Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Hormonitoiminnan muutokset tuovat ikäviä oireita ja lisäävät sairauksien vaaraa, mutta paljon myönteistäkin tapahtuu vaihdevuosissa. Asenteensa voi valita itse!

Aamuöinen heräily ja hikoilu voivat olla merkkejä alkavista vaihdevuosista. Viittäkymppiä lähestyvälle naiselle ne kertovat, että naishormoni estrogeenin tuotanto vähenee. Kuitenkin näiden oireen yhteys vaihdevuosiin jää liian usein huomaamatta niin naisilta itseltään kuin lääkäriltäkin.

– Se on vahinko, sillä silloin nainen joutuu turhaan monimutkaisiin ja ehkä tyyriisiin tutkimuksiin. Sitten keskitytään hoitamaan oireita, vaikka ne helpottaisivat varmemmin puuttumalla niiden syyhyn eli estrogeenin vähyyteen, kertoo Sukellus kuumaan aaltoon -kirjan (Minerva) kirjoittanut gynekologi Maija Kajan.

Vaihdevuosista johtuva unettomuus, masennus, uupumus, ahdistuneisuus, nivelkivut ja sydämen rytmihäiriöt rauhoittuvat tehokkaasti hormonihoidolla. Vaikka elimistön estrogeenivajeen täydennys on tärkein vaihdevuosioireiden hoitotapa, siihen liittyy yhä monenlaisia pelkoja ja jo vääriksi todistettuja väitteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Viime vuosien tutkimuksissa on todettu, että estrogeenin vähyydestä on terveyden kannalta selvästi enemmän haittaa kuin hormonihoidosta, Kajan sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hormonitoiminnan muutokset lisäävät riskiä sairastua. Estrogeenin väheneminen lisää tulehduksellisia reaktioita ja nostaa verenpainetta ja kolesterolia. Se myös heikentää sokerinsietokykyä eli lisää diabetesriskiä.

– Siksi moni, joka yrittää pärjätä oireidensa kanssa ilman estrogeenihoitoa ja toivoo pysyvänsä siten terveempänä, kärsii turhaan, kertoo Maija Kajan.

Vuotohäiriöt ennakoivat

Jotkut naiset pääsevät vaihdevuosista satunnaisilla kuumilla aalloilla eli hikipuuskilla. Toisia hikoilu ja punoitus, kärttyisyys, yliaktiivinen virtsarakko, nivelkivut ja unettomuus piinaavat vuosikausia.

Mekanismia oireiden taustalla ei tunneta, ja ne voivat alkaa jo silloin, kun kuukautiskierto on vielä säännöllinen. Joillakin keltarauhashormonin määrä alkaa vähetä ennen estrogeeniä. Silloin kuukautiskierto lyhenee, eli vuotoja tuleekin entistä tiuhempaan. Vähitellen kierto kuitenkin aina pitenee, vuodot niukkenevat ja kuukautiset harvenevat harvenemistaan.

Vaihdevuosioireita voi toki helpottaa muillakin tavoilla kuin hormoneilla.

Esimerkiksi säännöllinen ja liikunta auttaa. Normaalipainoisuus, tupakoimattomuus ja alkoholinkäytön pitäminen kohtuuden puolella ovat tärkeitä keinoja. Kohtuujuominen voi olla yllättävänkin haastavaa, sillä hormoniepätasapaino lisää monilla naisilla tarvetta juoda alkoholia.

– Se voi liittyä siihen, että alkoholi nostaa androgeeni- eli mieshormonitasoja, mikä voi pienehköillä alkoholimäärillä parantaa mielialaa, Maija Kajan selittää.

Tarpeeksi D-vitamiinia

Kokojyväruis, metsämarjat, siemenet ja soija sisältävät fyto- eli kasviestrogeenia, joka voi lievittää vaihdevuosioireita. Monet käyttävät myös vaihdevuosioireisiin tarkoitettuja luontaistuotteita.

– Tutkimuksissa luontaistuotteista ei ole havaittu suurta apua, mutta joku voi hyöytä niistäkin. Jos syö monipuolista sekaravintoa, D-vitamiini on melkeinpä ainoa lisä, josta on merkittävää apua, Maija Kajan toteaa.

D-vitamiini on rakenteeltaan hyvin lähellä estrogeenia, ja niillä on monia samoja terveyshyötyjä. Joillakin naisilla estrogeenin vähyyteen liittyvät oireet helpottavat, kun D-vitamiinin pitoisuudet elimistön rasvakudoksessa saadaan hyvälle tasolle.

Luuston haurastumisen ehkäisyyn suositellaan usein kalkkitabletteja. Tablettimuotoisesta kalkista näyttää

kuitenkin olevan terveydelle haittaa – se voi jopa lisätä luunmurtumien riskiä. Myös sydän- ja verisuonitautien, ummetuksen ja virtsatiekivien riski on suurempi kalkkitabletteja käyttävillä. Siksi Maijan Kajan kehottaa keräämään riittävän määrän eli 800–2 000 milligrammaa päivässä ravinnosta. 800 mg saa esimerkiksi kolmesta lasillista maitoa ja parista viipaleesta juustoa.

Mieli heijastuu oireisiin

Tutkimuksissa on huomattu, että vaihdevuosien fysiologinen vaihe ja oireiden koettu voimakkuus eivät kulje käsi kädessä.

– Tämä osoittaa sen, etteivät hormonit määrää kaikkea, kertoo psykoterapeutti Susanna Anglé.

Vaihdevuosiin liittyvää epämukavuutta voikin voimistaa tai lievittää omilla odotuksilla ja asenteilla. Uteliaat ja mielenkiinnolla tulevaan suhtautuvat pääsevät yleensä vähemmällä kuin ne, jotka pelkäävät jo ennakkoon.

Oma ulkonäkökeskeisyys ja nuoruuden ihannointi lisää vanhenemisen tuskaa.

– Jos identiteetti tai ajatus omasta arvosta on rakentunut voimakkaasti naisellisen viehätysvoiman varaan, luopumisen kriisi voi olla suuri, Susanna Anglé toteaa.

Vaihdevuodet edellyttävät melkein kaikilta naisilta jonkinlaista surutyötä. Se, mitä surraan, on yksilöllistä.

– Eräs tahtomattaan lapseton nainen koki vaihdevuodet hedelmällisyyden päättymisen osalta helpotuksena. Sen sijaan hän suri sitä, ettei kehittyminen liikunnassa ollut enää mahdollista, kun lihasvoima alkoi heiketä.

 

Asiantuntijat: Maija Kajan, gynekologi, Uusi Gynekologikeskus, Tampere. Susanna Anglé, psykologi ja psykoterapeutti, psykoterapiapalvelu Mentor, Turku.

 

VIIDENKYMPIN KRIISI?

VAIHDEVUODET voivat viimeistään herättää näkemään oman kuolevaisuuden. Ikääntyneet vanhemmat alkavat jo tarvita apua ja toisaalta omat lapset muuttavat pois kotoa. Liittyipä tähän elämänvaiheeseen kriisiä tai ei, jokainen joutuu miettimään, miten oma elämä on mennyt siihen asti, ja mihin suuntaan toivoo matkan jatkuvan.

On tervettä pohtia, onko saavuttanut sen, mistä nuorena haaveili, ja toivatko tavoitellut asiat oikeasti onnellisuutta. Jos pohdinta johtaa kriisiin, se on yleensä merkki siitä, että joku vanhoista tavoista ei enää toimi, tai että oma toiminta ja arvot ovat ristiriidassa keskenään. Omien toiveiden ja tuntemusten kuuntelu voi saada esimerkiksi kouluttautumaan uudelleen tai muuttamaan elämäntyyliä.

yksi tutkimuksen lukenut

Turhaa naiset pelkäävät estrogeenikorvaushoitoa - itse olen käyttänyt enkä aio lopettaa, koska en aio kärsiä vaihdevuosioireista. Iholle levitettävä estrogeeni korvaushoito poisti ientulehdukset, pahan alapään hajun, jalkojen löyhkän, hiusten sulkasatomainen irtoaminen väheni, ihon läikikkyys ja epätasaisuus lievenivät, kiukkuisuus väheni kun uniongelmat eli liian aikainen heräily katosi yhtä nopeasti kun oli tullut. Muistihäiriöt vaihdevuosien yhteydessä ovat jo v 2000 tehneet tutkimuksen mukaan hippokampuksen pienenemisestä johtuvia.. huomasin nekin, mutta onneksi korvaushoito auttoi tuohon ainakin joltain osin.
Yksinkertaisin elämänlaatua parantava asia mitä tiedän, ja jos riski olisi syöpään niin silti ennemmin pidän elämänlaadun, pituus ei ole niin merkittävä asia
Muuten se tutkimus johon monesti viitataan, jossa havaittiin syöpäriskiä estrogenistä, oli tehty tosi oudolla potilasjoukolla. Niille yli 70v naisille joilta oli jo kuukautiset jo vuosia sitten ohi, ja vaihdevuodet menneet, annetaan estrogeeniä.. ja niitä käytetään tutkimusaineistona kun heille estrogeeni lisäsi syöpäriskiä. Aivan eri asia kuin vaihdevuosihoito jossa estrogeenin tuotantoa kompensoidaan niille joilla se vähenee, potilaita joiden elimistö ei ole käynyt menopaussia läpi ja uutta fysiologista tasapainotilaa kaiken estrogeenn puutteesta johtuvan rappeutumisen jälleen ei ole syntynyt (kuten n 5 v menopaussin jälkeen on ehtinyt tapahtua niillä 70 v naisilla joilla hoitoa ei ole ollut).
Harhaanjohtava tutkimus, jolla on ollut tosi merkittävä vaikutus naisten elämään ja elämänlaatuun, kun estrogeenistä tuli syöpää aiheuttava peikko täysin turhaan.

  • ylös 397
  • alas 45
Iloinen hormonimummeli

Hei! En nyt rasitukseksi kenellekään laita sairauskertomustani, mutta 72-vuotiaana "mummelina" olen ollut onnekas saadessani kaksi "sattuman sanelemana" gynekologimiestä naiseuteni matkan varrella. Vuosikymmeninä kumpikin on antanut itseni tehdä valinnat vähän kannustaen. Estrofem ja Vagifem edelleenkin käytössä ja elämä ja oma mies maistuvat edelleenkin eikä suurempia ongelmia ole ollut eikä nyt näkyvissäkään. Hyvin voidaan ja kaikki LUISTAA. Joten kannustan siskoja kuuntelemaan itseään ja omia tuntemuksiaan. Lääkkeiden vastustajat tottakai  saavat valita itse oman tapansa ja kärsiä myös mahdollisista hikoilu-, kiukuttelu- ja kuivuusongelmistaan.  Eli annetaan meidän kaikkien tehdä omat valintamma ja hakea omat polkumme. Minun polkuni nojaa kokemukseen ja lääketieteeseen. Kiitos Maija Kajanille HS 16.10.2018 kannustavasta kirjoituksesta. Asia saa varmaankin paljon kommentteja ja toivotaan että keskustelu jatkuu myönteisissä merkeissä.

  • ylös 141
  • alas 357
Sisältö jatkuu mainoksen alla