Väsymys ja seksuaalinen haluttomuus voivat miehelläkin olla merkkejä vaihdevuosista. Hormonikorvaushoito helpottaa vaivoja.

 Väsyttää, masentaa ja hermostuttaa – miehelläkin voi olla vaihdevuodet . Joka kymmenes alle 60-vuotiaista ja viidennes seitsenkymppisistä miehistä kärsii vaihdevuosivaivoista.

Oireita ovat yleinen vetämättömyys, alavireisyys, erektio-ongelmat , haluttomuus ja joillakin jopa kuumat aallot. Lisäksi voi ilmetä unihäiriöitä, luustokipuja sekä luuston haurastumista eli osteoporoosia.

– Lihasmassa vähenee ja etenkin urheilullisemmat miehet huomaavat sen siitä, ettei lihaskunto vastaa harjoittelun määrää, kertoo urologi Timo Vornanen kotkalaiselta Appelmedi-lääkäriasemalta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miesten vaihdevuosista on kiistelty pitkään. Onko niitä vai eikö ole – asiantuntijatkin ovat olleet tästä eri mieltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Nyt on katsottu, että miesten vaihdevuodet ovat totta siinä, missä naistenkin vaihdevuodet. Ne vain eivät tule kaikille miehille, toisin sanoen kaikki miehet eivät havaitse testosteronin vähentymistä kehossaan. Muutokset miehillä ovat naisten vaihdevuosiin verrattuna paljon hitaammat ja huomaamattomammat, Vornanen mainitsee.

Vaimo patistaa lääkäriin

Miesten vaihdevuodet johtuvat kivesten toiminnan heikkenemisestä ja testosteronin määrän laskusta iän myötä. Mieshormonin vähenemisestä johtuvat oireet ilmenevät – jos ilmenevät – tyypillisimmillään viisi-kuusikymppisillä miehillä.

– Mies saattaa tulla lääkäriin ja valittaa epämääräistä väsymystä, outoa hermostuneisuutta, potenssiongelmia ja seksuaalista haluttomuutta. Monesti vaimo on patistanut miehen vastaanotolle.

Vornanen antaa potilaalleen oirekyselykaavakkeen. Jos miehen listaamat tuntemukset herättävät lääkärissä vaihdevuosiepäilyn, hän mittauttaa laboratoriokokein testosteronin määrän veren seerumissa. Lisäkokeena voidaan ottaa niin sanottu vapaa testosteroni, kun samalla suljetaan pois vaihdevuosien kaltaisia oireita aiheuttavia sairauksia.

– PSA-arvolla kartoitetaan eturauhassyövän mahdollisuus, kilpirauhaskokeilla kilpirauhashormonin toimintahäiriöt, ja pieni verenkuva kertoo muun muassa hemoglobiinin noususta. Hoitoa ei tavallisesti aloiteta miehelle, jolla hemoglobiini on koholla, sillä testosteronihoito voi nostaa hemoglobiiniarvon liian korkeaksi.

Nykytiedon perusteella hormonikorvaushoito ei lisää eturauhassyövän riskiä. Silti eturauhanen tutkitaan ja PSA-arvo mitataan säännöllisesti hoidon aikana. Eturauhassyövän sairastanut voi saada hormonikorvaushoitoa vain, jos syöpä on varmasti saatu hoidettua pois.

Myös alkoholismi on este hoidon aloittamiselle. Lihavan kannattaisi myös laihduttaa, sillä rasvakudoksen lisääntyminen etenkin vyötärön seutuvilla lisää naishormoni estrogeenin määrää miehen elimistössä.

Geeliä iholle

Miesten vaihdevuosien hormonikorvaushoitoa on Suomessa annettu vasta joitakin vuosia. Sitä ennen testosteronia saivat vain ne, joilta se puuttui kokonaan esimerkiksi kivesten poiston vuoksi.

– Nykyään hormonikorvaushoito on perusteltua aloittaa, jos testosteronin havaitaan laskeneen alle viitearvojen ja vaihdevuosioireet haittaavat selvästi miehen elämää.

Hoidotkin ovat kehittyneet, eikä miehen tarvitse enää välttämättä ottaa verenkiertoon huonosti imeytyviä, suurina annoksina määrättyjä hormonipillereitä.

Suosituin testosteronin annostelutapa on sivellä hormonigeeliä päivittäin joko vatsalle tai olkapäähän; toinen vaihtoehto on hormonilaastari.

– Geelihormoni imeytyy nopeasti ja tasaisesti, ja sitä on helppo itse käyttää. Geeli levitetään yleensä aamuisin vuoteesta noustua siitä syystä, ettei sitä tartu vahingossa vaimon iholle. Alkaa vaimolla pian parta kasvaa, urologi perustelee.

Kesto miehen mukaan

Hormonihoito geelillä kestää kolmesta kuuteen kuukauteen, tosin annostelu on potilaskohtaista. Jos hoito tehoaa hyvin, geeli vaihdetaan kerran kolmessa kuukaudessa annettaviin testosteronipistoksiin.

Miesten vaihdevuosien lääkehoito on Suomessa vielä sen verran uutta, ettei lääkärikunnalla ole tarkkaa käsitystä siitä, kuinka kauan hormonikorvausta kannattaa jatkaa.

– Näyttää kuitenkin siltä, ettei hoidolle ole yläikärajaa. Hoidon kesto siis riippuu miehestä ja hänen oireistaan, vaikkakin omat potilaani ovat olleet juuri siinä viisissä-kuusissakymmenissä, harvemmin enää seitsenkymppisiä.

– Monesti testosteronivajetta hoidetaan samaan aikaan erektio-ongelmien kanssa. Potenssipillerit auttavat sukuelinten verenkiertohäiriöihin, joihin taas pelkkä mieshormonihoito ei tehoa.

Ehkäisy kehitteillä

Timo Vornanen arvelee hormonikorvausta saavia miehiä olevan Suomessa ehkä joitakin satoja. Hoitoa saa yksityisiltä klinikoilta pääosin suurimmissa kaupungeissa, eikä Kela korvaa kuluja kuin lääkärissäkäynneistä.

Hormonipistoshoito ilmeisesti vähentää miehen hedelmällisyyttä, joten isäksi vielä viisikymppisenä aikovalle sitä ei aloiteta.

– Testosteronista onkin kehitelty miehen hormonaalista ehkäisyä. Vaikutusmekanismi olisi sama kuin e-pillereillä. Miehen hormonaalinen ehkäisy on kuitenkin vielä tutkimusvaiheessa, eikä vaihdevuosien hormonihoito toimi luotettavana raskauden ehkäisykeinona, Timo Vornanen sanoo.

Urologi painottaa, ettei hormonihoito ole jokaisen ikääntyvän miehen hoitoa. Tarve ratkaisee.

– Kaikki eivät saa andropaussioireita, kun testosteronin määrä laskee. Toisaalta hormonin määrä vaihtelee miehillä yksilöittäin, joillakin se on nuoruudesta lähtien matalampi kuin toisilla.

Entä onko myyttisellä viidenkympin villityksellä mitään tekemistä miehen vaihdevuosioireiston kanssa?

Jaa-a, siitä ei ole minkäänlaista tieteellistä näyttöä, ei myöskään ole tullut aiheena vastaanotoilla tai lääkäripiireissä esiin. Jos kysymys käännettäisiin niin päin, että aiheuttaako hormonihoito miehelle viidenkympin villityksen, sanoisin että ei. Nykylääkkeet eivät tee piikkiä miehen testosteronitasoon tai aiheuta muutoksia käytökseen, sillä hormonipitoisuudet nousevat hitaasti ja pysyvät tasaisena hoidon ajan.

Lue lisää potenssilääkkeistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla