Kuvat
iStock
Kohta mennään! Jotta maahantulo sujuu kohdemaassa jouhevasti, mukaan kannattaa pakata lupalappu.
Kohta mennään! Jotta maahantulo sujuu kohdemaassa jouhevasti, mukaan kannattaa pakata lupalappu.

Kysyimme ulkoministeriöstä, pitääkö lapsella olla mukanaan toisen huoltajan virallinen suostumus laiva- tai lentomatkalle. 

1. Olen lähdössä lapseni kanssa kahdestaan ulkomaille. Tarvitseeko lapsi lupalapun matkaan puolisoltani, joka on hänen toinen virallinen huoltajansa?

Suomessa ei ole erityisiä sääntöjä koskien lapsen väliaikaista maasta poisviemistä, kuten lomamatkoja. Rajavartiolaitoksen ohjeistuksen mukaan rajatarkastuksessa ei edellytetä erillistä suostumusta, mutta he suosittelevat vapaamuotoisen suostumuksen laatimista. Lapsella olisi myös hyvä olla huoltajien huoltajan yhteystiedot mukanaan

Säädökset koskien alaikäisen lapsen matkustamista vain toisen huoltajan kanssa vaihtelevat maittain. Siksi onkin suositeltavaa, että lapsella on mukanaan huoltajien tai kotiin jäävän huoltajan lupa, jonka voi tarvittaessa esittää kohdemaan viranomaisille. 

Yksin tai toisen huoltajan kanssa matkustavan alaikäisen maahan pääsyä koskevat vaatimukset tulee aina tarkistaa kohdevaltion viranomaisilta, esimerkiksi maan suurlähetystöltä Suomessa. Myös lentoyhtiöillä voi olla omia vaatimuksiaan, jotka tulee tarkistaa yhtiöltä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos matkalla olisi esimerkiksi koneenvaihto jossain kolmannessa maassa, tulisi huomioida myös tämän kauttakulkumaan vaatimukset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Olemme eronneet lapsen toisen vanhemman kanssa, ja meillä on yhteishuoltajuus. Tarvitseeko lapsi lupalappua toiselta huoltajaltaan, jos hän lähtee kanssani laivalle tai lentäen ulkomaille?

Sillä, ovatko vanhemmat eronneet, ei ole merkitystä, jos heillä on yhteishuoltajuus. Tällöin toimitaan samalla tavalla kuin edellisessä kohdassa, eli lupalappua suositellaan ottaen huomioon kohdemaan sekä mahdollisten välilaskumaiden säädökset. 

Joskus päätökseen lapsen tapaamisoikeudesta voidaan kirjata erillinen määräys siitä, saako toinen vanhempi viedä lapsen ulkomaille omalla tapaamisvuorollaan vai ei. Tällöin määräystä on noudatettava, tai haettava siihen muutosta tuomioistuimelta. 

3. Millainen lupalapun pitää olla? Riittääkö itse kirjoitettu, vai onko lupalappuun olemassa virallinen ohjeistus? 

Suomen laissa ei ole säännöksiä siitä, miten huoltajan suostumus lapsen matkustamiseen tulee ilmaista. Huoltaja voi siis laatia suostumusasiakirjan itse. Esimerkiksi Kanadalla ja Hollannilla löytyy lomakkeet, joista voi halutessaan katsoa mallia.

Ennen matkaa on hyvä tarkistaa kohdemaan viranomaisilta suostumuksen muotovaatimukset: kohdemaassa voidaan vaatia esimerkiksi kirjallinen julkisen notaarin vahvistama suostumus.

Lisäksi on hyvä huomioida, että vaikka kohdemaa ei vaatisikaan suostumusta, voidaan suostumuksen esittämistä vaatia jossakin matkareitin kauttakulkumaassa. Tällöin suostumus on muotoiltava maan vaatimalla tavalla. 

Lisätietoja Euroopan maiden säädöksistä liittyen alaikäisen lapsen matkailuun löydät täältä

Vastaukset antoi ulkoministeriön konsuliasioiden yksikkö. 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla