Aina valmiina. Uutta harrastusta opettelevat pikkukoululaiset ovat hammastapaturmien riskiryhmää.
Aina valmiina. Uutta harrastusta opettelevat pikkukoululaiset ovat hammastapaturmien riskiryhmää.

Jos hammas heiluu, murtuu tai ikenestä tulee verta, kannattaa lapsi viedä mahdollisimman nopeasti päivystykseen.

Hammaslääketieteen tohtori ja erikoishammaslääkäri Päivi Rajavaara vastaa kysymyksiin:

Lapsi kaatui ja satutti suunsa. Millaista ensiapua tarvitaan?

Kylmä on paras ensiapu. Laita jäätä pyyhkeen sisään ja paina loukkaantunutta kohtaa. Särkyyn auttaa kipulääke. Heti kun mahdollista, tarkista seuraavat asiat: tuleeko suusta verta, heiluuko jokin hammas, ja saako hampaat purtua yhteen?

Mistä tietää, pitääkö mennä hammaslääkäriin?

Jos hammas heiluu tai on murtunut, ikenistä tulee verta, ikeniin syntyy mustelmia tai hammas irtoaa, päivystykseen on syytä lähteä mahdollisimman nopeasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myöhemmin lääkäriin on lähdettävä, jos hampaan kruunu tummuu. Se on merkki siitä, että hammas on vaurioitunut. Kivut ja patit ikenissä kertovat tulehduksesta, ja sekin on hammas­lääkärireissun paikka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hoito riippuu vamman laadusta ja sijainnista. Lohkeamaan saattaa riittää paikkaus, mutta toisinaan tarvitaan esimerkiksi juurihoitoa, kirurgiaa tai oikomishoitoja.

Verenvuoto loppui, mutta ikenessä on mustelmia. Pitäisikö lähteä lääkäriin?

Kyllä kannattaa, sillä ikenen mustelma voi olla merkki leukaluun murtumasta, ja tilanne on hyvä tarkistaa röntgenissä. Käynti on tärkeä myös tapaturman kirjaamiseksi, jos esimerkiksi ha­kee vakuutuskorvauksia myöhemmin.

Hammas heiluu kaatumisen jäljiltä. Täytyykö se poistaa?

Pysyvä hammas voidaan usein kiinnittää metallilangalla viereisiin hampaisiin. Hoito kestää noin vammasta riippuen noin 2–4 viikkoa. Maitohammas taas usein poistetaan. Jos heiluminen ei kovasti häiritse, voi maitohampaan myös antaa olla suussa niin pitkään, että se putoaa itsestään.

Kun kokeilee hampaan heilumista, kannattaa olla hellävarainen. Jos esimerkiksi hampaan juuressa on murtuma, voimakas heiluttelu voi irrottaa palaset toisistaan.

Hammas irtosi kovan iskun seurauksena. Mitä nyt?

Pysyvän hampaan irtoaminen on lähes ainoa hammashoidon hätätilanne. Keskeistä on, ettei hammasta päästetä kuivumaan. Jos hammas on likainen, sen voi huuhdella kylmässä vedessä ja asettaa takaisin kuoppaansa mahdollisimman nopeasti. Irronnut hammas voidaan laittaa myös suolaliuokseen, sylkeen tai maitoon, tai isompi lapsi voi pitää sitä suussaan posken ja hammasrivin välissä. Ja sitten hammaslääkäripäivystykseen.

Maitohammas saakin irrota. Sitä ei saa laittaa takaisin kuoppaansa, jottei alla oleva pysyvän hampaan aihe vaurioidu.

Entä jos hampaan laittaminen takaisin ei onnistu?

Oikomishoito voi auttaa: rautojen avulla puuttuvan hampaan kohta kurotaan hiljakseen umpeen.

On myös olemassa pieniä kojeita, jotka korvaavat hampaan siihen saakka, että suuhun voidaan asentaa implantti noin 20-vuotiaana. Implanttihoitoja ei tehdä nuoremmille, sillä hampaisto kehittyy parikymppiseksi saakka.

Miten hampaan poisto tehdään pienelle potilaalle?

Yleensä esilääkitys riittää, eli lapsi saa ennen toimenpidettä rauhoittavaa lääkettä. Isompia operaatioita voidaan hoitaa myös nukutuksessa.

Tarvitseeko vammoja seurata jälkeenpäin?

Yleensä tilannetta tarkkaillaan säännöllisesti kuukausia, toisinaan jopa pari vuotta.

Mitkä ovat lasten hammas­tapaturmien yleisimmät syyt?

Tutkimusten mukaan eniten hammasvammoja sattuu 2–4-vuotiaille ja 8–10-vuotiaille. Pienten lasten turmat johtuvat usein kaatumisista, isompien taas harrastuksista. Jääkiekko voi osua ham­paisiin, koripallossa törmätään kaverin kanssa tai kaadutaan skeittilaudalla.

Miten turmilta voisi suojautua?

Hankalaahan se on, sillä liikkuvaa lasta on vaikea suojata kokonaan kolhuilta. Hammasturmat ovatkin hyvin yleisiä: noin joka kolmas lapsi on seitsemään ikävuoteen mennessä kokenut hammastapaturman, ja noin joka neljän­nellä 15-vuotiaalla on ollut pysyvän hampaan onnettomuus.

Harrastuksissa hammassuojat voivat auttaa. Lasten hampaat kuitenkin muuttuvat ja leukaluu kasvaa niin nopeasti, että suojat pitäisi uusia usein.

Jos etuhampaat ovat kallistuneet voimakkaasti eteen, ne ovat alttiit iskuille. Silloin oikomishoito voi pienentää onnettomuusriskiä.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla