Maailma keinuu kuin aallokossa tai pyörii kuin Linnanmäellä. Se pelästyttää, mutta onneksi huimaus on harvoin vakavaa. Näiden kuuden oireen perusteella voit päästä vaivasi jäljille.

HUIPPAAKO?

Tuntuuko kuin olisit karusellissa? Oksettaako? Huippaako, kun menet makuulle tai taivutat pään alas kasvoja pestessäsi?

VAIVASI NIMI on mahdollisesti hyvänlaatuinen asentohuimaus. Se on nimensä mukaisesti vaaratonta kiertohuimausta, joka kestää joitakin kymmeniä sekunteja kerrallaan. Siihen ei liity aivokasvainta tai keskushermoston vikaa.

Syytä sille, miksi toiset saavat asentohuimausta ja toiset eivät, ei tiedetä. Ikä lisää riskiä.

Huimaus alkaa, kun sisäkorvan kaarikäytävään joutunut kalkkisakka lähtee liikkeelle. Se antaa väärää tietoa asennosta ja johtaa tasapainon menetykseen. Usein mukana on pahoinvointia. Vaiva alkaa äkisti ja pelästyttää siksi pahasti.

HOITO Asentohuimaus paranee itsestään keskimäärin kymmenessä viikossa mutta voi uusia. Lääkkeet eivät auta, joskus kokeillaan pahoinvointilääkkeitä.

Huimauksesta ja pahasta olosta huolimatta kannattaa tehdä sitä liikettä, joka huimaa. Se opettaa tasapainojärjestelmälle oikean tavan reagoida asennon muutoksiin.

Paras apu saadaan asentohoidosta, jonka avulla sisäkorvan kaarikäytävään kertynyt sakka lähtee liikkeelle.

PYÖRITTÄÄKÖ?

Onko kuulosi heikentynyt? Liittyykö pyöritykseen paineen tunnetta korvissa tai korvien soimista?

HUIMAUKSEN SYY voi olla sisäkorvassa. Siellä sijaitsee herkkä tasapainoelin, joka antaa aivoille käskyn toimia.

Huimaus, pahoinvointi ja kuulo-ongelmat voivat kieliä vestibulaarineuroniitista. Se on tasapainohermon hermotumakkeiden tulehdus. Sairaus voi puhjeta virustulehduksen jälkeen, mutta paranee itsestään parissa viikossa.

Samantapaisia oireita on Ménièren taudissa, mutta siinä huimaava olo kestää minuuttien sijasta useita tunteja. Syytä tähän sisäkorvan turvotusta aiheuttavaan sairauteen ei tunneta.

Apua kuulon heikkenemiseen johtavaan tautiin saa tasapainoharjoitteluista ja lääkityksestä ja vertaistukea toisilta tautia sairastavilta.

HOITO Vestibulaarineuroniitti ei tarvitse lääkkeitä. Ménièren tautia hoidetaan beetahistidini-lääkkeellä, vähäsuolaisella ruokavaliolla ja säännöllisillä elämäntavoilla. Joskus tarvitaan välikorvaan ruiskutettavaa gentamysiiniä tai leikkausta.

SUMENEEKO?

Musteneeko silmissä, kun nouset sängystä? Joudutko painamaan peppua takaisin penkkiin, jos nouset nojatuolista liian äkäisesti? Käytätkö verenpainelääkkeitä?

AHTAUTUNEET tai vanhentuneet verisuonet eivät aina jaksa pumpata verta aivoihin täydellä teholla. Hetkellinen hapenpuute aivoissa huimaa, kun vaihtaa asentoa. Myös luonnostaan matala verenpaine voi vaikuttaa samalla tavalla. Tilanne on vaaraton mutta vaatii uuden, rauhallisemman liikkumistavan opettelua.

Jotkin lääkkeet, erityisesti verenpainelääkkeet, voivat hidastaa verenpaineen muutoksia silloin, kun vaihtaa asentoa. Myös rytmihäiriöt saattavat huimata.

HOITO Verenpainelääkkeen vaihto voi auttaa. Tärkeintä on kuitenkin antaa verisuonistolle aikaa sopeutua muutoksiin: Nouse ensin sängyn laidalle istumaan, odota hetki ja lähde vasta sitten liikkeelle. Näin verenpaine pysyy mukana vaihtuvissa asennoissa.

KEINUTTAAKO?

Keinuuko maailma allasi kuin olisit juuri astunut maihin laivasta? Onko huono olo, jomottaako päätä ja tuntuvatko niskat jäykiltä?

JÄNNITYS niska-hartiaseudulla on yllättävän yleinen syy huimaukseen.
Yleensä kipuja on lisäksi siellä, missä lihakset ovat jumissa sekä epämääräistä pään jomotusta. Vaiva lisääntyy kiireisen päivän tai huonosti nukutun yön jälkeen.

Migreeni voi myös aiheuttaa huimausta.

HOITO Niska-hartiaseudun jumppa, sauvakävely tai fysioterapia. Migreeniin täsmälääkkeet.

LOPPUUKO HAPPI?

Tuntuuko siltä kuin happi loppuisi? Hyperventiloitko eli liikahengitätkö suurissa ihmisjoukoissa tai huimaako kassajonossa?

PANIIKKIKOHTAUS alkaa äkisti ja laantuu yleensä alle tunnissa.
Huimauksen ohella oireita ovat sydämentykytys, hikoilu, vapina, hengenahdistus ja pahoinvointi. Rajut oireet saavat pelkäämään kuolemaa tai hulluksi tuloa.

HOITO Paniikkikohtauksia hillitään masennuslääkkeillä tai bentsodiatsepiineilla sekä psykoterapialla. Pelkoja voi yrittää hallita joogalla, meditaatiolla ja rentoutumisharjoituksilla. Kahvin ja alkoholin käyttöä kannattaa rajoittaa.

Pika-apu hyperventilaation aiheuttamaan hiilidioksidin karkaamiseen on pussiin hengittäminen.

PUUROUTUUKO PUHE?

Onko huimauksen lisäksi vaikea muodostaa sanoja tai ymmärtää muiden puhetta? Näetkö kaksoiskuvia tai halvaantuiko jokin lihaksistasi? Nyt on kiire!

KAIKKI aivoverenkiertohäiriöt eivät johda aivohalvaukseen, mutta asia on paras selvittää pikaisesti lääkärissä.

Ensimmäinen ohimenevä aivoverenkiertohäiriö (TIA) menee usein ohi jo tunnissa mutta se voi enteillä vakavampaa kohtausta.
Pelkkä huimaus ei yleensä viittaa aivoverenkierron häiriöihin.

HOITO Heti lääkäriin, jos on toispuolista lihasten heikkoutta tai suupielen roikkumista, puheongelmia, toispuolista näön hämärtymistä ja huimausta, johon liittyy kaksoiskuvia, nielemisvaikeuksia tai oksentelua.

ASIANTUNTIJA Osmo Saarelma, yleislääketieteen erikoislääkäri.

Erikoislääkäri vastaa:
Auttaako kortisoni huimaukseen?
Mikä on silmävärve?
Miksi huippaa?

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.