Maailma keinuu kuin aallokossa tai pyörii kuin Linnanmäellä. Se pelästyttää, mutta onneksi huimaus on harvoin vakavaa. Näiden kuuden oireen perusteella voit päästä vaivasi jäljille.

HUIPPAAKO?

Tuntuuko kuin olisit karusellissa? Oksettaako? Huippaako, kun menet makuulle tai taivutat pään alas kasvoja pestessäsi?

VAIVASI NIMI on mahdollisesti hyvänlaatuinen asentohuimaus. Se on nimensä mukaisesti vaaratonta kiertohuimausta, joka kestää joitakin kymmeniä sekunteja kerrallaan. Siihen ei liity aivokasvainta tai keskushermoston vikaa.

Syytä sille, miksi toiset saavat asentohuimausta ja toiset eivät, ei tiedetä. Ikä lisää riskiä.

Huimaus alkaa, kun sisäkorvan kaarikäytävään joutunut kalkkisakka lähtee liikkeelle. Se antaa väärää tietoa asennosta ja johtaa tasapainon menetykseen. Usein mukana on pahoinvointia. Vaiva alkaa äkisti ja pelästyttää siksi pahasti.

HOITO Asentohuimaus paranee itsestään keskimäärin kymmenessä viikossa mutta voi uusia. Lääkkeet eivät auta, joskus kokeillaan pahoinvointilääkkeitä.

Huimauksesta ja pahasta olosta huolimatta kannattaa tehdä sitä liikettä, joka huimaa. Se opettaa tasapainojärjestelmälle oikean tavan reagoida asennon muutoksiin.

Paras apu saadaan asentohoidosta, jonka avulla sisäkorvan kaarikäytävään kertynyt sakka lähtee liikkeelle.

PYÖRITTÄÄKÖ?

Onko kuulosi heikentynyt? Liittyykö pyöritykseen paineen tunnetta korvissa tai korvien soimista?

HUIMAUKSEN SYY voi olla sisäkorvassa. Siellä sijaitsee herkkä tasapainoelin, joka antaa aivoille käskyn toimia.

Huimaus, pahoinvointi ja kuulo-ongelmat voivat kieliä vestibulaarineuroniitista. Se on tasapainohermon hermotumakkeiden tulehdus. Sairaus voi puhjeta virustulehduksen jälkeen, mutta paranee itsestään parissa viikossa.

Samantapaisia oireita on Ménièren taudissa, mutta siinä huimaava olo kestää minuuttien sijasta useita tunteja. Syytä tähän sisäkorvan turvotusta aiheuttavaan sairauteen ei tunneta.

Apua kuulon heikkenemiseen johtavaan tautiin saa tasapainoharjoitteluista ja lääkityksestä ja vertaistukea toisilta tautia sairastavilta.

HOITO Vestibulaarineuroniitti ei tarvitse lääkkeitä. Ménièren tautia hoidetaan beetahistidini-lääkkeellä, vähäsuolaisella ruokavaliolla ja säännöllisillä elämäntavoilla. Joskus tarvitaan välikorvaan ruiskutettavaa gentamysiiniä tai leikkausta.

SUMENEEKO?

Musteneeko silmissä, kun nouset sängystä? Joudutko painamaan peppua takaisin penkkiin, jos nouset nojatuolista liian äkäisesti? Käytätkö verenpainelääkkeitä?

AHTAUTUNEET tai vanhentuneet verisuonet eivät aina jaksa pumpata verta aivoihin täydellä teholla. Hetkellinen hapenpuute aivoissa huimaa, kun vaihtaa asentoa. Myös luonnostaan matala verenpaine voi vaikuttaa samalla tavalla. Tilanne on vaaraton mutta vaatii uuden, rauhallisemman liikkumistavan opettelua.

Jotkin lääkkeet, erityisesti verenpainelääkkeet, voivat hidastaa verenpaineen muutoksia silloin, kun vaihtaa asentoa. Myös rytmihäiriöt saattavat huimata.

HOITO Verenpainelääkkeen vaihto voi auttaa. Tärkeintä on kuitenkin antaa verisuonistolle aikaa sopeutua muutoksiin: Nouse ensin sängyn laidalle istumaan, odota hetki ja lähde vasta sitten liikkeelle. Näin verenpaine pysyy mukana vaihtuvissa asennoissa.

KEINUTTAAKO?

Keinuuko maailma allasi kuin olisit juuri astunut maihin laivasta? Onko huono olo, jomottaako päätä ja tuntuvatko niskat jäykiltä?

JÄNNITYS niska-hartiaseudulla on yllättävän yleinen syy huimaukseen.
Yleensä kipuja on lisäksi siellä, missä lihakset ovat jumissa sekä epämääräistä pään jomotusta. Vaiva lisääntyy kiireisen päivän tai huonosti nukutun yön jälkeen.

Migreeni voi myös aiheuttaa huimausta.

HOITO Niska-hartiaseudun jumppa, sauvakävely tai fysioterapia. Migreeniin täsmälääkkeet.

LOPPUUKO HAPPI?

Tuntuuko siltä kuin happi loppuisi? Hyperventiloitko eli liikahengitätkö suurissa ihmisjoukoissa tai huimaako kassajonossa?

PANIIKKIKOHTAUS alkaa äkisti ja laantuu yleensä alle tunnissa.
Huimauksen ohella oireita ovat sydämentykytys, hikoilu, vapina, hengenahdistus ja pahoinvointi. Rajut oireet saavat pelkäämään kuolemaa tai hulluksi tuloa.

HOITO Paniikkikohtauksia hillitään masennuslääkkeillä tai bentsodiatsepiineilla sekä psykoterapialla. Pelkoja voi yrittää hallita joogalla, meditaatiolla ja rentoutumisharjoituksilla. Kahvin ja alkoholin käyttöä kannattaa rajoittaa.

Pika-apu hyperventilaation aiheuttamaan hiilidioksidin karkaamiseen on pussiin hengittäminen.

PUUROUTUUKO PUHE?

Onko huimauksen lisäksi vaikea muodostaa sanoja tai ymmärtää muiden puhetta? Näetkö kaksoiskuvia tai halvaantuiko jokin lihaksistasi? Nyt on kiire!

KAIKKI aivoverenkiertohäiriöt eivät johda aivohalvaukseen, mutta asia on paras selvittää pikaisesti lääkärissä.

Ensimmäinen ohimenevä aivoverenkiertohäiriö (TIA) menee usein ohi jo tunnissa mutta se voi enteillä vakavampaa kohtausta.
Pelkkä huimaus ei yleensä viittaa aivoverenkierron häiriöihin.

HOITO Heti lääkäriin, jos on toispuolista lihasten heikkoutta tai suupielen roikkumista, puheongelmia, toispuolista näön hämärtymistä ja huimausta, johon liittyy kaksoiskuvia, nielemisvaikeuksia tai oksentelua.

ASIANTUNTIJA Osmo Saarelma, yleislääketieteen erikoislääkäri.

Erikoislääkäri vastaa:
Auttaako kortisoni huimaukseen?
Mikä on silmävärve?
Miksi huippaa?

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti