Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Sairastuin vyöruusuun reilu vuosi sitten. Kipu ei ole kuitenkaan hävinnyt, vaikka käytössä on kipulaastarit ja puudutusvoide. Tuntuu, että kipu pahenee vaan. Mitä tehdä?

Vesirokon sairastamisen jälkeen vesirokkoa aiheuttava varicella-zostervirus jää pysyvästi ihmisen elimistöön.

Ikääntymisen myötä kehon puolustusjärjestelmän heikkenee ja virus voi aktivoitua vyöruusun muodossa. Vyöruusun riski kasvaa merkittävästi iän myötä; keski-iässä noin joka kymmenes sairastuu, 85-vuotta täyttäneistä jopa joka toinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vyöruusu alkaa tyypillisesti kipuna ja kihelmöintinä iholla, jonka jälkeen kehittyy punoitusta ja lopuksi rakkuloita iholle hermojuuren kohdalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yleensä kivut helpottavat parissa viikossa, mutta noin 15 prosentille jää pitkittynyt kiputila, jota kutsutaan postherpeettiseksi neuralgiaksi. Ikä lisää tämän todennäköisyyttä, arvioiden mukaan joka kolmas yli 70-vuotias vyöruusun sairastanut kärsii pitkittyneestä kivusta.

Kiputila muistuttaa muita neuropaattisia eli hermoperäisiä kiputiloja, ja sitä hoidetaan neuropaattiseen kipuun tarkoitetuilla reseptilääkkeillä. Lääkkeen valinnassa on huomioitava muut sairaudet ja lääkitykset. Joskus joudutaan kokeilemaan useita vaihtoehtoja ja yhdistelmiä ennen sopivan löytymistä. Suun kautta otettavien lääkkeiden lisäksi tutkimusnäyttöä on iholle annosteltavasta puuduteaineesta (lidokaiini). Vaikeissa tapauksissa voidaan kokeilla myös TNS-hoitoa eli ihon läpi annettavaa hermostimulaatiota tai selkäydinstimulaattoria.

Postherpeettisen neuralgian kesto on yksilöllinen. Osalla se lievittyy kuukausien tai vuosien aikana, toisilla se jää pysyväksi riesaksi. Pitkittyneen kiputilan hoitoon sisältyy paljon muutakin kuin pelkkää kipulääkkeen määräämistä. Kipu vaikuttaa negatiivisesti mielialaan ja siihen voi liittyä ahdistuneisuutta, masentuneisuutta, univaikeuksia , jaksamattomuutta ja haluttomuutta. Näihin voidaan vaikuttaa erilaisilla terapeuttisilla hoitomenetelmillä ja tarvittaessa lääkkeillä.

Hankalassa tilanteessa suosittelen kääntymään lääkärin puoleen, esim. yleislääkäri tai kivun hoitoon erikoistunut lääkäri (usein fysiatri tai anestesiologi). Tarvittaessa tehdään lähete sairaalaan kivun hoitoon erikoistuneelle poliklinikalle.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Pinkki-66

Minulla oli vyöruusu 44 v, mutta ei ole kuulema vesirokkoa ollut. Voiko tuo vyöruusu tarttua jos työtoverilla oli se? Entä voiko vyöruusuun sairastua uudelleen?

  • ylös 12
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla