Tulehdukselliset suolistosairaudet yleistyvät koko ajan ja yhtä nuoremmat sairastuvat näihin kroonisiin tauteihin. Vielä ei tiedetä miksi.

Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus ovat molemmat kroonisia eli pysyviä suoliston alueen tulehduksia, jotka alkavat usein nuorena aikuisena. Oireina on tavallisimmin ripulia, verta ulosteessa ja vatsakipua.

Tulehduksellisten suolistosairauksien taustalla on perinnöllinen alttius. Lisäksi sairastumiseen tarvitaan jokin ulkoinen tekijä kuten infektio tai stressi. Lopulta oma puolustusjärjestelmä alkaa toimia liian aktiivisesti.

Turistiripuli tai elämämuutos voi laukaista

Monella potilaalla on ollut ennen sairastumista infektio kuten turistiripuli. Myös tupakoinnin lopettaminen voi laukaista colitiksen. Crohnin tauti sen sijaan on tupakoivilla tavallista yleisempi. Sairaudet puhkeavat usein nuorella aikuisiällä isojen elämänmuutosten aikaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muina riskiä lisäävinä tekijöinä on mainittu runsas eläinproteiinin ja rasvan käyttö. Myös D-vitamiinilla saattaa olla yhteys suolistosairauksien syntyyn. Suoria yhteyksiä ei ole osoitettu, mutta on huomattu, että mitä pohjoisempana asuu, sen suurempi on riski sairastua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulehdus voi iskeä moneen kohtaan suolta

Paksusuolitulehdus voi olla alussa määrittämätön. Ajan myötä se voi kehittyä joko Crohnin taudiksi tai haavaiseksi paksusuolitulehdukseksi. Ulosteet ovat löysiä ja limaisia, veriripuli on tavallista. Tulehdus voi olla pelkästään peräsuolessa, osassa paksusuolta tai koko paksusuolen alueella. Crohnin taudissa koko ruoan­sulatuskanava ruokatorvesta peräaukkoon voi olla tulehtunut.

Paksusuolitulehdus on helppo todeta paksusuolentähystyksellä, mutta aina lääkärit eivät osaa epäillä sairautta. 10 prosentilla sairaus saattaa sammua ja olla oireeton. 60 prosentilla on hetkittäin vaikeita oireita. Kolmasosalla tauti on aktiivinen.
 

Hoitona lääkkeet tai leikkaus

Näitä sairauksia hoidetaan tulehdusta hillitsevillä lääkkeillä. Suonensisäistä biologista lääkettä annetaan vaikeista oireista kärsiville.

Probioottien vaikutuksista suoliston tilaan tarvitaan lisää tutkimusta. Toistaiseksi on havaittu, että probiooteilla on häiriötiloja lievittäviä vaikutuksia ja että eri probioottien vaikutukset ovat erilaisia.

Jos lääkehoito ei auta, ­tehdään leikkaus. Leikkauksessa ohutsuolen loppuosa halkaistaan ja siitä tehdään J-pussin muotoinen säiliö, joka yhdistetään peräaukon lihaksiin. Jos ulosteenpidätyskyky on heikentynyt, ­laitetaan avanne. Sairastuessa kehonkuva järkkyy ja psyykkistä tukea tarvitaan, mutta useimmat pääsevät onnellisesti uudelleen elämään kiinni.


Asiantuntijana dosentti, osastonylilääkäri Perttu Arkkila, HYKSin gastroenterologian klinikka.

 

Probiootti

  • on suolistossa elävä hyvä bakteeri, jonka teho on todistettu ja joka vaikuttaa myönteisesti terveyteen tasapainottamalla suoliston bakteerikantaa.
  • voivat rauhoittaa suoliston tulehdustilannetta, jos on vatsahaava, ärtynyt suoli tai keliakia. On jonkinasteista näyttöä siitä, että probiooteilla voidaan saada helpotusta ärtyneeseen paksusuolentulehdukseen tai Crohnin tautiin, mutta kaikilla ne eivät auta.
Ravintoterapeutti opiskelija

Miten niin ei tiedetä miksi, ensimmäinen kommentoija sen osasikin jo valaista, suolistosairaudethan on elintasosairauksia eli huono ravinto; teollisesti muunnellut rasvat, gluteeni, erilaiset vitamiinien, kuten juuri D-vitamiinin puutos, erilaiset kemikaalit, lisäaineet jne jne. Sairauden saa myös hyvin remissioon ruokavalion avulla, meillä lapsella FODMAP ruokavalio määrittämättömän koliitin hoidossa.

  • ylös 49
  • alas 39
Sisältö jatkuu mainoksen alla