Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Vatsavaivojen taustalta löytyy yhä useammin tulehduksellinen suolistosairaus. Miksi?

Ennen erityisesti maaseudulla elettiin kiinni luonnossa, porkkanatkin syötiin suoraan pellosta. Nyt hygieenisyyden varjelemisessa ollaan luisuttu toiseen ääripäähän. Kun elimistön puolustusjärjestelmä ei pääse tutustumaan ympäristön bakteereihin, vastustuskyky jää hauraammaksi. Arvellaan, että tällä olisi tekemistä paitsi allergioiden myös tulehduksellisten suolistosairauksien, Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolitulehduksen, kehittymisessä.
 
– Myös toistuvien antibioottikuurien on todettu altistavan näille sairauksille, sillä ne tuhoavat hyviä bakteereita ja antavat elinsijaa haitallisille bakteereille, toteaa sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Airi Jussila Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.
 
Merkityksetöntä ei ole sekään, mitä suuhunsa pistää. Esimerkiksi runsas punaisen lihan ja rasvan syöminen saattaa altistaa suolitulehduksille, kasvis- ja hedelmävoittoinen ruokavalio taas suojata niiltä.
 
–  Punaisessa lihassa on runsaasti linolihappoa, ja sen on arveltu olevan kytköksissä haavaiseen paksusuolitulehdukseen.
 
Matala D-vitamiinipitoisuuskin on yhdistetty moneen vaivaan, suolistosairauksiinkin. Toisaalta Uudessa-Seelannissa ja Australiassa, joissa auringonvaloa ja siksi myös D-vitamiinia on yllin kyllin, podetaan paljon tulehduksellisia suolistosairauksia.
 
Myös perimä altistaa sairastumiselle, mutta identtisistä kaksosistakaan kaikki eivät sairastu. Voisi sanoa, että identtisistä kaksosista korkeintaan kolmas osa sairastuu.
 
Suolistosairaus puhkeaa usein nuorella aikuisiällä, johon liittyy paljon muitakin haasteita, opiskeluista ihmissuhteisiin. Sairaus seuraa tavalla tai toisella mukana läpi elämän mutta ei kuitenkaan estä normaalia elämää.
 
–  Vaikka ravitsemustekijöillä ei usein voi vaikuttaa taudin kulkuun, pitäisi sairastunut ohjata herkästi ravitsemusterapeutille, ettei käy niin, että potilas karsii oireiden pahentuessa omin päin ruokavaliota ja ravintoainepuutokset aiheuttavat lisää ongelmia.

Veriripulista vatsakipuihin
 

Koliitin eli haavaisen paksusuolitulehduksen tunnusomaisin piirre on veriripuli, johon voi liittyä anemiaa, kuumeilua ja laihtumista, nivelkipujakin. Tähystyksessä paksusuolen sisäpintaa verhoava limakalvo näyttää turvonneelta, punoittavalta ja haavaiselta. Haavaisessa paksusuolitulehduksessa tulehdusta on aina peräsuolessa, mutta tulehdus voi jyllätä myös koko paksusuolessa.
 
Crohnin taudissa tulehduspesäkkeitä voi olla koko ruoansulatuskanavassa – suusta peräaukkoon – ja tulehdus voi ulottua kaikkien suolen seinämän kerrosten läpi. Mahakipu on usein niin kouristusmaista, ettei sen kanssa pärjää. Välillä oireet voivat rauhoittua ja palata taas.
 
–  Joskus on päädytty kipujen vuoksi jopa umpilisäkkeen poistoon. Vasta leikkauksessa on paljastunut, että potilaalla onkin Crohnin tauti, toteaa Jussila.
 
Crohnin taudissa suolistoon voi puhjeta fisteleitä eli kanavia ja märkäisiä paiseita, abskesseja. Suoleen voi tulla myös ahtaumia. Märkäiset kanavat saattavat ulottua elimestä toiseen, esimerkiksi paksusuolesta emättimeen tai suolesta iholle. Ahtaumat voivat tukkia suolta, josta seuraa muun maussa pahoinvointia ja oksentelua. Myös suun limakalvolle voi puhjeta haavaumia, niin sanottuja aftoja.
 
–  Lapsella sairauden huomaa usein suuhun kurkkaava hammaslääkäri. Kasvun hidastuminenkin on mahdollista, kun ravintoaineet eivät imeydy kunnolla.
 
Crohnin taudin toteamiseksi tehdään paksusuolen tähystyksen lisäksi usein mahalaukun ja ohutsuolen tähystys. Samalla suolesta voidaan nipsaista koepaloja. Se ei tunnu miltään.

Ettei tulipalo syttyisi
 

Joskus taudit saattavat erityisesti alkuvaiheessa muistuttaa toisiaan. Ensimmäisenä aloitetaan lääkehoito. Kortisonipohjaiset lääkkeet rauhoittavat suolen tulehdusta. Niitä voidaan annostella sekä suun kautta, peräpuikkona että pistoksena. Myös niin sanottuja 5-ASA-lääkkeitä eli mesalatsiinia käytetään. Vaikeissa tiloissa turvaudutaan myös solunsalpaajiin, jotka lievittävät tulehdusvastetta.
 
– Tarkoitus olisi, ettei pelkästään sammutettaisi tulipaloa, vaan estettäisiin sen syttyminen, Airi Jussila sanoo.
 
Suonensisäisesti tai ihon alle annettavat biologiset lääkkeet vaikuttavat tulehdusvälittäjäaineisiin tai estävät tulehdusta vauhdittavien valkosolujen toimintaa.
 
Jos lääkkeet eivät tepsi ja oireet ovat voimakkaita, tarvitaan leikkaus. Haavaisessa paksusuolitulehduksessa poistetaan paksusuoli ja peräsuoli. Yleensä peräsuoli voidaan säilyttää, kun ohutsuolesta rakennetaan suolisäiliö eli niin sanottu J-pussi tai ohutsuoliavanne.
 
– Crohnin taudissa erityisesti ohutsuolta pyritään säästämään ja poistetaan vain sairaat kohdat.
 
Suolen ahtaumakohta voidaan hoitaa typistämällä suolta ahtautuneesta kohdasta. Jos vaikea tauti on peräsuolessa, saatetaan joutua poistamaan koko peräsuoli ja tekemään avanne.
 
– Vaikka avanne kuulostaa kovin lopulliselta vaihtoehdolta, monet ovat tyytyväisiä alkusokista selvittyään, ja saattavat jopa toivoa, että se olisi tehty aiemmin.
 
Suolistosairaudet ovat parantumattomia, mutta Jussilan mukaan niille on tyypillistä oireisten ja oireettomien kausien vaihtelu. Vain pienellä osalla tauti vaivaa koko ajan.
 
–  Tutkimus on vilkasta ja uusia hoitoja kehitetään, mutta tärkeintä on hälventää häpeää sairauden ympäriltä. ■
 
Asiantuntija: Airi Jussila, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri, Tampereen yliopistollinen sairaala.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue lisää Crohnin taudista Terveyskirjastosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää haavaisesta paksusuolen tulehduksesta Terveyskirjastosta.

Fineli elintarviketietopankki ...

"–  Punaisessa lihassa on runsaasti linolihappoa, ja sen on arveltu olevan kytköksissä haavaiseen paksusuolitulehdukseen."
MIhin jäi toimittajan ammattitaito faktantarkistuksen osalta? Täältä löytyisi ihan valtion laitoksen tuottamasta systeemistä niitä määriä:

https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet?foodType=ANY&portionUnit=G&po...

Rasvaisessa naudanlihassa on Finelin mukaan linolihappoa 250 mg per 100g, auringonkukkaöljyssä 62 280 mg ja rypsiöljyssä 22 080 mg.

Että olisikohan syytä puhua niistä OIKEASTI runsaan linolihapon lähteistä, joita ovat siemenöljyt? Tulehduksellisten suolistosairauksien räjähdysmäinen lisääntyminen korrreloi myös ajallisesti suositukseen vaihtaa eläinrasvat siemenöljyihin.

  • ylös 44
  • alas 24
Parantunut pysyvästi

Itsellä helpotti kovat ilmavaivat ja ripulit 90% vaihtamalla rasvaton homogenoitu maito homogenoimattomaan täysmaitoon sekä syömällä runsaasti d-vitamiinia (125mg/vrk). Olen aikuinen mies 85kg. Loput ongelmat katosivat kun vaihdoin leivän kauraleipään, lopetin turhien hiilarien syönnin (peruna, pasta, riisi) ja lisäsin kasvisten määrää (lähinnä pakastevihannekset) ja vaihdoin laadukkaaseen kylmäpuristettuun Kreikkalaiseen oliiviöljyyn. Miksi Kreikkalaiseen? koska muista maista tulevat "kylmäpuristetut" ovat lähes aina jotain muuta. Ryspiöljyt, auringonkukkaöljyt jne. hävitin oikeaoppisesti jätteenä. Google kertoo kaikista näistä asioista lisää. 

  • ylös 33
  • alas 30
Sisältö jatkuu mainoksen alla