Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jalkaterässä on liuta luita, lihaksia ja hermoja. Ne toimivat hienosti yhdessä, kunnes vaiva iskee. Katso mistä jalkakipusi voi johtua.

Vaivaisneluu on luiden virheasento isovarpaan alla, päkiän sivussa. Pahkura kipeytyy rasituksessa eikä ole mahtua kenkään. Vaiva on rakenteellinen ja taipumus siihen synnynnäinen. Hyvät kengät, vaimentavat pohjalliset ja tuet helpottavat oireita.

Vasaravarpaat oireilevat koukkuun käpristyneinä varpaina, joiden päälle kehkeytyvät kivuliaat känsät. Varpaat yrittävät tukea epävakaata jalkaa ja tekevät ylimääräistä työtä. Vasaravarpaita voi itse venyttää ja suoristella, mutta pahaksi äitynyt vaiva hoituu vain leikkauksella.

Mortonin hermopinne tuntuu yhtäkkisenä, pistävänä hermokipuna päkiän alueella. Usein kengän riisuminen ja hierominen helpottavat kipua. Hyvät kengät ja pohjalliset auttavat, joskus hermo voidaan päästää pinteestä leikkauksella.

Plantaarifaskiitti eli jalkapohjan jännekalvon tulehdus on yleisin lääkärin toteama jalkavaiva. Kipu tuntuu usein kantapään alla, mutta se voi säteillä jalkapohjaan viuhkamaisesti. Kantapäähän voi kehittyä luinen, kipeä muodostelma, kantapiikki. Oire tuntuu rasituksessa, mutta joskus kipu voi tuntua viiveellä vasta aamulla. Vaikka oireet täsmäisivät, usein jänteestä ei löydy varsinaista tulehdusta, vaan rasituksen aiheuttama rappeuma. Hoitona ovat hyvät kengät.

Levinnyt päkiä on tavallinen vaiva etenkin ikääntyneillä. Siinä jalan poikittaisholvi päkiän kohdalla on madaltunut. Tavallinen tuntomerkki on huutomerkin muotoinen kovettuma ensimmäisen varvas­välin kohdalla päkiässä. Hoitona ovat jalkajumppa ja pohjalliset.

Asiantuntija: ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Mikko Kirjavainen, Lääkärikeskus Dextra

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.