Nuoret kuvaavat, että rakastumisen tunteeseen liittyy vahvaa turvallisuuden tunnetta ja luottamusta toiseen. Kuva: iStock
Nuoret kuvaavat, että rakastumisen tunteeseen liittyy vahvaa turvallisuuden tunnetta ja luottamusta toiseen. Kuva: iStock

Rakkaudesta ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista keskustelun aloittaminen on aikuisen tehtävä, neuvoo terveydenhoitaja-seksuaaliterapeutti Anne Pelander Väestöliitosta.

Kuuntele Teinit, niitä on vain pakko rakastaa -podcast Suplasta tai alla olevasta playerista: 

 

Pohja seksuaalikasvatukselle luodaan jo lapsuudessa: se miten asioista puhutaan, miten lapseen kosketaan, miten lasta perheessä kunnioitetaan ja miten hän oppii pitämään omista rajoistaan kiinni ja kunniottamaan toisia, heijastuu lapsen myöhempään elämään.

Siksi terveydenhoitaja-seksuaaliterapeutti Anne Pelander Väestöliitosta sanoo, että rakkauden ja seksin puheeksi ottaminen on aina vanhemman vastuulla. Nuorella ei ole ehkä rohkeutta tai sanoja asioiden esille ottamiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Nuorille olisi hyvä kertoa, että esimerkiksi seksiä saa harjoitella, siinä saa mokata – kukaan ei ole seppä syntyessään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nuoret pohtivat usein, miten ihastumisen ja rakastumisen erottaa

Nuori ei aina kerro oma-aloitteisesti omista tunteistaan tai mieltä askarruttavista asioista. Silti häntä kannattaa jututtaa niistä arkisissa tilanteissa, luonnollisesti häntä kunnioittavalla tavalla. Nuoret kaipaavat dialogia, yhdessä pohtimista, Pelander kertoo.

– Nuoret pohtivat usein, miten ihastumisen ja rakastumisen erottaa, Pelander kertoo kohtaamisistaan nuorten kanssa.

Pelander kertoo, että monet nuoret kuvaavat, että rakastumisen tunteeseen liittyy vahvaa turvallisuuden tunnetta ja luottamusta toiseen. Aikuinen voi kuitenkin tukea sitä, että nuori luottaa omaan tunteeseensa.

Ja kun nuori tulee ehkä petetyksi tai jätetyksi, hän tarvitsee erityistä tukea oppiakseen, että elämä kantaa ja vaikeiltakin tuntuvista kokemuksista selviää. 

– Nuori toistaa usein lähipiiristä opittuja vuorovaikutusmalleja. Esimerkiksi omilta vanhemmilta saatu malli on pohja, mutta nuori oppii myös omista kokemuksistaan ja saa vaikutteita muualta ihmissuhde- ja vuorovaikutustaitoihin.

 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Anne Pelanderin kasvatusvinkki:

Kerro nuorelle, että ikinä ei ole liian myöhäistä sanoa ei. Vaikka olisi jo sanonut kyllä, niin aina voi jopa kesken seksin sanoa, että ei sittenkään, en olekkaan valmis.

Sisältö jatkuu mainoksen alla