässä nousussa, mikä voi osittain johtua siitä, että lapset saadaan entistä vanhempina. Ennenaikaisiin synnytyksiin on monia syitä, mutta yllättäen käynnistyvien synnytysten taustalla on usein tulehdus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulehdus voi muun muassa puhkaista sikiökalvot liian aikaisin, jolloin synnytys alkaa. Bakteerien ei tarvitse olla edes synnytyselimissä vaikuttaakseen kohtuun. Suussa muhivassa hampaan tukikudostulehduksessa ja emättimen bakteerivaginoosissa esiintyy samantyyppisiä bakteereja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Hampaan ja ikenen väli on emättimen lailla hapeton tila, jossa anaerobiset bakteerit voivat huomaamatta lisääntyä, hammaslääketieteen lisensiaatti Juha Oittinen kertoo.

Hampaan tukikudostulehdus syntyy hampaan ja ikenen väliseen taskuun. Bakteeri tuhoaa ientä ja hammasta yhdessä pitävät säikeet sekä hampaan ympäriltä luuta niin, että hammas ei ole enää kunnolla kiinni.

Itse ei aina huomaa

Tavallinen ientulehdus voi kehittyä tukikudostulehdukseksi eli parodontiitiksi, jollei sitä hoideta. Parodontiitin yleisyys kasvaa iän mukana. Myös tupakointi lisää sen vaaraa. Tulehdus voi olla hyvin lievä tai se on voinut levitä lähes kaikkiin hampaisiin.

– Hammaslääkäri diagnosoi parodontiitin mittaamalla ientaskujen syvyyttä. Itse ei vähäoireista tulehdusta usein edes huomaa, Oittinen sanoo.

Ensioireina voi olla verenvuotoa sekä paha maku tai haju suussa. Ien voi myös turvota, ja taudin edetessä pidemmälle hammas alkaa heilua.

Oittisen mukaan hammastarkastuksessa olisikin hyvä käydä vuosittain, sillä aina kyse ei ole suun ja hampaiden huonosta hoidosta. Toisille plakkia ja hammaskiveä kertyy tavallista herkemmin, ja bakteerit kiinnittyvät helposti hammaskiveen.

Jos suussa on vähän sylkeä, bakteerit kiinnittyvät tiukemmin hampaisiin. Syljeneritystä vähentävät esimerkiksi verenpainelääkkeet.

– Parodontiitin aiheuttavan bakteerin voi myös saada tartuntana kumppanilta esimerkiksi suudellessa, Oittinen sanoo.

Kotihoito tärkeää

Hampaiden huolellinen puhdistus ja hoito kotona on tietenkin tärkeää. Harjaamisen lisäksi Oittinen suosittelee hammastikkujen, -langan ja hammasväliharjojen käyttöä säännöllisesti. Jos hammaskiveä tulee helposti, pitää se poistattaa hammaslääkärillä tiuhaan. Hampaan tukikudostulehdusta hoidetaan ensisijaisesti hampaiden pintojen puhdistamisella.

Vaikea tulehdus hoidetaan ienleikkauksella, jossa hammaslääkäri irrottaa sairaan ikenen hampaasta ja puhdistaa hampaan pinnan raaputtamalla. Sen jälkeen ien muotoillaan uudestaan hampaan ympärille. Jokainen hammas käsitellään erikseen. Lisäksi voidaan käyttää antibiootteja.

Hedelmällisessä iässä olevien naisten kannattaa tuoreiden tutkimustulosten perusteella käydä gynekologilla ja hammastarkastuksessa jo ennen raskauden alkua, sillä hoito raskauden aikana voi olla myöhäistä.

– Bakteerivaginoosin on jo aiemmin tiedetty lisäävän ennenaikaisen synnytyksen ja äidin synnytyksen jälkeisten tulehdusten, kuten kohtutulehdusten, vaaraa. Bakteerivaginoosin paikallishoito emätinpuikoilla jo alkaneen raskauden aikana ei kuitenkaan tutkimustemme mukaan auta vähentämään ennenaikaisen synnytyksen riskiä naisilla, joilla ei ole aiemmin ollut ennenaikaista synnytystä, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, LT Minnamaija Kekki.

Suun kautta otettavalla antibioottihoidolla on keskossynnytyksiä kuitenkin onnistuttu jonkin verran vähentämään. Myös bakteerivaginoosi on lähes aina oireeton ja sen ehkäisy vaikeaa. Emättimen bakteeritasapainoa voi lähinnä seurata käymällä säännöllisesti gynekologilla.

Pidä suu kunnossa

  • harjaa hampaat säännöllisesti ja huolellisesti
  • käytä hammaslankaa ja hammasväliharjaa
  • poistata hammaskiveä säännöllisesti
  • tarkistuta hampaasi ja ikenesi vuosittain
Sisältö jatkuu mainoksen alla