Maailma keinuu kuin aallokossa tai pyörii kuin Linnanmäellä. Se pelästyttää, mutta onneksi huimaus on harvoin vakavaa. Näiden kuuden oireen perusteella voit päästä vaivasi jäljille.

HUIPPAAKO?

Tuntuuko kuin olisit karusellissa? Oksettaako? Huippaako, kun menet makuulle tai taivutat pään alas kasvoja pestessäsi?

VAIVASI NIMI on mahdollisesti hyvänlaatuinen asentohuimaus. Se on nimensä mukaisesti vaaratonta kiertohuimausta, joka kestää joitakin kymmeniä sekunteja kerrallaan. Siihen ei liity aivokasvainta tai keskushermoston vikaa.

Syytä sille, miksi toiset saavat asentohuimausta ja toiset eivät, ei tiedetä. Ikä lisää riskiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Huimaus alkaa, kun sisäkorvan kaarikäytävään joutunut kalkkisakka lähtee liikkeelle. Se antaa väärää tietoa asennosta ja johtaa tasapainon menetykseen. Usein mukana on pahoinvointia. Vaiva alkaa äkisti ja pelästyttää siksi pahasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

HOITO Asentohuimaus paranee itsestään keskimäärin kymmenessä viikossa mutta voi uusia. Lääkkeet eivät auta, joskus kokeillaan pahoinvointilääkkeitä.

Huimauksesta ja pahasta olosta huolimatta kannattaa tehdä sitä liikettä, joka huimaa. Se opettaa tasapainojärjestelmälle oikean tavan reagoida asennon muutoksiin.

Paras apu saadaan asentohoidosta, jonka avulla sisäkorvan kaarikäytävään kertynyt sakka lähtee liikkeelle.

PYÖRITTÄÄKÖ?

Onko kuulosi heikentynyt? Liittyykö pyöritykseen paineen tunnetta korvissa tai korvien soimista?

HUIMAUKSEN SYY voi olla sisäkorvassa. Siellä sijaitsee herkkä tasapainoelin, joka antaa aivoille käskyn toimia.

Huimaus, pahoinvointi ja kuulo-ongelmat voivat kieliä vestibulaarineuroniitista. Se on tasapainohermon hermotumakkeiden tulehdus. Sairaus voi puhjeta virustulehduksen jälkeen, mutta paranee itsestään parissa viikossa.

Samantapaisia oireita on Ménièren taudissa, mutta siinä huimaava olo kestää minuuttien sijasta useita tunteja. Syytä tähän sisäkorvan turvotusta aiheuttavaan sairauteen ei tunneta.

Apua kuulon heikkenemiseen johtavaan tautiin saa tasapainoharjoitteluista ja lääkityksestä ja vertaistukea toisilta tautia sairastavilta.

HOITO Vestibulaarineuroniitti ei tarvitse lääkkeitä. Ménièren tautia hoidetaan beetahistidini-lääkkeellä, vähäsuolaisella ruokavaliolla ja säännöllisillä elämäntavoilla. Joskus tarvitaan välikorvaan ruiskutettavaa gentamysiiniä tai leikkausta.

SUMENEEKO?

Musteneeko silmissä, kun nouset sängystä? Joudutko painamaan peppua takaisin penkkiin, jos nouset nojatuolista liian äkäisesti? Käytätkö verenpainelääkkeitä?

AHTAUTUNEET tai vanhentuneet verisuonet eivät aina jaksa pumpata verta aivoihin täydellä teholla. Hetkellinen hapenpuute aivoissa huimaa, kun vaihtaa asentoa. Myös luonnostaan matala verenpaine voi vaikuttaa samalla tavalla. Tilanne on vaaraton mutta vaatii uuden, rauhallisemman liikkumistavan opettelua.

Jotkin lääkkeet, erityisesti verenpainelääkkeet, voivat hidastaa verenpaineen muutoksia silloin, kun vaihtaa asentoa. Myös rytmihäiriöt saattavat huimata.

HOITO Verenpainelääkkeen vaihto voi auttaa. Tärkeintä on kuitenkin antaa verisuonistolle aikaa sopeutua muutoksiin: Nouse ensin sängyn laidalle istumaan, odota hetki ja lähde vasta sitten liikkeelle. Näin verenpaine pysyy mukana vaihtuvissa asennoissa.

KEINUTTAAKO?

Keinuuko maailma allasi kuin olisit juuri astunut maihin laivasta? Onko huono olo, jomottaako päätä ja tuntuvatko niskat jäykiltä?

JÄNNITYS niska-hartiaseudulla on yllättävän yleinen syy huimaukseen.
Yleensä kipuja on lisäksi siellä, missä lihakset ovat jumissa sekä epämääräistä pään jomotusta. Vaiva lisääntyy kiireisen päivän tai huonosti nukutun yön jälkeen.

Migreeni voi myös aiheuttaa huimausta.

HOITO Niska-hartiaseudun jumppa, sauvakävely tai fysioterapia. Migreeniin täsmälääkkeet.

LOPPUUKO HAPPI?

Tuntuuko siltä kuin happi loppuisi? Hyperventiloitko eli liikahengitätkö suurissa ihmisjoukoissa tai huimaako kassajonossa?

PANIIKKIKOHTAUS alkaa äkisti ja laantuu yleensä alle tunnissa.
Huimauksen ohella oireita ovat sydämentykytys, hikoilu, vapina, hengenahdistus ja pahoinvointi. Rajut oireet saavat pelkäämään kuolemaa tai hulluksi tuloa.

HOITO Paniikkikohtauksia hillitään masennuslääkkeillä tai bentsodiatsepiineilla sekä psykoterapialla. Pelkoja voi yrittää hallita joogalla, meditaatiolla ja rentoutumisharjoituksilla. Kahvin ja alkoholin käyttöä kannattaa rajoittaa.

Pika-apu hyperventilaation aiheuttamaan hiilidioksidin karkaamiseen on pussiin hengittäminen.

PUUROUTUUKO PUHE?

Onko huimauksen lisäksi vaikea muodostaa sanoja tai ymmärtää muiden puhetta? Näetkö kaksoiskuvia tai halvaantuiko jokin lihaksistasi? Nyt on kiire!

KAIKKI aivoverenkiertohäiriöt eivät johda aivohalvaukseen, mutta asia on paras selvittää pikaisesti lääkärissä.

Ensimmäinen ohimenevä aivoverenkiertohäiriö (TIA) menee usein ohi jo tunnissa mutta se voi enteillä vakavampaa kohtausta.
Pelkkä huimaus ei yleensä viittaa aivoverenkierron häiriöihin.

HOITO Heti lääkäriin, jos on toispuolista lihasten heikkoutta tai suupielen roikkumista, puheongelmia, toispuolista näön hämärtymistä ja huimausta, johon liittyy kaksoiskuvia, nielemisvaikeuksia tai oksentelua.

ASIANTUNTIJA Osmo Saarelma, yleislääketieteen erikoislääkäri.

Erikoislääkäri vastaa:
Auttaako kortisoni huimaukseen?
Mikä on silmävärve?
Miksi huippaa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla