Pimeys käy pian päälle ja vie mehut: moni turvautuu monivitamiinikuuriin. Onko siitä apua? 

Monivitamiinivalmisteiden sisältö vaihtelee, ja se kerrotaan tuoteselosteessa. Siinä luetellaan kaikki valmisteen sisältämät vitamiinit ja kivennäis- ja hivenaineet. Määrä ilmoitetaan päiväannoksen mukaan eli yleensä yhdelle tabletille. 

Tyypillisesti monivitamiinissa on useita B-vitamiineja, D- ja C-vitamiinia sekä kivennäisaineista ainakin kalsiumia, magnesiumia ja sinkkiä. Usein vitamiinin tai kivennäisaineen määrä on tosi pieni, esimerkiksi D-vitamiinia voi olla vain 10 mikrogrammaa. Tämän cocktailin tarkoitus on paikata suojaravintoaineiden saantia.

Toisin kuin ruoassa useimmiten pillerin vitamiinit ovat synteettisiä. Luonnossa esimerkiksi C-vitamiinia on runsaasti acerolakirsikassa, mutta sen eristäminen on vaikeaa ja vie paljon aikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Poikkeuksen tekee B12-vitamiini. Se on hyvin suuri ja monimutkainen molekyyli, jota on vaikea valmistaa teollisesti. B12-vitamiini tuotetaan Streptomyces griseus -bakteeriviljelmissä. Samaa bakteeria käytetään antibioottien tuottamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuka tarvitsee monivitamiinikuuria?

Terve aikuinen ei monivitamiinia tarvitse, sillä vitamiinit ja kivennäis- ja hivenaineet suositellaan saatavaksi ruoasta.

Lisäravinteille ei ole tarvetta, jos syö terveellisesti: monipuolisesti kasviksia, hedelmiä, marjoja, täysjyväviljaa, kalaa, maitotuotteita tai niiden korvikkeita ja kasvisöljyjä. Noin viidennes suomalaisista syö ravitsemussuositusten mukaisesti.

Suojaravintoaineet on myös viisainta saada ruoasta, sillä silloin ei tarvitse pelätä yliannostusta. Vitamiinien ja hivenaineiden liikasaanti on yhtä vaarallista kuin niiden puutekin.

Jos tietää syömisissään olevan korjattavaa tai syö esimerkiksi laihduttaessaan hyvin pieniä annoksia, monivitamiinin voi ottaa varmuuden vuoksi.

Monivitamiinista ei ole haittaa, kunhan noudattaa annostusta eikä käytä samaan aikaan muita vitamiinivalmisteita.

Asiantuntijana farmaseuttisen biologian professori Yvonne Holm, Helsingin yliopisto

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla