Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jalkaterässä on liuta luita, lihaksia ja hermoja. Ne toimivat hienosti yhdessä, kunnes vaiva iskee. Katso mistä jalkakipusi voi johtua.

Vaivaisneluu on luiden virheasento isovarpaan alla, päkiän sivussa. Pahkura kipeytyy rasituksessa eikä ole mahtua kenkään. Vaiva on rakenteellinen ja taipumus siihen synnynnäinen. Hyvät kengät, vaimentavat pohjalliset ja tuet helpottavat oireita.

Vasaravarpaat oireilevat koukkuun käpristyneinä varpaina, joiden päälle kehkeytyvät kivuliaat känsät. Varpaat yrittävät tukea epävakaata jalkaa ja tekevät ylimääräistä työtä. Vasaravarpaita voi itse venyttää ja suoristella, mutta pahaksi äitynyt vaiva hoituu vain leikkauksella.

Mortonin hermopinne tuntuu yhtäkkisenä, pistävänä hermokipuna päkiän alueella. Usein kengän riisuminen ja hierominen helpottavat kipua. Hyvät kengät ja pohjalliset auttavat, joskus hermo voidaan päästää pinteestä leikkauksella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Plantaarifaskiitti eli jalkapohjan jännekalvon tulehdus on yleisin lääkärin toteama jalkavaiva. Kipu tuntuu usein kantapään alla, mutta se voi säteillä jalkapohjaan viuhkamaisesti. Kantapäähän voi kehittyä luinen, kipeä muodostelma, kantapiikki. Oire tuntuu rasituksessa, mutta joskus kipu voi tuntua viiveellä vasta aamulla. Vaikka oireet täsmäisivät, usein jänteestä ei löydy varsinaista tulehdusta, vaan rasituksen aiheuttama rappeuma. Hoitona ovat hyvät kengät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Levinnyt päkiä on tavallinen vaiva etenkin ikääntyneillä. Siinä jalan poikittaisholvi päkiän kohdalla on madaltunut. Tavallinen tuntomerkki on huutomerkin muotoinen kovettuma ensimmäisen varvas­välin kohdalla päkiässä. Hoitona ovat jalkajumppa ja pohjalliset.

Asiantuntija: ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Mikko Kirjavainen, Lääkärikeskus Dextra

Vierailija

Mulla on joskus mennyt lasinsiru jalkapohjaan ja se saatiin kyllä pois mutta silloin kun jalkani ovat kovassa rasituksessa saattaa jalkapohja kipeytyä

  • ylös 13
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla