Kuvassa uusperheen vanhemmat Alex ja Disa, sekä Disan lapset Luca, 9, ja Belicia, 7. Kuva: Anette Kärkkäinen
Kuvassa uusperheen vanhemmat Alex ja Disa, sekä Disan lapset Luca, 9, ja Belicia, 7. Kuva: Anette Kärkkäinen

Maaliskuussa alkavassa Suomen supernannyssä kamppaillaan muun muassa ruutuajan ja itsetunto-ongelmien kimpussa.

– On kamalaa kuulla, kun oma lapsi sanoo, että hänen ei olisi pitänyt ikinä syntyä, kertoo Disa.

Disa, 36, puhuu yhdeksänvuotiaasta esikoisestaan Lucasta, joka kärsii itsetunto-ongelmista. 

Tämä oli yksi syy, miksi Disa ja hänen avopuolisonsa Alex, 36, päättivät hakea mukaan Supernanny Suomi -ohjelmaan. Ohjelmassa erityistason psykoterapeutti ja pitkään lastensuojelun parissa työskennellyt Pia Penttala auttaa perheitä, joilla on erilaisia arjen ongelmia lasten kanssa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Disan mukaan supernannyn apua todella tarvitaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– En oikein osaa käsitellä Lucan puheita, ja hermostun niistä helposti. Välillä iskee epätoivo kun mietin, mitä olen tehnyt äitinä väärin, kun oman pojan suusta tulee noin synkkiä juttuja, Disa myöntää. 

Itsetunto-ongelmien lisäksi Disan ja Alexin uusperheessä haasteita aiheuttaa myös liiallinen ruutuaika. Luca pelaa paljon kännykällä, ja myös Disan kuopus, seitsemänvuotias Belicia, viettää paljon aikaa ruudun ääressä.

– Vielä viime keväänä, kun Belicialla ei ollut kännykkää, hän piirsi paljon ja leikki eläinhahmoilla. Kun kännykkä tuli, petsit jäivät laatikkoon, Disa kertoo. 

Lucan on puolestaan vaikeaa irrottautua pelimaailmasta.

– Tuntuu, että Luca ei innostu mistään, mitä oikeassa maailmassa tapahtuu. Jos ehdotamme, että hei, lähdetään yhdessä reissuun, Luca saattaa sanoa, että häntä ei kiinnosta, Disa kertoo. 

Disa ja Alex toivovat, että supernannyn avulla perhe saisi arkeensa sellaisia työkaluja, joilla Lucan tilannetta voisi huomioida myös kiireisen arjen keskellä.

– Mielenkiintoista nähdä, millaiseksi arki muuttuu ohjelman jälkeen. Uskon, että moni muukin perhe painii näiden samojen ongelmien kanssa. Itse haluaisin vielä luottaa siihen, että lasten ykkösvalinta olisi puhelimen sijaan leikkiminen, Alex pohtii. 

Onko teidän perheessänne haaste, johon kaipaisitte apua? Hae mukaan Supernanny Suomi -ohjelmaan tästä

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla