Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Vatsavaivojen taustalta löytyy yhä useammin tulehduksellinen suolistosairaus. Miksi?

Ennen erityisesti maaseudulla elettiin kiinni luonnossa, porkkanatkin syötiin suoraan pellosta. Nyt hygieenisyyden varjelemisessa ollaan luisuttu toiseen ääripäähän. Kun elimistön puolustusjärjestelmä ei pääse tutustumaan ympäristön bakteereihin, vastustuskyky jää hauraammaksi. Arvellaan, että tällä olisi tekemistä paitsi allergioiden myös tulehduksellisten suolistosairauksien, Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolitulehduksen, kehittymisessä.
 
– Myös toistuvien antibioottikuurien on todettu altistavan näille sairauksille, sillä ne tuhoavat hyviä bakteereita ja antavat elinsijaa haitallisille bakteereille, toteaa sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Airi Jussila Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.
 
Merkityksetöntä ei ole sekään, mitä suuhunsa pistää. Esimerkiksi runsas punaisen lihan ja rasvan syöminen saattaa altistaa suolitulehduksille, kasvis- ja hedelmävoittoinen ruokavalio taas suojata niiltä.
 
–  Punaisessa lihassa on runsaasti linolihappoa, ja sen on arveltu olevan kytköksissä haavaiseen paksusuolitulehdukseen.
 
Matala D-vitamiinipitoisuuskin on yhdistetty moneen vaivaan, suolistosairauksiinkin. Toisaalta Uudessa-Seelannissa ja Australiassa, joissa auringonvaloa ja siksi myös D-vitamiinia on yllin kyllin, podetaan paljon tulehduksellisia suolistosairauksia.
 
Myös perimä altistaa sairastumiselle, mutta identtisistä kaksosistakaan kaikki eivät sairastu. Voisi sanoa, että identtisistä kaksosista korkeintaan kolmas osa sairastuu.
 
Suolistosairaus puhkeaa usein nuorella aikuisiällä, johon liittyy paljon muitakin haasteita, opiskeluista ihmissuhteisiin. Sairaus seuraa tavalla tai toisella mukana läpi elämän mutta ei kuitenkaan estä normaalia elämää.
 
–  Vaikka ravitsemustekijöillä ei usein voi vaikuttaa taudin kulkuun, pitäisi sairastunut ohjata herkästi ravitsemusterapeutille, ettei käy niin, että potilas karsii oireiden pahentuessa omin päin ruokavaliota ja ravintoainepuutokset aiheuttavat lisää ongelmia.

Veriripulista vatsakipuihin
 

Koliitin eli haavaisen paksusuolitulehduksen tunnusomaisin piirre on veriripuli, johon voi liittyä anemiaa, kuumeilua ja laihtumista, nivelkipujakin. Tähystyksessä paksusuolen sisäpintaa verhoava limakalvo näyttää turvonneelta, punoittavalta ja haavaiselta. Haavaisessa paksusuolitulehduksessa tulehdusta on aina peräsuolessa, mutta tulehdus voi jyllätä myös koko paksusuolessa.
 
Crohnin taudissa tulehduspesäkkeitä voi olla koko ruoansulatuskanavassa – suusta peräaukkoon – ja tulehdus voi ulottua kaikkien suolen seinämän kerrosten läpi. Mahakipu on usein niin kouristusmaista, ettei sen kanssa pärjää. Välillä oireet voivat rauhoittua ja palata taas.
 
–  Joskus on päädytty kipujen vuoksi jopa umpilisäkkeen poistoon. Vasta leikkauksessa on paljastunut, että potilaalla onkin Crohnin tauti, toteaa Jussila.
 
Crohnin taudissa suolistoon voi puhjeta fisteleitä eli kanavia ja märkäisiä paiseita, abskesseja. Suoleen voi tulla myös ahtaumia. Märkäiset kanavat saattavat ulottua elimestä toiseen, esimerkiksi paksusuolesta emättimeen tai suolesta iholle. Ahtaumat voivat tukkia suolta, josta seuraa muun maussa pahoinvointia ja oksentelua. Myös suun limakalvolle voi puhjeta haavaumia, niin sanottuja aftoja.
 
–  Lapsella sairauden huomaa usein suuhun kurkkaava hammaslääkäri. Kasvun hidastuminenkin on mahdollista, kun ravintoaineet eivät imeydy kunnolla.
 
Crohnin taudin toteamiseksi tehdään paksusuolen tähystyksen lisäksi usein mahalaukun ja ohutsuolen tähystys. Samalla suolesta voidaan nipsaista koepaloja. Se ei tunnu miltään.

Ettei tulipalo syttyisi
 

Joskus taudit saattavat erityisesti alkuvaiheessa muistuttaa toisiaan. Ensimmäisenä aloitetaan lääkehoito. Kortisonipohjaiset lääkkeet rauhoittavat suolen tulehdusta. Niitä voidaan annostella sekä suun kautta, peräpuikkona että pistoksena. Myös niin sanottuja 5-ASA-lääkkeitä eli mesalatsiinia käytetään. Vaikeissa tiloissa turvaudutaan myös solunsalpaajiin, jotka lievittävät tulehdusvastetta.
 
– Tarkoitus olisi, ettei pelkästään sammutettaisi tulipaloa, vaan estettäisiin sen syttyminen, Airi Jussila sanoo.
 
Suonensisäisesti tai ihon alle annettavat biologiset lääkkeet vaikuttavat tulehdusvälittäjäaineisiin tai estävät tulehdusta vauhdittavien valkosolujen toimintaa.
 
Jos lääkkeet eivät tepsi ja oireet ovat voimakkaita, tarvitaan leikkaus. Haavaisessa paksusuolitulehduksessa poistetaan paksusuoli ja peräsuoli. Yleensä peräsuoli voidaan säilyttää, kun ohutsuolesta rakennetaan suolisäiliö eli niin sanottu J-pussi tai ohutsuoliavanne.
 
– Crohnin taudissa erityisesti ohutsuolta pyritään säästämään ja poistetaan vain sairaat kohdat.
 
Suolen ahtaumakohta voidaan hoitaa typistämällä suolta ahtautuneesta kohdasta. Jos vaikea tauti on peräsuolessa, saatetaan joutua poistamaan koko peräsuoli ja tekemään avanne.
 
– Vaikka avanne kuulostaa kovin lopulliselta vaihtoehdolta, monet ovat tyytyväisiä alkusokista selvittyään, ja saattavat jopa toivoa, että se olisi tehty aiemmin.
 
Suolistosairaudet ovat parantumattomia, mutta Jussilan mukaan niille on tyypillistä oireisten ja oireettomien kausien vaihtelu. Vain pienellä osalla tauti vaivaa koko ajan.
 
–  Tutkimus on vilkasta ja uusia hoitoja kehitetään, mutta tärkeintä on hälventää häpeää sairauden ympäriltä. ■
 
Asiantuntija: Airi Jussila, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri, Tampereen yliopistollinen sairaala.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää Crohnin taudista Terveyskirjastosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää haavaisesta paksusuolen tulehduksesta Terveyskirjastosta.

Fineli elintarviketietopankki ...

"–  Punaisessa lihassa on runsaasti linolihappoa, ja sen on arveltu olevan kytköksissä haavaiseen paksusuolitulehdukseen."
MIhin jäi toimittajan ammattitaito faktantarkistuksen osalta? Täältä löytyisi ihan valtion laitoksen tuottamasta systeemistä niitä määriä:

https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet?foodType=ANY&portionUnit=G&po...

Rasvaisessa naudanlihassa on Finelin mukaan linolihappoa 250 mg per 100g, auringonkukkaöljyssä 62 280 mg ja rypsiöljyssä 22 080 mg.

Että olisikohan syytä puhua niistä OIKEASTI runsaan linolihapon lähteistä, joita ovat siemenöljyt? Tulehduksellisten suolistosairauksien räjähdysmäinen lisääntyminen korrreloi myös ajallisesti suositukseen vaihtaa eläinrasvat siemenöljyihin.

Vierailija

Suoliston väärä bakteerikanta on oireiden taustalla. Oireista pääsee eroon oikealla ruokavaliolla. Suolistosairauksissa ruokavaliohoito pitää aloittaa välittömästi ensioireiden ilmaantuessa, jotta suolisto ei pääse liikaa tuhoutumaan, koska muuten joutuu leikkauspöydälle. Lääkärien tietotaso suolistosta on surkealla tasolla. Tieto suolistosta on yleisesti ottaen vajaata. Ihminen tuntee kosmoksen paremmin kuin suoliston.

Ruoka on lääke. Oikeanlaisella ruokavaliolla on suuri merkitys hyvän bakteerikannan muodostumisessa.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä.

Voiko ruokavalio parantaa ?

Valitettavan usein lääkäreiden kanta moneen sairauteen on, ettei ruokavaliolla ole juurikaan merkitystä. 

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksista parantumisten ja immuunivasteen kanssa. 

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella.

Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton ruokavalio tuo suurimmalle osalle sitä kokeilevista hyvin nopeasti positiivisia muutoksia mm. seuraavissa asioissa: ihon kunto paranee, vatsa voi paremmin, nivelkivut vähenevät, flunssat ja allergiat vähenevät ja erilaiset, selittämättömät kivut helpottuvat.

Margariinit ja rypsiöljy ovat varmaan pahin suoliston sairastuttaja. Moni pääsee suolisto-oireista, kun jättää tuon katalyyttisellä vaihtoesteröintimenetelmällä keinotekoisesti kovetetun lamppuöljyn syömättä.

Margariinit ja rypsiöljy aiheuttavat elimistön tulehdusta, lisäävät suolistosyövän ja suolistosairauksien riskiä. Eli ÄLÄ SYÖ margariinia (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, emulgointiaineet sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).

Kylmäpuristetut luomu kasviöljyt tummassa lasipullossa ovat sen sijaan terveellisiä.

Syöthän D-vitamiinia?

D-vitamiinin merkitystä suoliston terveydelle puoltaa se, että suolistossa on D-vitamiinireseptoreita. Lisäksi D-vitamiini säätelee suoliston limakalvon läpäisevyyttä ja suoliston inflammaatiota.

Veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l tiedetään riittävän riisitaudin estoon, ei kokonaisterveyden ylläpitoon, joka on 100-150 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen aikuinen tarvitsee D-vitamiinia 50-100µg päivässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla