yskä, tupakkayskä, tapayskä, keuhkoahtaumatauti, astma, refluksitauti
Kuva Shutterstock

Köhitkö keuhkot ja hermot hajalle? Yskä on kehon suojareaktio, mutta mihin? Keräsimme erilaisia yskittäjiä, tunnista omasi ja hoida pois.

Tapayskä

Noin 20 prosenttia yskistä jää selvittämättömiksi. Yskiminen voi olla myös psyykkistä tai jäädä päälle flunssan jälkeen. Tapayskä on lyhyttä köhimistä, pikemminkin rykinää ja ysköksiä ilman varsinaista tarvetta yskiä. Se vaivaa usein stressitilanteissa, kun esimerkiksi pitäisi puhua. Tapayskää ei ole öisin. Jatkuva rykiminen rasittaa äänihuulia, joten tavasta kannattaa pyrkiä eroon.

Hoito  Huomaa rykimisesi ja yritä vähentää kurkun kutinaa esimerkiksi viileää vettä juomalla.

Selvitä, ettei taustalla ole sairautta, kuten astmaa. Tarkistuta myös nenänielun kunto, ettet pode refluksitautia.

Refluksitauti

Ruokailun jälkeen alkaa äkisti yskittää ja närästää. Rykiäkin pitää. Syynä voi olla yleinen refluksitauti, jonka monilla aiheuttaa ylipaino.

Refluksitaudissa happamat mahaeritteet karkaavat ruokatorveen ja kurkkuun, koska vatsaportin sulkijalihas on liian löysä. Yskän ja närästyksen lisäksi muita oireita ovat äänen käheytyminen, nielemisvaikeudet, liman nousu kurkkuun, röyhtäily ja vatsan turvotus. Jatkuessaan refluksioireet voivat aiheuttaa tulehduksen ruokatorveen tai nieluun ja vaurioittaa hammaskiillettä. Refluksi on ikävä vaiva, mutta harvoin vaarallinen.

Hoito  Hoida refluksitautia vatsahapon eritystä vähentävillä lääkkeillä, ruokavaliolla ja elämäntavoilla. Laihtuminen helpottaa monia. Vaivaa pahentavat kireät vaatteet, suuret ateriat ja iltasyöminen sekä ruokalepo, kofeiini, alkoholi, suklaa, stressi ja rasvaiset ja mausteiset ruoat. Ääniterapiaa voi kokeilla refluksin aiheuttamiin äänihäiriöihin.

Lue lisää Refluksitaudista

Astma

Alkavalle astmalle on tyypillistä hakkaava yskä, jota rasitus ja kuiva kylmä ilma pahentavat. Yskä on yleensä kuivaa. Astmaatikko yskii myös öisin ja tuntee itsensä aamulla ahdistuneeksi. Astmassa keuhkoputkessa on tulehdus, joka häiritsee keuhkojen toimintaa ja voi ahtauttaa niitä. Vakavampaan astmaan liittyy myös hengenahdistusta ja uloshengityksen vinkunaa. Moni sairastaa astmaa tietämättään. Astma voi alkaa toistuvien flunssien tai homeelle altistumisen myötä. Lapsilla taipumus astmaan on suurempi, jos on allerginen siitepölylle tai eläimille.

Hoito  Käytä astmalääkkeitä ja liiku säännöllisesti. Erityisen tärkeää on tupakoimattomuus ja hyvä kunto, joka parantaa keuhkojen ja veren­kiertoelinten toimintaa.

Lue lisää Mikä henkeä ahdistaa?

Räkää nielussa

Onko sinulla aina nenäliina mukana? Kun nenänielusta valuu kurkkuun räkää, se yskittää etenkin selinmakuulla. Tuntuu, että ”jotain valuu kurkkuun” ja kurkkua on selviteltävä toistuvasti. Liman valumista aiheuttavat erityisesti kroonistunut allerginen nuha ja ei-allerginen yliherkkyysnuha. Yliherkkyysnuhassa ulkoiset ärsykkeet, kuten lämpötilan vaihtelut, ruoka-aineet tai sisäilman epäpuhtaudet saavat nenän tukkoon ja vuotamaan. Jatkuva räkäisyys voi olla oire myös poskiontelontulehduksesta, joka yskittää erityisesti öisin ja aamuisin.

Hoito Pyri selvittämään nielun limaisuuden syy. Limakalvoturvotusta ja tukkoisuutta voit vähentää nenäkannulla, nenäsumutteilla tai allergialääkkeillä. Pitkittynyt poskiontelon­tulehdus vaatii antibioottikuuria.

Lue lisää Limapallo kurkussa?

Pitkittynyt keuhkoputkentulehdus

Virustaudin jäljiltä yskä voi jatkua pitkään ilman varsinaista
bakteeritulehdusta. Yskä on yleensä aluksi kuivaa, mutta voi pitkittyessään muuttua limaiseksi. Joskus jää päälle krooninen keuhkoputkentulehdus eli bronkiitti, johon voi liittyä jopa veriysköksiä.

Hoito Juo paljon vettä, sillä se kosteuttaa limakalvoja ja auttaa irrottamaan limaa. Antibioottihoito voi olla tarpeen, jos oireena on myös kuumetta. Yskänlääkkeiden teho on vähäinen.

Tupakkayskä

Lyhytaikainenkin tupakointi lamaa keuhkoja ja lisää liman­eritystä. Keuhkoputkentulehdus on tavallinen tupakoitsijalla. Tupakointi aiheuttaa myös astmaa ja lisää keuhkokuumeen ja keuhkosyövän riskiä.

Hoito  Lopeta tupakointi, sillä jo kolmen vuorokauden aikana keuhkot alkavat puhdistautua. 10 vuoden jälkeen keuhkot toimivat niin kuin ei olisi koskaan polttanutkaan.

Lue lisää Aina on hyvä aika lopettaa tupakointi

Keuhkoahtaumatauti

Joka toinen säännöllinen tupakoitsija sairastuu keuhkoahtaumatautiin eli hänen keuhkonsa ahtautuu pysyvästi. Keuhkoahtaumatautia edeltää usein vuosia jatkunut tupakkayskä eli kova yskiminen ja liman­eritys. Alussa tauti voi olla lähes oireeton. Kun keuhkot ahtautuvat, hengitys vaikeutuu. Rasitus, kuten mäkeä ylös kävely ja kylmä ilma, aiheuttaa hengenahdistusta ja hengityksen vinkunaa. Vaikeassa taudissa on myös sydänoireita ja jopa hengenahdistusta levossa. Ylipaino voi pahentaa oireita.

Hoito Lopeta tupakointi. Lääkehoidosta, kuten kortisonista voit saada
apua oireisiin. Laihdutus ja säännöllinen liikunta vahvistavat hengityslihaksia, helpottavat liman irtoamista ja tehostavat hengitystä. Tauti on tärkeää todeta varhain, koska ahtautuneita keuhkoja ei voida palauttaa ennalleen.

Lue lisää Keuhkoahtaumatauti – tupakoitsijan pahin vihollinen

Asiantuntija: Vuokko Kinnula, keuhkosairauksien professori, Helsingin yliopisto Keuhkosairauksien klinikka

 

Näillä yskä helpottuu

  1. Tyynyn tai sängynpäädyn kohottaminen on vanha temppu. Pystyssä asennossa lima tai mahanesteet eivät ärsytä hengitysteitä.
  2. Mene ulos, kostea ulkoilma saattaa hillitä yskäkohtausta. Sen sijaan kuiva ja kylmä ulkoilma voi pahentaa astmayskää.
  3. Lusikallinen hunajaa on turvallinen lääke yskään, koska se rauhoittaa kurkkua. Luonnon­tuotteen on tutkittu auttavan erityisesti lasten yskään, mutta älä anna sitä alle 1-vuotiaille botuliiniriskin vuoksi.
  4. Puhalluspulloa käytetään irrottamaan sitkeää limaa ja harjoituttamaan hengityslihaksia. Ota litran vesipullo ja laita sinne vähän vettä. Puhalla pulloon letkun kautta niin, että vesi poreilee kevyesti. Kokeile keuhko­ahtaumataudin ja astman hoidon tukena, mutta flunssan hoidossa siitä tuskin on apua.
  5. Höyryhengityksellä tai juomalla voi kostuttaa kurkun limakalvoja.
  6. Nenäkannulla ja erilaisilla nenätipoilla voi hoitaa nenän limakalvoja, jos lima valuu
    nenästä nieluun.
  7. Älä hoida tavallista yskää limaa irrotta­villa yskänlääkkeillä. Ne poistavat liman liiankin nopeasti ja vain lisäävät yskää. Kodeiinia sisältävä yskänlääke rauhoittaa kuivaa yskää, jos ei muuten saa nukuttua. Sitä varten tarvitset reseptin.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.