Atooppinen ihottuma lapsella voi vaikuttaa koko perheen elämänlaatuun. Asiantuntija kertoo, miten sen etenemistä voi jarruttaa.

Jutussa ihotautiopin dosentti Leena Koulu Turun yliopistollisen keskussairaalan Ihoklinikalta vastaa kysymyksiin.

Lapsen iho punoittaa ja kutisee voimakkaasti. Mistä on kyse?

Kyse voi olla atooppisesta ihottumasta, joka on krooninen, tulehduksellinen ihotauti. Sitä esiintyy 10–20 prosentilla lapsista. Atooppisen ihottuman oireet voivat alkaa missä iässä tahansa, mutta yleisimmin ne alkavat lapsuudessa. Jos oireet alkavat hyvin varhain, ne ovat usein hankalammat kuin esimerkiksi kouluiässä alkava ihottuma.

Millainen on tyypillinen atooppinen ihottuma?

Kutina on tunnusomainen atooppisen ihottuman piirre. Jos ihottuma ei kutise, kyse ei ole atopiasta. Myös vaikeasti ennustettavat ihottuman pahenemisvaiheet ovat tyypillisiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Atooppinen ihottuma oireilee eri paikoissa eri ikäkausina. Alle vuoden ikäisillä se on yleensä laaja-alaista koko vartalon ihottumaa. Leikki-iässä tyypillisiä esiintymisalueita ovat kaula ja niska, kyynär- ja polvitaipeet, ranteet, pakarantaive ja nilkat. Koulu­iässä atooppinen ihottuma keskittyy taipeisiin sekä pakaroiden alueelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Johtuuko atopia allergiasta?

Atooppiseen ihottumaan on yleensä perinnöllinen alttius, joka johtaa siihen, että niin sanottu ihon läpäisyeste on huono. Jos ihoa vertaa tiiliseinään, atoopikolla laasti on heikkolaatuista. Vesi pääsee haihtumaan ihon läpi, minkä seurauksena iho kuivuu. Ulkoiset tekijät voivat hankaloittaa tilannetta. Esimerkiksi siitepölyallergikon ihottuma saattaa hankaloitua siitepölyaikaan. Usein atoopikot kokevat, että fyysinen ja psyykkinen stressi pahentaa ihottumaa.

Atooppisen ihottuman taustalla saattaa olla ruoka-aineallergia, jos oireet alkavat alle 1-vuotiaalla. Tällöin allergiaselvitykset ovat tarpeen. Vanhemmilla lapsilla olemassa olevat allergiat saattavat aiheuttaa atooppiseen ihottumaan pahenemisvaiheita, mutta ihottuma itsessään ei johdu allergiasta.

Miten atopiaa hoidetaan?

Ihon rasvaus on hoidon kulmakivi. Perusvoiteen käyttöä tulee jatkaa silloinkin, kun iho on hyvässä kunnossa, sillä rasvauksella ihoon saadaan sidottua kosteutta.

Pahenemisvaiheiden aikaan ihottumaa hoidetaan lääkevoiteella, tavallisimmin kortisonivoiteella. Kortisonikuuri kestää 1–2 viikkoa riippuen potilaan iästä sekä ihottuman sijainnista ja ärhäkkyydestä. Kuuri on tärkeä viedä loppuun, sillä näin tulehdus saadaan kunnolla rauhoittumaan, eikä se tule niin nopeasti takaisin.

Lapsi inhoaa rasvausta. Miten sen saisi sujumaan?

Rasvaamisesta kannattaa tehdä vanhemman ja lapsen yhteinen hyvän olon hetki. Perusvoiteella voi vaikka leikkiä, ja lapsen voi antaa osallistua rasvaukseen. Kylmä voide voi tuntua epämiellyttävältä, joten sitä kannattaa lämmittää käsissä ennen levittämistä.

Veden sanotaan kuivattavan ihoa. Pitääkö pesuja rajoittaa?

Atooppista ihoa saa pestä niin usein kuin tuntuu hyvältä, jopa päivittäin. Pitkiä kuumia suihkuja kannattaa välttää erityisesti talvella, sillä ne kuivattavat ihoa herkästi. Pesuaineena voi käyttää saippuan sijaan perusvoidetta, joka vangitsee kosteutta ihoon. Ihon voi pestä myös pelkällä vedellä.

Atoopikko voi saunoa ja uida, mutta ihottuman ollessa ärhäkässä vaiheessa sauna ja klooripitoinen vesi voivat ärsyttää sitä lisää. Saunan ja uinnin jälkeen on tärkeää pestä hiki ja kloori pois ja sitoa kosteus ihoon perusvoiteella.

Voiko atooppinen ihottuma vaikuttaa lapsen käytökseen?

Kutina häiritsee lapsen unta, ja kutina ja univaje voivat saada lapsen ärtyneeksi. Lisäksi ne voivat alentaa lapsen keskittymiskykyä. Atooppisesta ihottumasta kärsivillä lapsilla näyttää ilmenevän muita lapsia useammin aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriöitä.

Atooppinen ihottuma voi vaikuttaa merkittävästi paitsi lapsen, myös koko perheen elämänlaatuun. Hyvä uutinen on se, että se yleensä helpottaa leikki- ja kouluiässä. Atopia voi tosin hankaloitua uudelleen murrosiässä.

Voiko atopiaa ennaltaehkäistä?

Atooppista ihottumaa ei pystytä kokonaan ehkäisemään, mutta sen kehittymistä voi olla mahdollista jarruttaa. Kun atoopikkoperheeseen syntyy vauva, tämän ihoa kannattaa rasvata perusvoiteilla, vaikka iho olisi terve. Huolellinen perusvoiteiden käyttö saattaa jarruttaa ihottuman puhkeamista vauvalla, jolla on vahva alttius atooppisen ihottuman kehittymiseen. Lisääntynyt riski atooppiseen ihottumaan on ainakin, jos vauvan molemmat vanhemmat ovat atoopikkoja tai jos perheessä on vaikeista atopiaoireista kärsiviä sisaruksia.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla