Väsymys ja seksuaalinen haluttomuus voivat miehelläkin olla merkkejä vaihdevuosista. Hormonikorvaushoito helpottaa vaivoja.

 Väsyttää, masentaa ja hermostuttaa – miehelläkin voi olla vaihdevuodet . Joka kymmenes alle 60-vuotiaista ja viidennes seitsenkymppisistä miehistä kärsii vaihdevuosivaivoista.

Oireita ovat yleinen vetämättömyys, alavireisyys, erektio-ongelmat , haluttomuus ja joillakin jopa kuumat aallot. Lisäksi voi ilmetä unihäiriöitä, luustokipuja sekä luuston haurastumista eli osteoporoosia.

– Lihasmassa vähenee ja etenkin urheilullisemmat miehet huomaavat sen siitä, ettei lihaskunto vastaa harjoittelun määrää, kertoo urologi Timo Vornanen kotkalaiselta Appelmedi-lääkäriasemalta.

Miesten vaihdevuosista on kiistelty pitkään. Onko niitä vai eikö ole – asiantuntijatkin ovat olleet tästä eri mieltä.

– Nyt on katsottu, että miesten vaihdevuodet ovat totta siinä, missä naistenkin vaihdevuodet. Ne vain eivät tule kaikille miehille, toisin sanoen kaikki miehet eivät havaitse testosteronin vähentymistä kehossaan. Muutokset miehillä ovat naisten vaihdevuosiin verrattuna paljon hitaammat ja huomaamattomammat, Vornanen mainitsee.

Vaimo patistaa lääkäriin

Miesten vaihdevuodet johtuvat kivesten toiminnan heikkenemisestä ja testosteronin määrän laskusta iän myötä. Mieshormonin vähenemisestä johtuvat oireet ilmenevät – jos ilmenevät – tyypillisimmillään viisi-kuusikymppisillä miehillä.

– Mies saattaa tulla lääkäriin ja valittaa epämääräistä väsymystä, outoa hermostuneisuutta, potenssiongelmia ja seksuaalista haluttomuutta. Monesti vaimo on patistanut miehen vastaanotolle.

Vornanen antaa potilaalleen oirekyselykaavakkeen. Jos miehen listaamat tuntemukset herättävät lääkärissä vaihdevuosiepäilyn, hän mittauttaa laboratoriokokein testosteronin määrän veren seerumissa. Lisäkokeena voidaan ottaa niin sanottu vapaa testosteroni, kun samalla suljetaan pois vaihdevuosien kaltaisia oireita aiheuttavia sairauksia.

– PSA-arvolla kartoitetaan eturauhassyövän mahdollisuus, kilpirauhaskokeilla kilpirauhashormonin toimintahäiriöt, ja pieni verenkuva kertoo muun muassa hemoglobiinin noususta. Hoitoa ei tavallisesti aloiteta miehelle, jolla hemoglobiini on koholla, sillä testosteronihoito voi nostaa hemoglobiiniarvon liian korkeaksi.

Nykytiedon perusteella hormonikorvaushoito ei lisää eturauhassyövän riskiä. Silti eturauhanen tutkitaan ja PSA-arvo mitataan säännöllisesti hoidon aikana. Eturauhassyövän sairastanut voi saada hormonikorvaushoitoa vain, jos syöpä on varmasti saatu hoidettua pois.

Myös alkoholismi on este hoidon aloittamiselle. Lihavan kannattaisi myös laihduttaa, sillä rasvakudoksen lisääntyminen etenkin vyötärön seutuvilla lisää naishormoni estrogeenin määrää miehen elimistössä.

Geeliä iholle

Miesten vaihdevuosien hormonikorvaushoitoa on Suomessa annettu vasta joitakin vuosia. Sitä ennen testosteronia saivat vain ne, joilta se puuttui kokonaan esimerkiksi kivesten poiston vuoksi.

– Nykyään hormonikorvaushoito on perusteltua aloittaa, jos testosteronin havaitaan laskeneen alle viitearvojen ja vaihdevuosioireet haittaavat selvästi miehen elämää.

Hoidotkin ovat kehittyneet, eikä miehen tarvitse enää välttämättä ottaa verenkiertoon huonosti imeytyviä, suurina annoksina määrättyjä hormonipillereitä.

Suosituin testosteronin annostelutapa on sivellä hormonigeeliä päivittäin joko vatsalle tai olkapäähän; toinen vaihtoehto on hormonilaastari.

– Geelihormoni imeytyy nopeasti ja tasaisesti, ja sitä on helppo itse käyttää. Geeli levitetään yleensä aamuisin vuoteesta noustua siitä syystä, ettei sitä tartu vahingossa vaimon iholle. Alkaa vaimolla pian parta kasvaa, urologi perustelee.

Kesto miehen mukaan

Hormonihoito geelillä kestää kolmesta kuuteen kuukauteen, tosin annostelu on potilaskohtaista. Jos hoito tehoaa hyvin, geeli vaihdetaan kerran kolmessa kuukaudessa annettaviin testosteronipistoksiin.

Miesten vaihdevuosien lääkehoito on Suomessa vielä sen verran uutta, ettei lääkärikunnalla ole tarkkaa käsitystä siitä, kuinka kauan hormonikorvausta kannattaa jatkaa.

– Näyttää kuitenkin siltä, ettei hoidolle ole yläikärajaa. Hoidon kesto siis riippuu miehestä ja hänen oireistaan, vaikkakin omat potilaani ovat olleet juuri siinä viisissä-kuusissakymmenissä, harvemmin enää seitsenkymppisiä.

– Monesti testosteronivajetta hoidetaan samaan aikaan erektio-ongelmien kanssa. Potenssipillerit auttavat sukuelinten verenkiertohäiriöihin, joihin taas pelkkä mieshormonihoito ei tehoa.

Ehkäisy kehitteillä

Timo Vornanen arvelee hormonikorvausta saavia miehiä olevan Suomessa ehkä joitakin satoja. Hoitoa saa yksityisiltä klinikoilta pääosin suurimmissa kaupungeissa, eikä Kela korvaa kuluja kuin lääkärissäkäynneistä.

Hormonipistoshoito ilmeisesti vähentää miehen hedelmällisyyttä, joten isäksi vielä viisikymppisenä aikovalle sitä ei aloiteta.

– Testosteronista onkin kehitelty miehen hormonaalista ehkäisyä. Vaikutusmekanismi olisi sama kuin e-pillereillä. Miehen hormonaalinen ehkäisy on kuitenkin vielä tutkimusvaiheessa, eikä vaihdevuosien hormonihoito toimi luotettavana raskauden ehkäisykeinona, Timo Vornanen sanoo.

Urologi painottaa, ettei hormonihoito ole jokaisen ikääntyvän miehen hoitoa. Tarve ratkaisee.

– Kaikki eivät saa andropaussioireita, kun testosteronin määrä laskee. Toisaalta hormonin määrä vaihtelee miehillä yksilöittäin, joillakin se on nuoruudesta lähtien matalampi kuin toisilla.

Entä onko myyttisellä viidenkympin villityksellä mitään tekemistä miehen vaihdevuosioireiston kanssa?

Jaa-a, siitä ei ole minkäänlaista tieteellistä näyttöä, ei myöskään ole tullut aiheena vastaanotoilla tai lääkäripiireissä esiin. Jos kysymys käännettäisiin niin päin, että aiheuttaako hormonihoito miehelle viidenkympin villityksen, sanoisin että ei. Nykylääkkeet eivät tee piikkiä miehen testosteronitasoon tai aiheuta muutoksia käytökseen, sillä hormonipitoisuudet nousevat hitaasti ja pysyvät tasaisena hoidon ajan.

Lue lisää potenssilääkkeistä.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti