yskä, tupakkayskä, tapayskä, keuhkoahtaumatauti, astma, refluksitauti
Kuva Shutterstock

Köhitkö keuhkot ja hermot hajalle? Yskä on kehon suojareaktio, mutta mihin? Keräsimme erilaisia yskittäjiä, tunnista omasi ja hoida pois.

Tapayskä

Noin 20 prosenttia yskistä jää selvittämättömiksi. Yskiminen voi olla myös psyykkistä tai jäädä päälle flunssan jälkeen. Tapayskä on lyhyttä köhimistä, pikemminkin rykinää ja ysköksiä ilman varsinaista tarvetta yskiä. Se vaivaa usein stressitilanteissa, kun esimerkiksi pitäisi puhua. Tapayskää ei ole öisin. Jatkuva rykiminen rasittaa äänihuulia, joten tavasta kannattaa pyrkiä eroon.

Hoito  Huomaa rykimisesi ja yritä vähentää kurkun kutinaa esimerkiksi viileää vettä juomalla.

Selvitä, ettei taustalla ole sairautta, kuten astmaa. Tarkistuta myös nenänielun kunto, ettet pode refluksitautia.

Refluksitauti

Ruokailun jälkeen alkaa äkisti yskittää ja närästää. Rykiäkin pitää. Syynä voi olla yleinen refluksitauti, jonka monilla aiheuttaa ylipaino.

Refluksitaudissa happamat mahaeritteet karkaavat ruokatorveen ja kurkkuun, koska vatsaportin sulkijalihas on liian löysä. Yskän ja närästyksen lisäksi muita oireita ovat äänen käheytyminen, nielemisvaikeudet, liman nousu kurkkuun, röyhtäily ja vatsan turvotus. Jatkuessaan refluksioireet voivat aiheuttaa tulehduksen ruokatorveen tai nieluun ja vaurioittaa hammaskiillettä. Refluksi on ikävä vaiva, mutta harvoin vaarallinen.

Hoito  Hoida refluksitautia vatsahapon eritystä vähentävillä lääkkeillä, ruokavaliolla ja elämäntavoilla. Laihtuminen helpottaa monia. Vaivaa pahentavat kireät vaatteet, suuret ateriat ja iltasyöminen sekä ruokalepo, kofeiini, alkoholi, suklaa, stressi ja rasvaiset ja mausteiset ruoat. Ääniterapiaa voi kokeilla refluksin aiheuttamiin äänihäiriöihin.

Lue lisää Refluksitaudista

Astma

Alkavalle astmalle on tyypillistä hakkaava yskä, jota rasitus ja kuiva kylmä ilma pahentavat. Yskä on yleensä kuivaa. Astmaatikko yskii myös öisin ja tuntee itsensä aamulla ahdistuneeksi. Astmassa keuhkoputkessa on tulehdus, joka häiritsee keuhkojen toimintaa ja voi ahtauttaa niitä. Vakavampaan astmaan liittyy myös hengenahdistusta ja uloshengityksen vinkunaa. Moni sairastaa astmaa tietämättään. Astma voi alkaa toistuvien flunssien tai homeelle altistumisen myötä. Lapsilla taipumus astmaan on suurempi, jos on allerginen siitepölylle tai eläimille.

Hoito  Käytä astmalääkkeitä ja liiku säännöllisesti. Erityisen tärkeää on tupakoimattomuus ja hyvä kunto, joka parantaa keuhkojen ja veren­kiertoelinten toimintaa.

Lue lisää Mikä henkeä ahdistaa?

Räkää nielussa

Onko sinulla aina nenäliina mukana? Kun nenänielusta valuu kurkkuun räkää, se yskittää etenkin selinmakuulla. Tuntuu, että ”jotain valuu kurkkuun” ja kurkkua on selviteltävä toistuvasti. Liman valumista aiheuttavat erityisesti kroonistunut allerginen nuha ja ei-allerginen yliherkkyysnuha. Yliherkkyysnuhassa ulkoiset ärsykkeet, kuten lämpötilan vaihtelut, ruoka-aineet tai sisäilman epäpuhtaudet saavat nenän tukkoon ja vuotamaan. Jatkuva räkäisyys voi olla oire myös poskiontelontulehduksesta, joka yskittää erityisesti öisin ja aamuisin.

Hoito Pyri selvittämään nielun limaisuuden syy. Limakalvoturvotusta ja tukkoisuutta voit vähentää nenäkannulla, nenäsumutteilla tai allergialääkkeillä. Pitkittynyt poskiontelon­tulehdus vaatii antibioottikuuria.

Lue lisää Limapallo kurkussa?

Pitkittynyt keuhkoputkentulehdus

Virustaudin jäljiltä yskä voi jatkua pitkään ilman varsinaista
bakteeritulehdusta. Yskä on yleensä aluksi kuivaa, mutta voi pitkittyessään muuttua limaiseksi. Joskus jää päälle krooninen keuhkoputkentulehdus eli bronkiitti, johon voi liittyä jopa veriysköksiä.

Hoito Juo paljon vettä, sillä se kosteuttaa limakalvoja ja auttaa irrottamaan limaa. Antibioottihoito voi olla tarpeen, jos oireena on myös kuumetta. Yskänlääkkeiden teho on vähäinen.

Tupakkayskä

Lyhytaikainenkin tupakointi lamaa keuhkoja ja lisää liman­eritystä. Keuhkoputkentulehdus on tavallinen tupakoitsijalla. Tupakointi aiheuttaa myös astmaa ja lisää keuhkokuumeen ja keuhkosyövän riskiä.

Hoito  Lopeta tupakointi, sillä jo kolmen vuorokauden aikana keuhkot alkavat puhdistautua. 10 vuoden jälkeen keuhkot toimivat niin kuin ei olisi koskaan polttanutkaan.

Lue lisää Aina on hyvä aika lopettaa tupakointi

Keuhkoahtaumatauti

Joka toinen säännöllinen tupakoitsija sairastuu keuhkoahtaumatautiin eli hänen keuhkonsa ahtautuu pysyvästi. Keuhkoahtaumatautia edeltää usein vuosia jatkunut tupakkayskä eli kova yskiminen ja liman­eritys. Alussa tauti voi olla lähes oireeton. Kun keuhkot ahtautuvat, hengitys vaikeutuu. Rasitus, kuten mäkeä ylös kävely ja kylmä ilma, aiheuttaa hengenahdistusta ja hengityksen vinkunaa. Vaikeassa taudissa on myös sydänoireita ja jopa hengenahdistusta levossa. Ylipaino voi pahentaa oireita.

Hoito Lopeta tupakointi. Lääkehoidosta, kuten kortisonista voit saada
apua oireisiin. Laihdutus ja säännöllinen liikunta vahvistavat hengityslihaksia, helpottavat liman irtoamista ja tehostavat hengitystä. Tauti on tärkeää todeta varhain, koska ahtautuneita keuhkoja ei voida palauttaa ennalleen.

Lue lisää Keuhkoahtaumatauti – tupakoitsijan pahin vihollinen

Asiantuntija: Vuokko Kinnula, keuhkosairauksien professori, Helsingin yliopisto Keuhkosairauksien klinikka

 

Näillä yskä helpottuu

 1. Tyynyn tai sängynpäädyn kohottaminen on vanha temppu. Pystyssä asennossa lima tai mahanesteet eivät ärsytä hengitysteitä.
 2. Mene ulos, kostea ulkoilma saattaa hillitä yskäkohtausta. Sen sijaan kuiva ja kylmä ulkoilma voi pahentaa astmayskää.
 3. Lusikallinen hunajaa on turvallinen lääke yskään, koska se rauhoittaa kurkkua. Luonnon­tuotteen on tutkittu auttavan erityisesti lasten yskään, mutta älä anna sitä alle 1-vuotiaille botuliiniriskin vuoksi.
 4. Puhalluspulloa käytetään irrottamaan sitkeää limaa ja harjoituttamaan hengityslihaksia. Ota litran vesipullo ja laita sinne vähän vettä. Puhalla pulloon letkun kautta niin, että vesi poreilee kevyesti. Kokeile keuhko­ahtaumataudin ja astman hoidon tukena, mutta flunssan hoidossa siitä tuskin on apua.
 5. Höyryhengityksellä tai juomalla voi kostuttaa kurkun limakalvoja.
 6. Nenäkannulla ja erilaisilla nenätipoilla voi hoitaa nenän limakalvoja, jos lima valuu
  nenästä nieluun.
 7. Älä hoida tavallista yskää limaa irrotta­villa yskänlääkkeillä. Ne poistavat liman liiankin nopeasti ja vain lisäävät yskää. Kodeiinia sisältävä yskänlääke rauhoittaa kuivaa yskää, jos ei muuten saa nukuttua. Sitä varten tarvitset reseptin.
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

 • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
 • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
 • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
 • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
 • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.